Για το αδιέξοδο των σκουπιδιών

Κανένας μακροχρόνιος πόλεμος δεν ευνόησε κάποιον. Στην προκειμένη περίπτωση η λύση είναι στην μερική υποχώρηση όλων των αντιμαχόμενων και σε νέες δημιουργικές ιδέες από το εξωτερικό, όπου θα φέρουν
την επανάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.
Πλέον καμία χωματερή δεν μπορεί να λειτουργήσει και πουθενά. Βάση ευρωπαϊκών οδηγιών θεωρούνται παράνομες. Οπότε, είναι μεγάλο λάθος να αναζητείται νέος τόπος για να μεταφερθεί, πόσο μάλλον σε πυρόπληκτη περιοχή ή περιοχή natura. Από την άλλη είναι απαράδεκτο να μετατρέπουμε μία μονάδα λιπασματοποίησης σε χωματερή. Σίγουρα και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.
Εμείς ως ενεργοί πολίτες μίας πόλης που πνίγεται στα σκουπίδια, προτείνουμε τις παρακάτω λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο:


1) Να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια. Κάτι τέτοιο γίνεται σε πολλές πόλης της δυτικής Ευρώπης και αποτελεί τη καλύτερη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

2) Να χρησιμοποιηθεί η ΜΟΛΑΚ, αλλά ΜΟΝΟ για τη παραγωγή λιπάσματος από κομποστοποιητές όπου θα τοποθετήσει ο Δήμος στα πάρκα και σε χώρους πρασίνου της πόλης. Αυτή η διαδικασία δεν παράγει δυσοσμίες, ούτε λυματολάσπη. Μάλιστα, πολλοί Καλαματιανοί κάνουν ήδη κομποστοποίηση στα σπίτια τους. Το λίπασμα που παράγεται θα είναι απόλυτα βιολογικό και ο Δήμος θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί οικονομικά. Έτσι, θα μπορεί να δίνει για ανταμοιβή ένα μικρό ποσό, που θα λειτουργεί ως κίνητρο, σε όσους συμβάλουν στη διαδικασία. Οι κάτοικοι του Ασπροχώματος, θα έπρεπε να αναδείξουν το γεγονός ότι διαθέτον μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος.

3) Να χρησιμοποιηθούν οι μπαλοποιητές, αλλά μόνο στα αδρανή απορρίμματα. Ποτέ στα σύμμεικτα σκουπίδια. Έτσι, αν τηρηθεί αυστηρά αυτός ο περιορισμός, δεν θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε εμείς τα πρόστιμα από τους λάθους χειρισμούς του πρώην περιφερειάρχη.

4) Να διευρυνθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλο το νομό. Όσο τα σκουπίδια που έρχονται από άλλους δήμους του νομού είναι σύμμεικτα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα από τα παραπάνω.
5) Οι κάτοικοι του Ταϋγέτου, μόνο αν υιοθετηθούν τα παραπάνω να υπομείνουν το άνοιγμα της χωματερής μαραθόλακα για το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί. Μάλιστα ο δήμος για να τους πείσει θα ήταν έξυπνο να ορίσει μία ομάδα από αυτούς όπου θα ελέγχουν την εξέλιξη του παραπάνω σχεδίου. Βέβαια, σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί καμία πρόοδος, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, οι κάτοικοι θα ασκήσουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για την επιβολή βαρύτατων προστίμων προς δήμο.

Πραγματικά, αν παρθούν μέτρα προς αυτή τη σωστή κατεύθυνση όλοι θα δείξουν κατανόηση και θα κάνουν μία μικρή υποχώρηση από της θέσεις τους. Ειδάλλως, με τη πόλη μας γεμάτη σκουπίδια, η καταπίεση που βιώνουν οι κάτοικοι της Καλαμάτας κανείς δε ξέρει που και πως θα ξεσπάσει…

2 σχόλια:

  1. oi mpalopoiites omws tha einai stin maratholaka???
    den nomizw oti einai sofo kati tetoio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O taygetos prepei na ginei ethnikos drhmos amesa k na apexei apo olh ayto tompaxalo twn skoupidiwn. Ara apokleiete h maratholaka kai hthika k vash noumou plewn..
    Sxetika me to mpalopoihth, den anaferoume pou tha topotheththei apla anaferoume oti an diaxwrizontai ta skoupidia se anakuklosima k organika k adranh tote mono mporei na efarmostei mpalopoihths sta adranh k lipasmatopoihsh sta organika. An thes tsekare k ayto to arthro poy vrika k einai pio katatopistiko: http://www.alagonia.gr/mainmenu/index/3/201-2009-07-29-05-53-54.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή