8ο critical mass, 28/3 στις 4.00μμ

Ξηλώστε τις διαφημιστικές πινακίδες.


Φανταζόμαστε τους δρόμους της πόλης μας με λιγότερα ατυχήματα και ελεύθερα πεζοδρόμια για τους πολίτες της. Κοινός παράγοντας οπισθοδρόμησης για τα παραπάνω θέματα, αποτελούν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες από την μία καταπατούν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο που προορίζονται για τους πεζούς, και ταυτόχρονα αποκόπτουν την σώστη οπτική επαφή των οδηγών αυτοκινήτων προς την ροή κυκλοφορίας του δρόμου, με αποτέλεσμα να τίθετα σε κίνδυνο η ζωή του, όταν προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο. Στο παραπάνω να προσθέσει κανείς την έλλειψη διαβάσεων στους δρόμους , την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και την κακή κατάσταση των δρόμων έχουμε ένα ένα φονικότατο κοκτέιλ δημόσιας αμέλειας και ιδιωτικής αυθαιρεσίας με κύριο στόχο τον απλό πολίτη. Ο αριθμός των ατυχημάτων είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσαμε να μιλάμε για γενοκτονία της ασφάλτου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ως προς τα παραπάνω είναι ο δρόμος για Αλμυρό και Μαντίνειες. Μια κατά τα άλλα πανέμορφη διαδρομή , αλλά ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο όγκος των επισκεπτών σχεδόν διπλασιάζει τον πληθυσμό της πόλης και ενώ όλοι τρέχουν με ευλάβεια στις παραλίες μας ταυτόχρονα κάνουν τον σταυρό τους να γυρίσουν πίσω ζωντανοί. Φανταστείτε πόσο καλύτερη και πόσο πιο προσοδοφόρα θα ήταν η συγκεκριμένη διαδρομή για την πόλη μας αν διέθετε α. Διαβάσεις για τους πεζούς, β. Πεζοδρόμια! γ. Ποδηλατόδρομο!

Πόσοι άνθρωποι ακόμα πρέπει να χάσουν τη ζωή τους στο δρόμο από την ιδιωτική και τη δημοτική αυθαιρεσία? Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφημιστικές πινακίδες στους δημόσιους χώρους της πόλης μας είναι πράγματι φονικές και να ξηλωθούν όπως επιβάλλει ο νόμος(Κ.Ο.Κ., Άρειος Πάγος, Σ.τ.Ε.). Τα τροχαία δυστυχήματα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας κακής μοίρας. Δεν είναι μοιραία, δεν είναι θέλημα θεού. Τα τροχαία δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα της κακής κατάστασης των δρόμων, της τυχαίας χάραξης, και της έλλειψης ορατότητας! Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να κινητοποιηθούμε, γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ζητήσουμε όλοι. Πριν να είναι αργά για εμάς ή για τους συνανθρώπους μας.

Στη Καλαμάτα υπεύθυνη για η δημοτική αστυνομία, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασίες καταγραφής των πινακίδων....με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς! Ίσως να ήταν πιο αποτελεσματικό αντί να στέλνουν μία ειδοποίηση για κάθε μία πινακίδα ξεχωριστά να στείλουν μια γενική ειδοποίηση σε όλες τις διαφημιστικές εταιρίες και μετά από είκοσι μέρες(όπως προβλέπεται) να ξηλώσουν όσες πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν από τις ίδιες τις εταιρίες. Στη πράξη αν οι εταιρίες καταλάβουν ότι πρόκειται να αφαιρεθούν οι πινακίδες τους, πηγαίνουν και τις αφαιρούν από μόνες τους είτε επειδή δε θέλουν να χάσουν την αξία τους από μία πιθανή μεταπώληση είτε υπό τον φόβο πιθανών προστίμων. Έτσι, θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετούς πόρους η δημοτική αστυνομία. Όπως και να έχει, είναι θετικό το γεγονός ότι ευαισθητοποιήθηκε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, τη στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας αδιαφορούν. Μάλιστα, για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια, δημιουργήσαμε στο forum μας ένα παρατηρητήριο διαφημιστικών πινακίδων με σκοπό να καταγράφουμε όσες εταιρίες προσπαθήσουν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες τους μετά την αφαίρεση τους από τη δημοτική αστυνομία.

Ιδιαίτερη αξία σε σχέση με την παραπάνω θεματική αποκτά και το ντοκιμαντέρ, του Μανώλη Ανδριωτάκη, Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις που απέσπασε τη 3η διάκριση στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πριν από λίγες μέρες. Το ντοκιμαντέρ "Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις̈́" αγγίζει ένα θέμα πολύ καυτό, που μας εκθέτει ως κοινωνία με πολλούς τρόπους. Το μήνυμα της ταινίας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών ενάντια σε ό,τι τους σκοτώνει, σε ό,τι τους καταπιέζει, σε ό,τι τους εμπαίζει. Πρόκειται για μια επείγουσα έκκληση, έναν συναγερμό για ένα θέμα που μας αφορά όλους καθώς είναι κυριολεκτικά ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ και μας απειλεί καθημερινά.

Τη παρασκευή 9 Απριλίου θα προβάλουμε δωρεάν το ντοκυμαντέρ "Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις̈́" στο μπαρ Bassaviola, παρουσία του ίδιου του δημιουργού και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα.

ΥΓ: Μόνο για τον μήνα Μάρτιο, εμέις θα κρατἠσουμε την χειμέρινή ώρα(4.00μμ) διεξαγωγής της ποδηλατοπορείας μας, καθώς δημιουργεί καλύτερες συνθήκες διεξαγωγής της (φώς ήλιου) σε σχέση με την θερινή, η οποια έιναι στις 7.00μμ. Από τον Aπρίλιο αλλάζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου