ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ!!!
Όπως κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας, καλούν όλους τους αστικούς ποδηλάτες και φίλους του ποδηλάτου στο Critical Mass Ride Φεβρουαρίου. **Σας υπενθυμίζουμε:
Το Critical Mass Ride (CMR) ή Κρίσιμη Μάζα -στα ελληνικά- αποτελεί θεσμό στο εξωτερικό, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρα μας.
Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα. Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους!
Το CMR δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει.
Το CMR δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει.
Το critical mass ride είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο, αλλά όχι η στέρησή του στους άλλους!
Σχολεία, εθελοντές, ενεργοί πολίτες, όλοι τους απλοί και καθημερινοί άνθρωποι σαν εμάς,
που αγαπούν την φύση.
ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
ΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!
ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
ΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!
*ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.
*ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (παράδειγμα Ελευσίνας)
*ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΠΟΛΗ ΜΕ ΟΙΚΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΑΚΡΗ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ!!!!
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ CRITICAL MASS ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!!!
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!!
Ακολουθουν 2 εκτενή κείμενα σε σχέση με την ιστορία και πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών στην Καλαμάτα καθώς και για τρόπους αυτοδιαχείρισης των σκουπιδιών μας
Ιστορία κ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Με τα σκουπίδια της Καλαμάτας και τα μυαλά των πολιτικών μας δεν βρίσκουμε άκρη και έτσι το πρόβλημα των σκουπιδιών της πόλης φαίνεται ότι δύσκολα λύνεται....Αιτία;;;
Ο δήμος Καλαμάτας (διαχρονικά) φάνηκε εδώ και χρόνια ότι δεν τον ενδιαφέρει το ζήτημα των σκουπιδιών , δεν γνώρισε ούτε και θέλει να γνωρίσει το πρόγραμμα ΕΠΕΠΠΑΑ, 2007-2013, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, πρόγραμμα που δίδεται σε δημους, μεσω ΕΣΠΑ (και συγκεκριμένα τρέχει στον Δήμο Ελευσίνας και εμμένει στην απόφασή του για νέα μίνι trendy χωματερή, μέσω της τοποθέτησης του συστήματος στην RAM πλησίον της Μαραθόλακκας.
ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
Δεδομένου ότι οι Νεοελληνες δεν έχουμε και την καλύτερη σχέση με τον φυσικό μας περιβάλλον και δεδομένου ότι απο την στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έτσι, επόμενο είναι και οι πολιτικοί που εκλέγουν να εχουν αντίστοιχη συμπεριφορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις
Θα προσπαθήσουμε να σας εξιστορήσουμε, συνοπτικά, την ιστορία των διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή μας.
Μέσα στην δεκαετία του ’90, ο Δήμος Καλαμάτας είχε την τύχη, να αποκτήσει την ΜΟΛΑΚ.
Τι είναι η ΜΟΛΑΚ ;
Η ΜΟΛΑΚ ειναι μονάδα λιπασματοποίησης οργανικών αποβλήτων και μόνο! , δηλαδή είναι ένας τεράστιος κομποστοποιητής και μάλιστα αρκετά μεγάλης δυναμικής ,ο οποιος και ήταν μάλλον και ο μοναδικός στην Ελλάδα.
Υπήρχε το σχέδιο να λειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ σε μια περιοχή με αυξημένη αγροτική παραγωγή, αλλά σε συνδυασμό με ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλωμένων υλικών) και με σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό της Καλαμάτας. Μέχρι εδώ το σχέδιο φαινόταν πολυ καλό και πρωτοποριακό, κάθως τα παραπάνω 3 στοιχεία είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με οποιοδήποτε σύστημα, που υποστηρίζει ότι κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών.
Λειτούργησε η ΜΟΛΑΚ;
Λειτούργησε από το 1997 μέχρι το 2002, με πλήρη αποτυχία και μεγάλη επιβάρυνση της γύρω περιοχής.
Ο λόγος ήταν ότι στέλνανε στην περιοχή της ΜΟΛΑΚ σύμμεικτα όλα τα σκουπίδια, χωρίς προτωτογενή διαχωρισμό στο σπίτι, δηλαδή δεν υπήρχαν στους δρόμους της Καλαμάτας τότε 3 κάδοι, ενάς για οργανικά, άλλος για ανακυκλώσιμα και τρίτος για τα σύμμεικτα , οτι να ναι, σκουπιδια!
Αρα όταν σε μια μονάδα λιπασματοποιήσης, όπου στόχος μας είναι να βγάλουμε βιολογικό λίπασμα και ακόμα καλύτερα να καλύψουμε με αυτό μια μεγάλη αγροτική περιοχή, ρίχνουμε χύμα σκουπίδια, σίγουρα κάτι δεν έχουμε κάνει καλά!
Αποτέλεσμα ήταν η μόλυνση της περιοχης, η απαξίωση της ΜΟΛΑΚ και η εγκατάλειψη σχεδίου διάσωσης της.
Έκτοτε, σκέφτηκαν οι άρχοντες να τα πετάξουν τα σκουπίδια στα βουνά και στα λαγκάδια,(έτσι όπως χρόνια κάνανε) και έτσι προέκυψε η χωματερή της Μαραθόλακκας στον Ταύγετο. Μπορεί η Ε.Ε να έλεγε στην Ελλάδα ότι σε κάποια χρόνια θα κλείσει όλες τις χωματερές, αλλα οι άρχοντες “αγρόν ηγόρευαν”, καθώς δεν βλέπανε πέρα από τα 4 χρόνια, της θητείας τους.
Και φυσικά αναμασούσαν όλοι την καραμέλα οτι το κράτος ευθύνεται για τα σκουπίδια και όχι οι δημοι!
Ομως μέσα στον εγωισμό τους και την αμάθεια τους δεν είχαν υπολογίσει τα παρακάτω!
1. Τα σκουπίδια τα παράγουμε εμείς και όχι το κράτος! Αρα εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους και μετά να ζητήσουμε βοήθεια απο τον κρατικό μηχανισμό
2. Ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή της Μαραθόλακκας είναι από τους πλέον “άκυρους” τοπους για να κάνει κανείς δεματοποιήση σκουπιδιών, καθώς βρίσκεται κοντά σε περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ (αρα σημαντική περιοχή για την βιοποικιλότητα την οικοτουριστική ανάπτυξη του Ταυγέτου
3. O υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της συγκεκριμένης περιοχής συνδἐεται με τις πηγές του Πηδήματος, από όπου υδρεύεται η Καλαματα. Άρα αν δεν γίνει άμεση αποκατάσταση των υπάρχοντων χωματερών, πόσο μάλλον αν δημιουργηθούν νέες, το νέρο της Καλαματας, σε λίγα χρόνια δεν θα πίνεται.! Ηδη τα μάυρα ζουμια απο την χωματερή της Μαραθολακκας ταξιδεύουν, μέσα από το φαράγγι του Νέδοντα στον μεσσηνιακό κόλπο!
4. Υπάρχει κόσμος στην Καλαμάτα (και δεν ειναι 20!) που ναι! ενδιαφέρεται για να ζήσει και να κάνει ότι μπορεί προκειμενου να διασφαλισει ενα υγιές και όμορφο φυσικό περιβάλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του. Και όπως δεν εχει σκοπό να πληρώσει την κρίση που άλλοι προκάλεσαν, ετσι και δεν προτίθεται να αφήσει σκουριασμενα μυαλα και σκουπιδοσυμφέροντα να μετατρέψουν τον Ταυγετο σε χωρο σκουπιδοεργολαβειών!
Και εδω κάποιος θα μπορούσε να κάνει την συνταρακτική και σουρεάλ ερώτηση
῾
῾Γιατι ενδιαφερόσαστε τοσο πολυ για τον Ταυγετο;;; Γιατι να μην αναπτυχθει ο Ταυγετος μεσα απο δρόμους σκουπιδοεργολαβίες και άλλα τέτοια ωραία;;
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΤΙ
Ο Ταύγετος επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο της πόλης ,το μικροκλίμα της και φυσικά το οξυγόνο της. Αφήσαμε αυτό το δάσος να καεί, άρα αφήσαμε το μικροκλίμα της πόλης να υποβαθμιστεί!!
Αν μετατρέψουμε τον Ταυγετο σε σκουπιδοτενεκέ του πολιτισμού μας, ουτε νερό θα έχουμε, ουτε οξυγόνο και το χειρότερο θα ειμαστε οι ηθικοί αυτουργοί της ηθικής και πολιτισμικής παρακμής μας.
Ο πολιτισμος μας οριζεται πρωτίστως απο την επαφή μας με τη φύση, από την μνήμη μας και απο την δικη μας δημιουργικότητα και εφευρετικότητα.
Σαν Ποδηλάτες Καλαμάτας, από πέρσι ταχθήκαμε ενάντια στην όποια δεματοποίηση σκουπιδιών ή άλλου ῾συστήματος σκουπιδοδιαχωρισμού και δεματοποίησης στον Ταύγετο και δωσαμε το παρον με ποικίλλες δράσεις και προτάσεις.
Συγκεκριμένα έιχαμε προτείνει:
Α. Διαχωρισμό στην πηγή των ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ απορριμάτων μέσω οικιακής και συνοικιακής κομποστοποιησης.Τοποθέτηση συνοικιακών κομποστοποιητών σε χώρους πρασίνου της πόλης, το παραγόμενο προιόν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν οι κατοικοι της περιοχης.
Β.Διεύρυνση της ανακύκλωσης, με σπάσιμο του μονοπωλίου της Ε.Ε.Α και γιατί όχι δημιουργία και δημοτικής εταιρείας ανακύκλωσης.
Γ. Δημιουργία σύγχρονης εγκαταστασης για μηχανική διαλογή και κομποστοποιηση με συνεχή έλεγχο ευρωπαικών προτύπων ποιότητας.
Στο συγκεκριμένο σημειο θα μπορούσε να ενταχθει και η επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
Δ. Δημιουργία υποδομών διάθεσης των άκρως επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων .
Ε.Αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, απαραίτητη προυπόθεση για κάθε πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων
Γιατι ομως δεν θελουμε τους δεματοποιητες;
Α. Η δεματοποιήση δεν αποτελεί διαχείριση των σκουπιδιών αλλά μια νέα ακόμα χωματερή καθώς τα σκουπίδια, δεματοποιημένα μέν, θα στέκουν στο χώρο του δεματοποιητή για άγνωστο χρόνο.
Β. Τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στην Ελλάδα, (που δεν έχουμε την πολυτέλεια να είναι και πολλά) σε συνεργασία με τους δεινόσαυρους πολιτικούς μας, (που δεν σείονται και εύκολα) μας φορτώσαν δεματοποιητές , διαφόρων τύπων (άλλος είναι μόνο για χαρτιά, αλλος είναι μόνο για πλαστικά και πάει λέγοντας), προσπαθώντας από την μία να μας πείσουν ότι αυτοί οι δεματοποιητές κάνουν για ΟΛΑ τα σκουπίδια και αφέτερου να δημιουργήσουνε έυφορο έδαφος για την δημιουργία εργοστασίου καύσης, με ιδιωτικό φυσικά όφελος, και με ῾όφελος῾ για εμάς τα τέλη σκουπιδιών που θα τους πληρώνουμε και φυσικά μια σημαντικά επιβαρυμένη τοξικά ατμόσφαιρα .
Και το κερασάκι στην τούρτα είναι, ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο φημολογείται ότι, ούτε κάν παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια θα κάνει! ..
Μόνο σκουπίδια θα καίει και εμείς μετά θα τα εισπνέουμε!!!
Γ. Ακόμα και αν δεν υπηρχε άλλη λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών, (κατι που οπως αποδείχθηκε πιο πάνω δεν ισχύει) ο οποιοσδήποτε δεματοποιητης θα έπρεπε να συνδυάζεται με διευρυμένο ΚΔΑΥ και Βιολογικό καθαρισμό.
Πραγμα που δεν συμβαινει στην περιπτωση της RAM!
Τι είναι η μονάδα RAM;;;
Είναι ένας μίνι δεματοποιητής, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ο οποίος...῾῾τα κάνει όλα και συμφέρει῾῾
Δηλαδή παίρνει τα σκουπίδιά τα μπαλοποιει, τα κάνει compost , μήπως φτάχνει και καφέ;;; ας μην παραμυθιαζομαστε
Το πρασινο εμπόριο των σκουπιδιών άρχισε και επίσημα στην Καλαμάτα!
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!
ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΑΝΗΚΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!!!!
Υ.Σ Εκτεταμένες πληροφορίες για το εμπόριο των σκουπιδιών μπορεί να βρεί κανείς στην ταινία GOMORRA, οπου περιγράφεται με αποκαλυπτικό τρόπο η σχέση της μαφίας και των κυβερνήσεων με την δήθεν σύγχρονη δεματοποιημένη διαχείριση των σκουπιδιών!)
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Στο προηγούμενο κείμενο μιλήσαμε για την ιστορία και πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών στην Καλαμάτα.
Τώρα θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε πώς μπορούμε να αυτοδιαχειριστούμε τα σκουπίδια, μπάς και μειώσουμε κάπως τους λόφους των σκουπιδιών που συναντάμε και θα συνεχίσουμε να συναντάμε μπροστά μας.
Καταρχάς χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. (τα σκουπίδια είναι σαν παιδιά μας, διότι τα «γεννάμε»...)
Τί θα τα κάνουμε λοιπόν? Θα συνεχίσουμε να αφήνουμε τους δημοτικούς άρχοντες να τα πετάνε στα βουνά και τα ποτάμια? Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε με απάθεια το έγκλημα κατά της φύσης που λέγεται «Μαραθόλακκα» ή ακόμα χειρότερα νέα Μαραθόλακκα? Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τον Ταύγετο σκουπιδοτενεκέ του δήθεν «πολιτισμένου» κόσμου μας? Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε λέγοντας απλά οτι «φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς οι ίδιοι»?
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!
Όταν λέμε «σκουπίδια» έχουμε όλοι στο μυαλό μας, μεγάλους λόφους άχρηστων υλικών (κάθε λογής), που έχουν αηδιαστική μυρωδιά και συνήθως γίνονται εστίες μόλυνσης. Το σίγουρο είναι οτι αν καθίσουμε και κοιτάξουμε για λίγο έναν τέτοιο λόφο σκουπιδιών μπορούμε να δούμε και πράγματα δικά μας
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ;;;
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (ο καθένας ας φροντίσει πρώτα για τον εαυτό του) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ(ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ) ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ?
ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ.
Τί σκουπίδια παράγει ένα σπίτι?
παράγει: α) Οργανικά β) Ανακυκλώσιμα γ ) Λάδια δ) αδρανή υλικά.
α) Οργανικά απορρίμματα ονομάζονται τα υπολείμματα τροφών, π.χ. φλούδες από λαχανικά ή φρούτα κτλ.
Τρόποι διαχείρησης οργανικών: 1) με αυτοσχέδιο ατομικό κομποστοποιητή μπαλκονιού 2) με αυτοσχέδιο κομποστοποιητή πολυκατοικίας ή γειτονιάς 3) με ξύλινο κομποστοποιητή από παλλέτες 4) με πύλινο κομποστοποιητή (από μια παλιά πύλινη γλάστρα). Υπάρχουν επίσης κομποστοποιητές στο εμπόριο για όσους θέλουν να αγοράσουν.
Γι αυτο τον λόγο οι Ποδηλάτες Καλαμάτας μαζί με τους kalamatafreespace art cooperativa στο πλαισιο του RETHINK PROJECT, καλούν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εναλλακτικής κομποστοποιησης που παρουσιάζουν και να δημιουργήσουμε μαζί αυτοσχέδιους κομποστοποιητές.
Ο πρώτος ήδη φτιάχτηκε και λειτουργει έξω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της πόλης(ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ 8) ενω έχει ηδη εκδηλωθει ενδιαφερον και απο αλλους φορεις
β) Ανακυκλώσιμα απορρίμματα είναι: οι πλαστικές,γυάλινες, μεταλλικές ή χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε και καταναλώνουμε (π.χ. κουτί δημητριακών, κονσέρβα τόνου).
γ)Ρούχα και είδη σπιτιού που δεν χρειαζόμαστε άλλο. Οι μπαταρίες*. Τα άχρηστα ηλεκτρικά είδη* (π.χ. παλιό ψυγείο, παλιό τηλέφωνο, χαλασμένο κομπιουτεράκι). Οι ηλεκτρικές λάμπες*. Με αστρερίσκο* είναι όσα δεν πετάμε στον μπλε κάδο!!!
Τρόποι διαχείρησης ανακυκλώσιμων υλικών:
Για να μειώσουμε τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών που πετάμε, θα πρέπει:
1) να μειώσουμε την παράλογη κατανάλωση που κάνουμε (υπερκαταναλωτισμός). Θα μπορούσαμε να κάνουμε εμπάργκο σε προϊόντα που έχουν χωρίς λόγο υπερβολική συσκευασία (υπερσυσκευασμένα προϊόντα) π.χ. Τα δημητριακά είναι υπερσυσκευασμένα, βρίσκονται σε χάρτινο κουτί το οποίο περιέχει ένα πλαστικό σακουλάκι, το οποίο περιέχει το προϊόν που εμείς τελικά θα φάμε. 2) τα είδη σπιτιού ή τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε, να μην τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να τα ανταλλάζουμε με άλλα, ή να τα χαρίζουμε σε συμπολίτες μας που ίσως να τα χρειάζονται. 3) να συμμετέχουμε στα ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια που διοργανώνονται τον τελευταίο καιρό από κοινωνικές ομάδες της πόλης μας, παραδειγμα σε αυτό είναι τα ανταλλακτικό παζάρι που διοργανώνει η ομάδα της Ανοιχτής Συνέλευσης, με πραγματικά μεγάλη επιτυχία 4) να αλλάξουμε νοοτροπία σε σχέση με τα υλικά γύρω μας και την χρήση που έχουν ή μπορούν να έχουν, λίγη φαντασία μόνο αρκεί,,δηλαδή να προσπαθούμε να δημιουργούμε εμείς τα πράγματα που χρειαζόμαστε από άχρηστα υλικά που βλέπουμε γύρω μας.!!
Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι και RETHINK PROJECT απο τους kalamatafreespace art cooperativa , οι οποίοι κατασκευάζουν αντικείμενα για καθημερινη χρήση και όχι μόνο , απο πραγματικά ότι πεταμένο βρούν μπροστά τους και επιπλέον κάνουν και εργαστήρια πάνω σε αυτό!
5) συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου.
γ) Λάδια (π.χ. τηγανόλαδο)
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει κάποιος αυτοσχέδια προϊόντα από υπολείμματα λαδιού για χρήση στο σπίτι. Εξαρτάται από την διάθεση και τον χρόνο του καθενός.
1) παρασκευή σαπουνιού (με την παραδοσιακή μέθοδο, απόλυτα φυσικό προϊόν) για το σώμα ή την κουζίνα. 2) καύσιμο υλικό για το τζάκι ή την ξυλόσομπα, για όσους διαθέτουν.
3) μονωτικό υλικό επίστρωσης αντικειμένων που σκουριάζουν εύκολα (π.χ. μεταλλικά αντικείμενα)
4) διοχέτευση σε χώρους όπου συγκεντρώνονται τα τηγανισμένα λάδια (σουπερμάρκετ)
δ) αδρανή υλικά (μπάζα, σπασμένα είδη υγιεινής, σπασμένες πήλινες γλάστρες κτλ)
**Προσοχή
1. μπορούμε να μειώσουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας χρησιμοποιώντας πάνινες τσάντες πολλών χρήσεων!! Τις παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε να αγοράσουμε το οτιδήποτε και αντί ο πωλητής να χρησιμοποιήσει πλαστική σακούλα, χρησιμοποιούμε την δικιά μας πάνινη.
2. τις άχρηστευμένες μπαταρίες δεν τις πετάμε μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα!! μόνο στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης μπαταριών (Α.Φ.Η.Σ.) διότι περιέχουν τοξικές ουσίες οι οποίες μπορούν να δηλητηριάσουν μεγάλη ποσότητα θαλάσσιου ή πόσιμου νερού αν καταλήξουν σε μια χωματερή.
3. τις αχρηστευμένες λάμπες χαμηλής κατανάλωσης νέας τεχνολογίας τις συγκεντρώνουμε και τις δίνουμε σε ειδικά σημεία που έχουν διαμορφωθεί σε μερικά σούπερ μάρκετ, διότι αν σπάσουν είναι επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον καθώς περιέχουν ατμούς υδραργύρου.
ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ !!!!
ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ , ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ!!!!
Έτσι θα πρέπη όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πως το περιβάλλον μας χριαζετε και εμείς αυτό......
ΑπάντησηΔιαγραφήTο θέμα τον σκουπιδιών το παλεύω εδώ και χρόνια..ας είμαι και κάτοικος εξωτερικού...
To Blog μου http://perivalon-thetiki-energia.blogspot.com/
να ειμαστε σε επαφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήKEEP ON!!!!!