Ποδήλατο στη πόλη, για να χωράμε όλοι...

Ανταπόκριση από το 7 critical mass ride

Κυριακή. Λιακάδα. Η πλατεία γεμάτη ποδήλατα… Όλα είναι έτοιμα και ξεκινάει το 7ο critical mass ride. Στα πρώτα μέτρα, φωνάζει κάποιος ένα αυτοσχέδιο στιχάκι:

Ήμασταν δυο, ήμασταν τρείς
Γίναμε χίλιοι δέκα τρείς
Πάμε από δώ, παμε από κεί
Γεμάτοι πάθος για ζωή…





Νέοι και ηλικιωμένοι μαζί, μία ρευστή μάζα, πορεύονται για ένα σκοπό. Προηγουμένως, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για τα δικαιώματα των πεζών. Ένα πιτσιρίκι ρωτάει αφοπλιστικά: ¨εμείς και να τα μάθουμε, θα το καταλάβουν οι υπεύθυνοι?

Διασχίζουμε τη Ναβαρίνου, όπου παρατηρούμε όλες τις διαβάσεις πεζών να έχουν ξεβάψει. Ανεβήκαμε την Ηρώων, ψάχνοντας να βρούμε το πεζοδρόμιο θαμμένο στα χορτάρια. Το απόλυτο αλαλούμ στην Αριστομένους, στο ύψος της νομαρχίας μερικά ουζερί(όχι όλα) καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του πεζοδρομίου, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος ελάχιστος χώρος για τους πεζούς(1, 5 μ. βάση άρθρου 2 ΦΕΚ 18Β/2001). Ταυτόχρονα, δε λείπουν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, βάση απόφασης Άρειου πάγου, όπου αποσπούν τη προσοχή των οδηγών και δημιουργούνται ατυχήματα…

Προφανώς στο βωμό του κέρδους, η πολιτεία αδιαφορεί για τους πεζούς. Τουλάχιστον ας προστατέψουμε τη πόλη μας. Με μία ολοκληρωμένη αντίληψη για τα δικαιώματα των πεζών, μπορούμε να αγωνιστούμε για ένα διαφορετικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, για μία πόλη φιλική προς τον πεζό και τον ποδηλάτη. Ας λογαριάσουμε ως κέρδος την ποιότητα και τη βελτίωσης της ζωής μας, όχι μόνο ότι αποφαίνονται οι οικονομικοί προϋπολογισμοί.

Η βόλτα φτάνει στο τέλος της με μία ευχάριστη έκπληξη. Στη λαϊκή αγορά, όπου καταλήξαμε, διαδραματίζονταν ένα εναλλακτικό φεστιβάλ από το κέντρο νέων. Τα πατίνια άρχισαν να ρολάρουν, δυνατή μουσική, χορός, σύγχρονη τέχνη με γκραφίτι, και ποδήλατα που σε κάθε κόλπο τολμούσαν να αγγίξουν τον ουρανό. Κοινωνικοποίηση εκτός facebook...!

Τέλος να ευχαριστήσουμε την ομάδα παιδιών ήρθαν από την Αθήνα, ειδικά για αυτό το γεγονός, χαρίζοντας μας μια εντυπωσιακή επίδειξη με roller, skate και ποδήλατα, αλλά και τους εθελοντές σαμαρείτες του ερυθρού σταυρού, διότι η πολύτιμη βοήθειά τους εξασφάλισε την ασφάλεια της ποδηλατοβόλτας.. Αυτή τη φορά βιώσαμε κάτι ξεχωριστό: μετατρέψαμε τα μέσα εναλλακτικής μετακίνησης σε μέσα εναλλακτικής διασκέδασης. Ραντεβού τη τελευταία Κυριακή κάθε μήνα!

1 σχόλιο:

  1. re paidia ekei imoun ki egw,entaksei den itan kai kamia foberi fasi
    xalarwste ligo!.....siga min egine kai to woodstock!
    tiga stis diafimiseis kai stis malakies, itan, ayto den itan enalaktiki diaskedasi, enallaktiki diafimisi itan!

    ΑπάντησηΔιαγραφή