"ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ"


Επιτέλους, στις 23 Δεκεμβρίου , το απόγευμα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα-ανοιχτή συζήτηση που καιρό τώρα θέλαμε να συνδιοργανώσουμε, με θέμα "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ" και επίτημο προσκεκλημένο και κύριο ομιλητή , τον Θανάση Βλαστό!
Στην βούλησή μας αυτή βρήκαμε υποστήριξη και συνδιοργάνωση από τον Δήμο Καλαμάτας ,την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας και το ΤΕΕ Καλαμάτας!


Ευχαριστούμε θερμά τον κ .Σπίνο, αντιδήμαρχο στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, τον κ. Πατσαρίνο, πρόεδρο της νομαρχιακης επιτροπης ΤΕΕ Καλαμάτας και επιβλέποντα του υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου στην Καλαμάτα και την Αγγελική Κανελλοπούλου , συγκοινωνιολόγο στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας και φυσικά τον Δήμο Καλαμάτας.
Η ημερίδα "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ" θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου, ώρα 6.00 μ.μ στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας και το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σε επόμενη ανάρτηση.

Ποιός είναι ο κ. Βλαστός;

O Θάνος Βλαστός, πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος, είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Τοπογράφων Μηχ. - Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού και ιδρυτής και υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, CES από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (Παρίσι), απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. και της Ecole Speciale des Travaux Publics του Παρισιού (πολιτικός μηχ. - Παρίσι). Διδάσκει επίσης σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ε.Μ.Π. και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύσει σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για δημόσιους φορείς στην Ελλάδα. Το βασικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός του είναι ο τομέας της Βιώσιμης Κινητικότητας και συγκεκριμένα ο σχεδιασμός πολιτικών για την προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, του ποδηλάτου και του περπατήματος και για την αναβάθμιση των ποιοτήτων του αστικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Είναι συγγραφέας οκτώ σχετικών βιβλίων. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από υπεύθυνες θέσεις για τεχνικά θέματα της ειδικότητάς του σε διεθνείς φορείς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων όπως ο ΟΟΣΑ, Eurocities, Car Free Cities κ.λπ.

Με άλλα λόγια ο Θάνος Βλαστός είναι ένα από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας μελετητής στον τομέα της Βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, με εκτεταμένη έρευνα και βιβλιογραφία πάνω στο ευρύτερο θέμα
"ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ".
Ενα από τα πιο γνωστά βιβλία του το "Φτιάχνοντας Πόλεις για Ποδήλατο", μπορεί κανείς να το βρεί και στην e-book στήλη μας.

Γιατί θελήσαμε να γίνει η ημερίδα και απευθυνθήκαμε στο Δήμο Καλαμάτας;

Διαβάζοντας το βιβλίο του Θάνου Βλαστού, "Φτιάχνοντας Πόλεις για Ποδήλατο", υιοθετούμε κάποιες σκέψεις του.
" Ο δρόμος αντιπροσωπεύει το επικοινωνιακό υπόβαθρο της πόλης. Ο 20ος αιώνας χάρισε το δρόμο στο αυτοκίνητο και πράγματι αυτὀ ικανοποίησε και με το παραπάνω τις ανάγκες μετακίνησης, αναψυχής και κοινωνικής καταξίωσης.....Εξασφάλισε επίσης κάτι πολύ σημαντικό, την αυτονομία της μετακίνησης, η οποία ισοδυναμεί με μια μεγάλη ελευθερία.....Με το αυτοκίνητο οι πόλεις μπόρεσαν να εκτονωθούν προς την περιφέρειά τους, αλλά αυτό τις απομάκρυνε από την ιστορία τους μετατρέποντάς τες σε άμορφους σχηματισμούς με αραιές πυκνότητες και σε ασθενή σχέση με τον παραδοσιακό πυρήνα.....Σήμερα αναγνωρίζεται ξανά η σημασία και ο ρόλος των αστικών κέντρων και επιχειρείται η αποκατάσταση της ταυτότητάς τους......Η πόλη του 21ου αιώνα θα είναι πιο πυκνή, έτσι ώστε να περιοριστεί το μήκος των μετακινήσεων και να γίνει πιο βιώσιμη η δημόσια συγκοινωνία."

Με άλλα λόγια επιδιώκουμε να ανοίξουμε διόδους δημόσιας διαβούλευσης και συζήτησης πάνω στο μείζον θέμα την βιώσιμης κινητικότητας μεσα στην πόλη της Καλαμάτας (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ελεύθεροι χώροι), θέτοντας έτσι τις βάσεις για έναν δίκαιο και ειλικρινή σχεδιασμό (όσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί) με κύριους άξονες

την αυτάρκεια στις μετακινήσεις,
τον σεβασμό στην ιστορία και φυσιογνωμία της πόλης
την δημιουργική αλληλεπίδραση και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της πόλης
την δημιουργική συναναστροφή και επικοινωνία των κατοίκων αυτής της πόλης.

ΚαI αν θέλουμε να μιλήσουμε ακόμα πιο απλά,
-άλλο είναι να πηγαίνει κανείς στην δουλειά του με γκρίνια και θυμό , επειδή κόλλησε με το αμάξι του στην κίνηση και άλλο να τον παίρνει ο αέρας στον ποδήλατο του , πηγαίνοντας στην δουλειά του , ευχάριστα , καλημερίζοντας άλλους συμποδηλάτες του!
-άλλο είναι να δίνει κανείς ραντεβού σε ένα καφέ για να συναντήσει τους φίλους του και άλλο να έχει την δυνατότητα να δώσει ένα ραντεβού σε έναν ευχάριστο δημόσιο χώρο, που δεν τον διώχνει, δεν του προκαλεί μιζέρια αλλά αντιθέτως τον εμπνέει και τον μετατρέπει σε παρατηρητικό και δημιουργικό πολίτη!...

Σε ελεύθερο πολίτη!

Είναι απλό!
Αυτή η πόλη χρειάζεται λίγη περισσότερη φαντασία!!

Μόνο αν μπορούμε να κινούμαστε πιο ελεύθερα, πιο άνετα, πιο ευχάριστα στην ζωή μας, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας πιο ευφάνταστα, πιο ελεύθερα!

ΟΥΤΟΠΙΑ;....

ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!!!


Υστερόγραφο:
Οι Ποδηλάτες Καλαμάτας ξεκινώντας από την συνδιοργάνωση της ημερίδας, "Πόλη και Ποδήλατο", ξεκινάμε μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων στην πόλη, σε συνεργασία και επαφή με προσωπικότητες και ομάδες κοινωνικές, καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές , προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της "πόλης" και του Δημόσιου ή "κοινού χώρου"!

photo: Danny K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου