τΟ πΟδήΛαΤο τΟυ ΠιΚάΣΣο

Οι μοντερνιστές δημιουργούν με παλιά ποδήλατα.

Μια μέρα ο Πικάσσο περπατούσε στη Βαρκελώνη και παρατήρησε ένα παρατημένο ποδήλατο στα σκουπίδια. Απορημένος που κανένας δεν ήθελε αυτό το ποδήλατο, το μάζεψε σπίτι του και άρχισε να πειραματίζεται. Δεν ξέρουμε αν εξ'αρχής ήθελε να φτιάξει και που θα γίνει σύμβολο για όλους τους Καταλανούς, αλλά τα κατάφερε! Μόνο με μερικά εξαρτήματα του ποδηλάτου έφτιαξε έναν ισπανικό...ταύρο, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή του. Σήμερα ο ταύρος του Πικάσσο είναι τόσο γνωστός που τον συναντάς παντού στην Βαρκελώνη να διακοσμεί της αυλές και τις προσόψεις των κτηρίων.

Βέβαια, ο Πικάσσο δεν είναι ο μοναδικός μοντερνιστής που μετέτρεψε ένα παλιό ποδήλατο σε έργο τέχνης. Το ίδιο έκανε και ο Marcel Duchamp: σε μια προσπάθεια του να κατασκευάσει κάτι πιο αφηρημένο, αποδομώντας την έννοια της τέχνης, τοποθέτησε μία ρόδα ποδηλάτου πάνω σε ένα σκαμνί κουζίνας. Μάλιστα, χαρακτήριζε αυτές τις κατασκευές ως “υποβοηθούμενα έτοιμες” ή "assisted readymades", δηλαδή τις έβλεπε ως ένα γλυπτό που έχει ήδη κατασκευαστεί εκ τον προτέρων.

Αν δεχτούμε όμως ότι οι κατασκευές αυτές έχουν ήδη φτιαχτεί, τότε γιατί χρειάζεται ο καλλιτέχνης να δημιουργήσει εκ νέου κάτι με αυτές? Η απάντηση είναι ότι τα ίδια τα αντικείμενα έχουν πολλές χρήσεις. Μπορούμε να αναιρέσουμε το σκοπό που προορίζονται και τους δώσουμε ένα νέο ρόλο πιο ανατρεπτικό. Πρέπει να πάψουμε να συνδέουμε τα υλικά γύρο μας με συγκεκριμένες χρήσεις. Να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και ταυτόχρονα να δουλέψουμε την έμφυτη συνθετική μας ικανότητα.

Το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, σίγουρα ένα έργο τέχνης μπορεί να φτιαχτεί από οτιδήποτε, αλλά είναι και πρακτικό στη καθημερινότητα μας. Σήμερα, κάποιος μπορεί να φτιάξει ολόκληρη μονοκατοικία από ξύλο και πεπιεσμένο άχυρο(χωρίς χρήματα και με πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από ότι τα συμβατικά σπίτια) ή ένα τραπέζι από φτερό αεροπλάνου ή μία βιβλιοθήκη από πολύχρωμα καφάσια. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες ιδέες για να κατασκευάσεις κυριολεκτικά οτιδήποτε από υλικά που μέχρι τώρα καταλήγουν σε κάποια χωματερή... Στο δρόμο, λοιπόν, που χάραξε ο Πικάσο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου