Για να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας, πρέπει να ελέγξουμε την κατανάλωση που κάνουμε!-ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

προς τους συμπολίτες μας

Απ'ότι φαίνεται ξεκινά ένας ακόμα γύρος διαμάχης με θέμα τα σκουπίδια, όπως ακριβώς και πέρσυ.  Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι ξανά με λόφους σκουπιδιών μαζεμένους γύρω από τους κάδους της πόλης. Και το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Τί κάνουμε?? Θεωρούμε υποχρέωση του κάθε πολίτη, να προβληματίζεται για τα θέματα της πόλης του. Αυτό θα κάνουμε και εμείς τώρα. Ξεκινάμε από την αρχή!
Όταν λέμε «σκουπίδια» έχουμε όλοι στο μυαλό μας, μεγάλους λόφους άχρηστων υλικών (κάθε λογής), που έχουν αηδιαστική μυρωδιά και συνήθως γίνονται εστίες μόλυνσης. Το σίγουρο είναι οτι αν καθίσουμε και κοιτάξουμε για λίγο έναν τέτοιο λόφο σκουπιδιών μπορούμε να δούμε και πράγματα δικά μας! ΑΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. (τα σκουπίδια είναι σαν παιδιά μας, διότι τα «γεννάμε»...)

Τί θα τα κάνουμε λοιπόν? Θα συνεχίσουμε να αφήνουμε τους δημοτικούς άρχοντες να τα πετάνε στα βουνά και τα ποτάμια? Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε με απάθεια το έγκλημα κατά της φύσης που λέγεται «Μαραθόλακκα»? Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τον Ταύγετο σκουπιδοτενεκέ του δήθεν «πολιτισμένου» κόσμου μας? Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε λέγοντας απλά οτι «φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς οι ίδιοι»? Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!


ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (ο καθένας ας φροντίσει πρώτα για τον εαυτό του) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ(ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ) ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ.
Τί σκουπίδια παράγει ένα σπίτι?
παράγει: α) Οργανικά β) Ανακυκλώσιμα γ) Λάδια δ) αδρανή υλικά.

α) Οργανικά απορρίμματα ονομάζονται τα υπολείμματα τροφών, π.χ. φλούδες από λαχανικά ή φρούτα κτλ. Τρόποι διαχείρησης οργανικών: 1) με αυτοσχέδιο ατομικό κομποστοποιητή μπαλκονιού 2) με αυτοσχέδιο κομποστοποιητή πολυκατοικίας ή γειτονιάς 3) με ξύλινο κομποστοποιητή από παλλέτες 4) με πύλινο κομποστοποιητή (από μια παλιά πύλινη γλάστρα). Υπάρχουν επίσης κομποστοποιητές στο εμπόριο για όσους θέλουν να αγοράσουν.
Γι αυτο τον λόγο οι Ποδηλάτες Καλαμάτας μαζί με τους kalamatafreespace art cooperativa στο πλαισιο του RETHINK PROJECT, καλούν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εναλλακτικής κομποστοποιησης που παρουσιάζουν και να δημιουργήσουμε μαζί αυτοσχέδιους κομποστοποιητές.
Ο πρώτος ήδη φτιάχτηκε και λειτουργει έξω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της πόλης(ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ 8)

β) Ανακυκλώσιμα απορρίμματα είναι: οι πλαστικές,γυάλινες, μεταλλικές ή χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε και καταναλώνουμε (π.χ. κουτί δημητριακών, κονσέρβα τόνου).Ρούχα και είδη σπιτιού που δεν χρειαζόμαστε άλλο. Οι μπαταρίες*. Τα άχρηστα ηλεκτρικά είδη* (π.χ. παλιό ψυγείο, παλιό τηλέφωνο, χαλασμένο κομπιουτεράκι). Οι ηλεκτρικές λάμπες*.  Με αστρερίσκο* είναι όσα δεν πετάμε στον μπλε κάδο!!!
Τρόποι διαχείρησης ανακυκλώσιμων υλικών:
Για να μειώσουμε τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών που πετάμε, θα πρέπει:
1) να μειώσουμε την παράλογη κατανάλωση που κάνουμε (υπερκαταναλωτισμός). Ύστερα θα πρέπει να κάνουμε εμπάργκο σε προϊόντα που έχουν χωρίς λόγο υπερβολική συσκευασία (υπερσυσκευασμένα προϊόντα) π.χ. Τα δημητριακά είναι υπερσυσκευασμένα, βρίσκονται σε χάρτινο κουτί το οποίο περιέχει ένα πλαστικό σακουλάκι, το οποίο περιέχει το προϊόν που εμείς τελικά θα φάμε. 2) τα είδη σπιτιού ή τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε, να μην τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να τα ανταλλάζουμε με άλλα, ή να τα χαρίζουμε σε συμπολίτες μας που ίσως να τα χρειάζονται. 3) να συμμετέχουμε στα ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια που διοργανώνονται τον τελευταίο καιρό από κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. 4) να αλλάξουμε νοοτροπία σε σχέση με τα υλικά γύρω μας και την χρήση που έχουν ή μπορούν να έχουν, λίγη φαντασία μόνο αρκεί, (Rethink project),δηλαδή να προσπαθούμε να δημιουργούμε εμείς τα πράγματα που χρειαζόμαστε από άχρηστα υλικά που βλέπουμε γύρω μας.!!
5) συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου.
(οδηγίες για ανακύκλωση και κομποστοποίηση)

γ) Λάδια (π.χ. τηγανόλαδο)
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει κάποιος αυτοσχέδια προϊόντα από υπολείμματα λαδιού για χρήση στο σπίτι. Εξαρτάται από την διάθεση και τον χρόνο του καθενός.
 1) παρασκευή σαπουνιού (με την παραδοσιακή μέθοδο, απόλυτα φυσικό προϊόν) για το σώμα ή την κουζίνα. 2) καύσιμο υλικό για το τζάκι ή την ξυλόσομπα, για όσους διαθέτουν.
3) μονωτικό υλικό επίστρωσης αντικειμένων που σκουριάζουν εύκολα (π.χ. μεταλλικά αντικείμενα)
4) διοχέτευση σε χώρους όπου συγκεντρώνονται τα τηγανισμένα λάδια (σουπερμάρκετ)

δ) αδρανή υλικά (μπάζα, σπασμένα είδη υγιεινής, σπασμένες πήλινες γλάστρες κτλ)

**Προσοχή 
  1. μπορούμε να μειώσουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας χρησιμοποιώντας πάνινες τσάντες πολλών χρήσεων!! Τις παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε να αγοράσουμε το οτιδήποτε και αντί ο πωλητής να χρησιμοποιήσει πλαστική σακούλα, χρησιμοποιούμε την δικιά μας πάνινη.
  2. τις άχρηστευμένες μπαταρίες δεν τις πετάμε μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα!! μόνο στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης μπαταριών (Α.Φ.Η.Σ.) διότι περιέχουν τοξικές ουσίες οι οποίες μπορούν να δηλητηριάσουν μεγάλη ποσότητα θαλάσσιου ή πόσιμου νερού αν καταλήξουν σε μια χωματερή.
  3. τις αχρηστευμένες λάμπες χαμηλής κατανάλωσης νέας τεχνολογίας τις συγκεντρώνουμε και τις δίνουμε σε ειδικά σημεία που έχουν διαμορφωθεί σε μερικά σούπερ μάρκετ, διότι αν σπάσουν είναι επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον καθώς περιέχουν ατμούς υδραργύρου.
 *λάμπες νέας τεχνολογίας: i) πληροφορίες  ii) δίκτυο συλλογής λαμπτήρων

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου