Η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο... σχόλιο, με αφορμή το ντοκυμανταίρ του Ανδριωτάκη

(photo: mirto fifa , "the urban way", 2008)

Με επιτύχια έγινε η προβολή του ντοκυμανταίρ του Μ.Ανδριωτάκη στο bar Bassaviola, "Προσοχή : Φονικές Διαφημίσεις".
Όμως δεν θα θέλαμε να σταθούμε στα ῾τεχνικά ῾θέματα της παρουσίασης (τα οποία και έχουν γνωστοποιηθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις), αλλά στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό. Είναι , πιστεύουμε σε όλους μας αντιληπτή η εξουσία και πίεση που ασκεί αυθαίρετα , στον δημόσιο χώρο και χρόνο μας η διαφήμιση. Η διαφήμιση είναι παντού μέσα στην ζωή μας, λειτουργεί ώς το alter ego μας, δημιουργεί μια αστραφτερή αλλά απατηλή ῾μάσκα ῾του εαυτού μας και μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι χρειάζεται να την έχουμε , προκειμένου να μπορέσουμε , να κοινωνικοποιηθούμε και να διαδράσουμε σε αυτήν την κοινωνία. Το πιο συνοπτικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δραστηριότητας είναι το Facebook! Απλά και μόνο αναλογιστείτε τις φωτογραφίες που ΒΑΖΟΥΜΕ σχέδον οι περισσότεροι από εμάς στο profile μας......είναι σχεδόν πάντα αυτές που ,με τον ένα ή τον άλλον τρόπο , θα δημιουργήσουν την καλύτερη ή την πιο σοκαριστική ή την πιο ἑπαναστατική ῾ή εν τέλει την πιο ῾δυνατή ῾εντύπωση...... (βλ. Τζούλια....!) ...Και είμαστε όλοι ο.κ! με αυτό......Το θεωρούμε πλέον αυτονόητο! Ακόμα και όταν αυτή η εικονική πραγματικότητα αρχίζει και μας σκοτώνει και πάλι δεν αντιδρούμε......
Το ντοκυμανταίρ του Ανδριωτάκη εστιάζεται στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο, οι οποίες είναι και ένας από τους 2 κυριότερους λόγους, της γενοκτονίας των Ελλήνων στους δρόμους! ...Ο άλλος φυσικά είναι οι ίδιοι οι δρόμοι!!!
Μέσα από μια εντατική πίεση ενεργών πολιτών , ψηφίστηκε νόμος που προστατέυει την δημόσιο χώρο και την ανθρώπινη ζωή , δίνοντας το δικάιωμα στον καθένα από εμάς , να είναι σε θέση να ξηλώσει , να κατεβάσει , να αποσύρει οποιαδήποτε διαφημιστική πινακίδα ,η οποία εμποδίζει την ορατότητα στον δρόμο, και είναι ικανή να διασπάσει την προσοχή του οδηγού και να προκαλέσει ατύχημα.
Τι σημαίνει το παραπάνω;
Πέρα από τα δεδομένα που περιγράφει, σημαίνει επίσης ότι μια νέα τάση άσκησης πολιτικής δημιουργείται στις μέρες μας , η οποία και έρχεται αντιμέτωπη με την παρωχημένη και σε μεγάλο βαθμό αλλοτριωμένη ἑκλεγμένη῾ πολιτική εξουσία. Και αυτή είναι η πολιτική που ασκείται από ενεργούς πολίτες που είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και μια στοιχειώδης νομιμότητα στα πράγματα.
Και η νομιμότητα αυτή , οι ῾κανονικές, ανθρώπινες συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί κάποιος να βιώσει την καθημερινότητά του, δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε αυτές που "βολεύουν".
Είναι οι συνθήκες που εστιάζουν στην αυτονομία και στην ελευθερία βούλησης του ανθρώπου, στην ελευθερία έκφρασης , στην ισότητα και πάνω από όλα στον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Είναι δικαίώματα του ανθρώπου για τα όποια έγιναν τόσες επαναστάσεις στο παρελθόν και τα οποία δεν γίνεται , απλά να τα ξεχνάμε! Δεν γίνεται μια οποιαδήποτε εταιρεία να αξίζει περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή!
Το παραπάνω αναιρεί οποιοδήποτε κοινωνικο συμβόλαιο, που έχει με κόπο δημιουργηθεί μέσα από τους ανθρώπινους αγώνες.......
Και αν οι οποιεσδήποτε πολιτικές εξουσίες δεν είναι σε θέση να το διατηρήσουν και να το σεβαστούν , είναι πλέον χρέος των ενεργών πολιτών να το διεκδικήσουν και αν χρειαστεί να το επαναπροσδιορίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου