3ο Ανταλλακτικό-Χαριστικό Παζάρι....

ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Την Τετάρτη, στις 29 Δεκεμβρίου 2010, στις 11:00 το πρωΐ, η "Ανοιχτή Συνέλευση" διοργανώνει χαριστικό - ανταλλακτικό παζάρι (καιρού επιτρέποντος) στην πλατεία Όθωνος, κοντά στην αγορά της Καλαμάτας. Φέρτε ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, μωρουδιακά, βιβλία, CD, DVD και γενικώς οποιοδήποτε χρήσιμο αντικείμενο για να το ανταλλάξετε ή να το χαρίσετε. Παρακαλούμε αυτά που θα φέρετε να είναι σε καλή κατάσταση.
Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 5:00 το απόγευμα στο χώρο της "Ανοιχτής Συνέλευσης" (Αγ. Παντελεήμονος 13) διοργανώνουμε λαϊκό γλέντι, με μουσική, φαγητό και ποτό.
Σας περιμένουμε.


ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Κ. Βλαστέ, πότε θα τα ξαναπούμε;;;;

Μ επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα Πόλη και Ποδἠλατο (κλικ)
Για να μην επαναλαμβανόμαστε, κάντε κλικ πιο πάνω για να δείτε τα περιεχόμενα
Εμείς συνοπτικά έχουμε να δηλώσουμε τα εξής (και θα αναλυθούμε περισσότερο επι του θέματος, μετα τις γιορτές)

1. Η στρατηγική διευρυνση και επέκταση των ποδηλατοδρόμων , των πεζοδρομήσεων και των μονοδρομήσεων αναπόφευκτα οδηγεί σε μια πιο ΔΙΚΑΙΗ ΠΟΛΗ!!!
(ΑΚΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ;;)
2. Οι ποδηλατοδρομοι δεν χρειάζονται υπέρογκα ποσά για να δημιουργηθούν,.
Ο κ. Βλαστός έδωσε παραδείγματα πόλεων , όπου οι ποδηλατικές διαδρομές είναι σχεδιασμένες με απλά υλικά ή και σκέτο χρώμα ή ακόμα χρησιμοποιώντας την ίδια την άσφαλτο του δρόμου, σαφώς διαχωρισμένη από το υπόλοιπο οδόστρωμα.
Αυτό που χρειάζεται είναι στρατηγική χάραξη των ποδηλατοδρόμων συναφή με μια ανθρώπινη πολεοδόμηση και φυσικά φαντασία!!!!

(κάτι που γενικώς δεν παίζει και φυσικά δεν θέλουν να παίζει)

3. ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κ.ΒΛΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ,
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΧΑΡΑΞΗ ΑΞΟΝΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

4. ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κ.ΒΛΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

5. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ῾῾ΑΝΑΨΥΧΗΣ῾῾

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


Το παραπάνω ουσιαστικά οδηγεί σε μια σύγκρουση νοοτροπιών δηλαδή απέναντι στην παλαιική καταναλωτική και καταχρηστική νοοτροπία του ῾῾χώνομαι στο αμάξι μου και δεν με νοιάζει τίποτα῾῾ αντιπαρατίθεται μια πιο φρέσκια , αλλά παρόλαυτα ιστορική , συνάμα σύγχρονη οπτική της πόλης μέσα από την αυτάρκεια και την real-time επικοινωνία που προσφέρει το ποδήλατο.
Το τι θα επιλέξει κανείς εἰναι αποκλειστικά θέμα.... παιδείας ψυχής

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ



(λίγο ..καθυστερημένη …ανταπόκριση)

Την κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, στις 11.00 το πρωί ήμασταν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους Kalamatata freespace art cooperativa, την ομάδα της Ανοιχτής Συνέλευσης στήνοντας κάποια διαφορετικά ,λίγο, Χριστούγεννα...!
(κλικ)
Ένα σχετικά μεγάλο ‘’ζαντόδεντρο’’ κατέφθασε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, φτιαγμένο από ..’’εν ανεργεία’’ ζάντες ποδηλάτου. Για στολίδια φέραμε άχρηστα c.d, τελειωμέους μαρκαδόρους, κορδέλες, άχρηστα ή δοθέντα παιδικά παιχνιδάκια, γενικά ότι μικρό και όμορφο μπορούσε να σκεφτεί κανείς για να χαρίσει ή να δημιουργήσει.
Ήταν ένα γενικό κάλεσμα πρός όλους για προσφορά και δημιουργία...!
Καί ήταν επιτυχημένο...! Ο κόσμος που περνούσε, χάζευε, καθόταν, ρωτούσε, συμμετείχε...Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, είχε φτιάξει επιτραπέζια περιβαλλοντικά παιχνίδια σε σχέση με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ενέργεια, εμείς, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας μαζί με τους Freespace (κλικ: είχαμε επιμεληθεί φυσικά του ζαντοδέντρου και…
.Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (κλικ) έστησε το 2ο ανταλλακτικο-χαριστικο παζάρι .
Το είπαμε και το κάναμε…τεσπα








...ερώτηση κρίσεως....
῾῾Μήπως κάτι αρχίζει και κινείται σιγά, σιγά στην πόλη;;῾῾

Ποδηλατοπορεία Χριστουγέννων !!!


Την Κυριακή 26/12 στις 16:00 στα ψαράκια-κεντρική πλατεία.

Ας γεμίσουμε τα ποδήλατά μας με στολίδια, κορδελες, και χρώματα.....!!!!
Ας γεμίσουμε την πόλη μας καλή και ευγενική διάθεση
Γιορτινά και Ανθρώπινα, καλή χρονιά παιδιά!!

*** merry christMASS and a CRITICAL new year !!!

"ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ"-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου και ώρα 5.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, διοργανώνεται η ημερίδα που καιρό τώρα προσμέναμε, με θέμα ῾῾Πόλη και Ποδήλατο῾῾και κεντρικό ομιλητή , τον Θάνο Βλαστό.

Οι προοπτικές δημιουργίας δημιουργίας ενός διευρυμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι ποδηλατόδρομοι, το κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης και οι ποδηλατόδρομοι, οι πολιτικές στρατηγικές ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων, είναι θέματα που θα αναπτυχθούν και συζητηθούν κατά την διάρκεια της ημερίδας.

Μέσα από αυτήν την εκδήλωση, θέλουμε να προκαλέσουμε μια δημόσια συζήτηση και διαβούλευση στα ῾῾πώς και γιατί῾῾του τρόπου σχεδίασης και ένταξης ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη.
Το ποδήλατο είναι ορατό στοιχείο πλέον στην καθημερινότητα των ανθρώπων στην Καλαμάτα, και αυτό από μόνο του αποτελεί και ένα καταστασιακό στοιχείο (αναλογιζόμενοι την εικόνα αυτής της πόλης 1.5 χρόνο πρίν!
Αλλά αυτή ακριβώς η στιγμή είναι που χρειάζεται να το "προστατέψουμε" από λάθος χειρισμούς αλλά και να "ονειρευτούμε" την εξέλιξή του.

Και σε αυτό δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας!
Χρειαζόμαστε και την συμβολή -γνώμη ανθρώπων που έχουν "δουλέψει" πάνω στο ευρύτερο θέμα της εναλλακτικής μετακίνησης στην Ελλάδα. Απεθυθυνθήκαμε και καλέσαμε τον Θάνο Βλαστό ,(πολεοδόμο – συγκοινωνιολόγο, καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ιδρυτή και υπεύθυνο της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ,ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας μελετητής στον τομέα της Βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, με εκτεταμένη έρευνα και βιβλιογραφία πάνω στο ευρύτερο θέμα"ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ".)
Απευθυνθήκαμε και καλέσαμε τον Δ.Ντοκόπουλο, πολεοδόμο της πόλης και συνεργάτη του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Γ.Διαμαντόπουλου, , το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί στενά με την πόλη της Καλαμάτας. (Πρόκειται για τον άνθρωπο του οποίου η πολεοδομική μελέτη για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μετά τους σεισμούς του 1986, είχε αποσπάσει αργότερα το βραβείο αστικού σχεδιασμού της ΕΟΚ, σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν 220 πόλεις της Ευρώπης).

Καλέσαμε την Α.Κανελλοπούλου, συγκοινωνιολόγο στο Δήμο Καλαμάτας,συνεργάτη στην επιτρόπη μελέτης και δημιουργίας του ποδηλατόδρομου στην Καλαμάτα και
ποδηλάτισσα!

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ........................ "ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ"!!!!!


Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ώς εξής:

Πρόγραμμα
17:00 Παράλληλες εκδηλώσεις:
Προβολή οπτικoακουστικού υλικού Ποδηλάτες Καλαμάτας – Critical Mass
Συναυλία, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
Έκθεση παλιών ποδηλάτων, Πάμε ποδήλατο? Ομάδα Καλαμάτας
Έκθεση νέων - αγωνιστικών ποδηλάτων, Μεσσηνιακός Γυμν. ΣύλλογοςΤμήμα Ποδηλασίας

18:00 Έναρξη
18:15 Εισηγήσεις Διοργανωτών
18:40 Ομιλία με θέμα: Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Ποδηλατόδρομοι”, Δ. Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος Μηχανικός

18:55 Ομιλία με θέμα: Η Ένταξη του Δικτύου Ποδηλατόδρομων στο Κυκλοφοριακό Σύστημα της Πόλης”, Α. Κανελλοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος

19:10 Κεντρική ομιλία με θέμα: Ευρωπαϊκές Στρατηγικές για το Ποδήλατο και την Πόλη. Προοπτικές για την Καλαμάτα”, Θ. Βλαστός, Καθηγητής Ε.Μ.Π.

19:40 Παρεμβάσεις -Συζήτηση

21:00 Συμπεράσματα

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ! ΕΡΧΕΤΑΙ! ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!!

Την κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί θα είμαστε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους Kalamatata freespace art cooperativa, την ομάδα της Ανοιχτής Συνέλευσης στήνοντας κάποια διαφορετικά ,λίγο, Χριστούγεννα...!

Δηλαδή τί ακριβώς;;;;;;

α. Οι freespace, δουλεύοντας πάνω στο RETHINK project (κλικ) συγκινήθηκαν στην θέα κάποιων ταλαιπωρημένων ζαντών που τους δείξαμε και αποφάσισαν να τις ῾῾ξεκουράσουν῾῾κάπως δημιουργώντας ένα..."ζαντόδεντρο", (=χριστουγεννιάτικο ´δεντρο από ζάντες ποδηλάτου)
Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να μας βοηθήσει να στολίσουμε το ῾῾ζαντόδεντρο῾῾ αυτό, κρεμώντας διάφορα "άχρηστα πράγματα''(=στολίδια), τα οποία όμως εμείς θα μετατρέψουμε σε χρήσιμα!! (Πώς;;;....μυστικό! Ελάτε για να δείτε!)
β. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, (κλικ) θα στήσει περιβαλλοντικά παιχνίδια σε σχέση με την ανακύκλωση και την επανάχρηση!!!
Αν δεν μάθει το παιδί από μικρό....μετά ...Β-ράστα!

γ. Η ῾Ἁνοιχτή Συνέλευση῾, (κλικ)῾θα στήσει ένα υπαίθριο ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι!!!!!
Το 1ο ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι, που είχε στήσει η ῾῾Ανοιχτή Συνέλευση῾῾, έγινε τον Μάιο του 2010, στο κεντρικό πάρκο της Καλαμάτας, στο πλάισιο του STREET FESTIVAL, του Κέντρου Νέων και είχε τρελή επιτυχία!!



















Surreal Χριστούγεννα στην Καλαμάτα;;;;
ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!!

Σας περιμένουμε!!!

Ανταποκριση από LOCAL ATHENS


ΔΡΑΣΗ:ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ/ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 14:00
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ, Ναυαρίνου & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια.



Απόσπασμα από "Local Athens"
"Tον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται για την χρήση του ποδηλάτου: σχέδια, αρχιτέκτονες,πολεοδόμοι, ποδηλατόδρομοι/βιτρίνα, φεστιβάλ και ένα σωρό άλλα. Η ουσία όμως της προώθησης της χρήσης ποδηλάτου παραμένει η ίδια και συνοψίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, παρέχει ο δρόμος ασφάλεια στον ποδηλάτη; Δεύτερον, υπάρχει υποδομή εκεί που θα καταλήξει για να κλειδώσει το ποδηλατό του με ασφάλεια;"

Κανένα από αυτά τα δύο ερωτήματα δεν έχει απαντηθεί από την πολιτεία. Οι δρόμοι παραμένουν στην ίδια κατάσταση: παρανομίες, καταπάτηση πεζοδρομίων και το χειρότερο, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση έχουν και οι μπάτσοι που καλούνται υποτίθεται να «διαφυλάξουν την ευνομία». Όσο για την υποδομή, είναι ανύπαρκτη σε όλους τους χώρους. Οι ποδηλάτες συνεχίζουν να είναι «παρείσακτοι στο δρόμο» και να «λερώνουν» στα μπαρ.

Όσα κανονάκια, πόντους, κερασάκια και να κερδίσεις «χώνοντας» στην Πανεπιστημίου αποφεύγοντας τους shoppers, η αλήθεια βρίσκεται για άλλη μια φορά στο Πάρκο Ναυαρίνου (γκέγκε;). Η ομάδα λόκαλ/athens την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου θα είναι φιλοξενούμενη εκεί στα πλαίσια της δράσης «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ / ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ». Επιλέγοντας να δράσουμε και όχι να σκάσουμε - θα εγκαταστήσουμε θέσεις στάθμευσης ποδηλάτωνκαι ράμπα πρόσβασης ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο μας στο δρόμο, εκεί που τώρα βρίσκονται παρκαρισμένα αυτοκίνητα.



Με απλές πράξεις, άμεση και συνεχής ρήξη με το αυτοκίνητο και όχι χομπίστικη αντιμετώπιση (κυριακάτικες βόλτες με κλειστή την Πανεπιστημίου για shopping με το ποδήλατο, ποδηλατόδρομους βιτρίνα, ποδήλατα μόνο στα πάρκα). Η ουσία είναι και πάλι σε απλά πράγματα: στην καθημερινή χρήση εντός του αστικού ιστού και στις υποδομές που μπορεί να σου προσφέρει η πόλη.

* * *

Μετά την δράση θα ακολουθήσει ζεστό τσάι και προβολή της ταινίας “Where Are You Go” του Benny Zenga, ένα οδοιπορικό από το Κάιρο της Αιγύπτου μέχρι το Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Τέσσερις μήνες, 11,265 χιλιόμετρα και 5ο αναβάτες αντιμέτωποι με την απέραντη έρημο της Νούβιας του Σουδάν, τους μεγαλειώδεις καταρράκτες της Βικτωρίας, τα παγωμένα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού και τα ίδια τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και περιέργειας.

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ/ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ"



λόκαλ/ Athens
reclaim public space

Με Ποδήλατο στην Θεσσαλονίκη




Ένα μικρό δείγμα από την ομιλία του Θ.Βλαστού και του Χ.Ταξιλτάρη στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τους Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης.

"ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ"


Επιτέλους, στις 23 Δεκεμβρίου , το απόγευμα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα-ανοιχτή συζήτηση που καιρό τώρα θέλαμε να συνδιοργανώσουμε, με θέμα "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ" και επίτημο προσκεκλημένο και κύριο ομιλητή , τον Θανάση Βλαστό!
Στην βούλησή μας αυτή βρήκαμε υποστήριξη και συνδιοργάνωση από τον Δήμο Καλαμάτας ,την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας και το ΤΕΕ Καλαμάτας!


Ευχαριστούμε θερμά τον κ .Σπίνο, αντιδήμαρχο στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, τον κ. Πατσαρίνο, πρόεδρο της νομαρχιακης επιτροπης ΤΕΕ Καλαμάτας και επιβλέποντα του υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου στην Καλαμάτα και την Αγγελική Κανελλοπούλου , συγκοινωνιολόγο στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας και φυσικά τον Δήμο Καλαμάτας.
Η ημερίδα "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ" θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου, ώρα 6.00 μ.μ στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας και το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σε επόμενη ανάρτηση.

Ποιός είναι ο κ. Βλαστός;

O Θάνος Βλαστός, πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος, είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Τοπογράφων Μηχ. - Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού και ιδρυτής και υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, CES από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (Παρίσι), απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. και της Ecole Speciale des Travaux Publics του Παρισιού (πολιτικός μηχ. - Παρίσι). Διδάσκει επίσης σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ε.Μ.Π. και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύσει σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για δημόσιους φορείς στην Ελλάδα. Το βασικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός του είναι ο τομέας της Βιώσιμης Κινητικότητας και συγκεκριμένα ο σχεδιασμός πολιτικών για την προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, του ποδηλάτου και του περπατήματος και για την αναβάθμιση των ποιοτήτων του αστικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Είναι συγγραφέας οκτώ σχετικών βιβλίων. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από υπεύθυνες θέσεις για τεχνικά θέματα της ειδικότητάς του σε διεθνείς φορείς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων όπως ο ΟΟΣΑ, Eurocities, Car Free Cities κ.λπ.

Με άλλα λόγια ο Θάνος Βλαστός είναι ένα από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας μελετητής στον τομέα της Βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, με εκτεταμένη έρευνα και βιβλιογραφία πάνω στο ευρύτερο θέμα
"ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ".
Ενα από τα πιο γνωστά βιβλία του το "Φτιάχνοντας Πόλεις για Ποδήλατο", μπορεί κανείς να το βρεί και στην e-book στήλη μας.

Γιατί θελήσαμε να γίνει η ημερίδα και απευθυνθήκαμε στο Δήμο Καλαμάτας;

Διαβάζοντας το βιβλίο του Θάνου Βλαστού, "Φτιάχνοντας Πόλεις για Ποδήλατο", υιοθετούμε κάποιες σκέψεις του.
" Ο δρόμος αντιπροσωπεύει το επικοινωνιακό υπόβαθρο της πόλης. Ο 20ος αιώνας χάρισε το δρόμο στο αυτοκίνητο και πράγματι αυτὀ ικανοποίησε και με το παραπάνω τις ανάγκες μετακίνησης, αναψυχής και κοινωνικής καταξίωσης.....Εξασφάλισε επίσης κάτι πολύ σημαντικό, την αυτονομία της μετακίνησης, η οποία ισοδυναμεί με μια μεγάλη ελευθερία.....Με το αυτοκίνητο οι πόλεις μπόρεσαν να εκτονωθούν προς την περιφέρειά τους, αλλά αυτό τις απομάκρυνε από την ιστορία τους μετατρέποντάς τες σε άμορφους σχηματισμούς με αραιές πυκνότητες και σε ασθενή σχέση με τον παραδοσιακό πυρήνα.....Σήμερα αναγνωρίζεται ξανά η σημασία και ο ρόλος των αστικών κέντρων και επιχειρείται η αποκατάσταση της ταυτότητάς τους......Η πόλη του 21ου αιώνα θα είναι πιο πυκνή, έτσι ώστε να περιοριστεί το μήκος των μετακινήσεων και να γίνει πιο βιώσιμη η δημόσια συγκοινωνία."

Με άλλα λόγια επιδιώκουμε να ανοίξουμε διόδους δημόσιας διαβούλευσης και συζήτησης πάνω στο μείζον θέμα την βιώσιμης κινητικότητας μεσα στην πόλη της Καλαμάτας (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ελεύθεροι χώροι), θέτοντας έτσι τις βάσεις για έναν δίκαιο και ειλικρινή σχεδιασμό (όσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί) με κύριους άξονες

την αυτάρκεια στις μετακινήσεις,
τον σεβασμό στην ιστορία και φυσιογνωμία της πόλης
την δημιουργική αλληλεπίδραση και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της πόλης
την δημιουργική συναναστροφή και επικοινωνία των κατοίκων αυτής της πόλης.

ΚαI αν θέλουμε να μιλήσουμε ακόμα πιο απλά,
-άλλο είναι να πηγαίνει κανείς στην δουλειά του με γκρίνια και θυμό , επειδή κόλλησε με το αμάξι του στην κίνηση και άλλο να τον παίρνει ο αέρας στον ποδήλατο του , πηγαίνοντας στην δουλειά του , ευχάριστα , καλημερίζοντας άλλους συμποδηλάτες του!
-άλλο είναι να δίνει κανείς ραντεβού σε ένα καφέ για να συναντήσει τους φίλους του και άλλο να έχει την δυνατότητα να δώσει ένα ραντεβού σε έναν ευχάριστο δημόσιο χώρο, που δεν τον διώχνει, δεν του προκαλεί μιζέρια αλλά αντιθέτως τον εμπνέει και τον μετατρέπει σε παρατηρητικό και δημιουργικό πολίτη!...

Σε ελεύθερο πολίτη!

Είναι απλό!
Αυτή η πόλη χρειάζεται λίγη περισσότερη φαντασία!!

Μόνο αν μπορούμε να κινούμαστε πιο ελεύθερα, πιο άνετα, πιο ευχάριστα στην ζωή μας, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας πιο ευφάνταστα, πιο ελεύθερα!

ΟΥΤΟΠΙΑ;....

ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!!!


Υστερόγραφο:
Οι Ποδηλάτες Καλαμάτας ξεκινώντας από την συνδιοργάνωση της ημερίδας, "Πόλη και Ποδήλατο", ξεκινάμε μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων στην πόλη, σε συνεργασία και επαφή με προσωπικότητες και ομάδες κοινωνικές, καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές , προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της "πόλης" και του Δημόσιου ή "κοινού χώρου"!

photo: Danny K.

ALLEY RACE CAT ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ!!!



Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 14.00 το μεσημέρι το πρώτο - μη-οργανωμένο από την ομάδα λόκαλ/athens - alleycat race θα λάβει χώρα. Και μάλιστα στα Χανιά της Κρήτης! Υπεύθυνοι για αυτό η γνωστή και υπερδραστήρια ομάδα των Χανίων Ποδηλάτρεις. Οι Ποδηλάτρεις είναι φίλοι και συνπορευτές στην ανεξάρτητη κινιματική πραγματικότητα της χώρας. Ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2004 όταν 45 ποδηλάτες εμφανίστηκαν στους δρόμους των Χανίων με πανό και σφυρίχτρες διεκδικώντας ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας για ποδηλάτες και πεζούς. Σήμερα πέρα από την κινηματική τους δραστηριότητα και κινηματογραφικά φεστιβάλ οργανώνουν το "Φεγγάρι στην Ρόδα" , ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αυθεντικά ποδηλατικά event της χώρας. Με σαφήνεια και εικαστική ματιά σπρώχνουν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση στην πόλη των Χανίων. Όσοι δεν έχουν ποδηλατίσει στα Χανιά ίσως θα πρέπει να μην χάσουν την ευκαιρία αυτή την φορά: η πόλη πέρα του ότι είναι όμορφη με τσίτα κίνηση έχει καλούς δρόμους, σοκάκια, λεωφόρους και γενικά ενδείκνυται για αστικό race.

Για τους ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ δες εδώ: http://www.podilatreis.gr/joomla/





Και λίγα λόγια για το alley cat race


alley: σοκάκι
cat: γάτα
alleycat: αλητόγατα του δρόμου, παιχνίδι/
αγώνας πόλης με ποδήλατα
Τι είναι το alleycat? Έχουμε και λέμε:

Για να συμμετέχει κανείς στο alleycat race πρέπει να το λέει η καρδούλα του. Μια ποδηλατάδα αδρεναλίνης που το «Σκάσε και κάνε πετάλι» περιγράφει περίτεχνα περί τίνος πρόκειται. Το alleyκάτης με λίγα λόγια είναι μια ποδηλατική «κούρσα» όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένους σταθμούς με σκοπό την συμπλήρωση ενός δρομολογίου. Ακολουθεί μια αναλυτικότερη περιγραφή.

Αν θες να συμμετέχεις καλό είναι να πάρεις/δανειστείς/βρεις/ ποδηλατικό κράνος, περικνημήδες, περιαγκωνίδες, επιγονατίδες, τυλίξου με αυτές τις πλαστικές φουσκαλίδες μετακόμισης και ξεκίνα την κούρσα! (εντάξει υπερβάλλουμε λίγο αλλά πρέπει να ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του πολίτη). Η ευθύνη πάντως συμμετοχής σου είναι εντελώς δική σου.
-LOCAL

Τα alleycat race ξεκίνησαν από την ομάδα των LOCAL στην Αθήνα και πάνε ...῾μπούνια῾!!! ή κοινώς ῾σανίδι῾!!!
Αποτελούν μια στιγμή που ποδηλάτο-ποδηλάτισσες μέσα από ένα αγώνα ταχύτητας, σαν ποδηλατο ηλεκτρονικό κατακτούν τον αστικό χώρο!
ΑΕΡΑ!!!!




ALLEYCAT CARNIVAL RACE 2009 TEASER from localathensfilms on Vimeo.

ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ!!!!

Μετά από μήνες διακοπή , ξανα και πάλι μαζί!!!!!!

1 ο ΜΕΙΖOΝ ΘΕΜΑ:
Η ΠΙΣΤΑ SKATE ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ακολουθεί γράμμα που στείλαμε στο δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα σχετικά με το αίτημά μας για δημιουργία πίστα skate στο πάρκο και σχόλιο πάνω στις φήμες για....ιδιωτικοποιήση του πάρκου!!!

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ!!!

"Προς Κύριο Δήμαρχο,
Παναγιώτη Νίκα.
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2010 είχαμε ξεκινήσει μια σειρά επαφών και συζητήσεων με εσάς με κύριο αίτημα την διαμόρφωση του χώρου του πατινάζ στο πάρκο σιδηροδρόμων σε πίστα εξάσκησης αστικών αθλημάτων, όπως skate inline(rollers) , ΒΜΧ.

Οι λόγοι που επιλέξαμε το συγκεριμένο χώρο για την δημιουργία πίστας αστικών αθλημάτων (skate park) είναι οι εξής:
1.Η συγκεκριμένη πίστα για πατινάζ στο χώρο του πάρκου είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για την δημιουργία skate park, καθώς από την δημιουργία της είχε προοριστεί για αντίστοιχη χρήση. Οπότε είναι τουλάχιστον αντι οικονομικό να σχεδιαστεί να γίνει οπουδήποτε αλλού η συγκεκριμένη πίστα, την στιγμή που υπάρχει ο χώρος του πατινάζ ο οποίος και χρειάζεται ουσιαστικά μερική επαναδιαμόρφωση για την ασφαλή χρήση του
2.Το πάρκο του ΟΣΕ είναι ένα κομβικό σημείο της πόλης, πανέμορφο, ένας πνεύμονας πρασίνου το οποίο όμως δεν έχει τη ζωή που του αξίζει καθώς , από την μία πλευρά δεν υποστηρίζεται από ενδιαφέρουσες και αξιόλογες δράσεις μέσα σε αυτό (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και από την άλλη δεν τυγχάνει και της συντήρησης, που θα έπρεπε.
3.Με την δημιουργία πίστας για skate ουσιαστικά μετατρέπουμε το πάρκο σε κέντρο άθλησης , ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για χιλάδες νέους όχι μόνο από την Καλαμάτα αλλά και από άλλες περιοχές, καθώς τα συγκεκριμένα αθλήματα είναι πλέον σε άνθηση, έχουν διευρυμένο κοινό και επιπλέον συνοδεύονται από πολιτιστικά φεστιβάλ, που σίγουρα λοίπουν αυτήν την στιγμή από την Καλαμάτα.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε ποιός ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Κατα επέκταση κ Νίκα ζητάμε την συμβολή του Δήμου για την άμεση τοποθέτηση βιομηχανικού δαπέδου στην πίστα του Πατινάζ .
Επίσης ζητἀμε την συμβολή του Δήμου για την δημιουργία σωστών και ασφαλών κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως ράμπες εξάσκησης των συγκεκριμένων αθλημάτων.

Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε νέα πνοή στο πάρκο, την πνοή της φαντασίας, της ενεργητικότητας και της δημιουργίας που αυτήν την στιγμή λείπει από το συγκεκριμένο χώρο και επιπλέον θα δημιουργήσουμε ένα πεδίο δράσης για αστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που σε μεγάλο βαθμό θα προσελκύουν ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ!!!
Και όταν ένας χώρος έχει ζωή μέσα του και χρησιμοποιείται από νέους και δημιουργικούς ανθρώπους που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ τότε και η συντηρησή του γίνεται πιο εύκολη και η αναβάθμισή του πιο ευφάνταστη.

Στο αίτημά μας αυτό δεν είμαστε μόνοι μας , καθώς έχουμε συγκεντρώσει 250 υπογραφές (και συνεχώς αυξάνονται) από μεμονωμένα άτομα , παιδιά, γονείς καθώς και από ομάδες της πόλης που πιστέυουν στο εγχείρημά μας και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν.

Και τέλος στα σενάρια , που κατά καιρούς ακούμε από κύκλους σας και ακούσαμε και από εσάς τον ίδιο, ότι το πάρκο πλέον ανήκει στον ΟΣΕ ή (ακόμα χειρότερα) σε ιδιωτική εταιρεία καλό θα ήταν να αποφασίσετε επιτέλους τι ισχύει και ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του πάρκου να σταθείτε ενάντια σε αυτό!!!
Είναι το λίγότερο που μπορείτε να κάνετε., αν αγαπάτε τον τόπο σας.
Και εμείς πιστεύουμε ότι τον αγαπάτε...!


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Με εκτίμηση
Ποδηλάτες Καλαμάτας (critical mass)"