Ρεκόρ συμμετοχής στο critical mass

432 ποδηλάτες συμμετείχαν στην ομορφότερη βόλτα που έχει πραγματοποιηθεί στη Καλαμάτα!!!
Μέσα σε ελάχιστους μήνες κατορθώσαμε να ξεσηκώσουμε τόσο κόσμο, να πάρει ένα ποδήλατο στα χέρια και να διεκδικήσει μαζί μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια πιο ανθρώπινη πόλη.
Στο critical mass που πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 29 Νοεμβρίου διασχίσαμε μια υπέροχη ποδηλατική διαδρομή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από το μουντό αστικό τοπίο μεταφερθήκαμε σε πυκνοφυτεμένες περιοχές και μετά από εκεί στη παραλιακή για να επιστρέψουμε πίσω παράλληλα με το ποτάμι.

Η ποδηλατοβόλτα τελείωσε στη λαϊκή αγορά, όπου και παρουσιάσαμε video προβολές σχετικές με το ποδήλατο και έγινε επίδειξη dirt bikes από την ομάδα stupid riders. Ο χώρος της λαϊκής αγοράς είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να αξιοποιηθεί για την οργάνωση party με χαρακτήρα κυρίως διαδραστικό, δηλαδή πάρτυ με παράλληλες προβολές ή ακόμα και performance δημόσιες. Το σκεπτικό μας είναι ότι οι δημόσιοι χώροι της πόλης, χρειάζεται κυρίως από εμάς τους ίδιους τους πολίτες αυτής της πόλης, να επαναπροσδιοριστούν μέσα από ένα νέο πρίσμα πολυσυλλεκτικό, με φαντασία και διάθεση για πειραματισμό.
Αυτό το πάρτυ αποτέλεσε και το έναυσμα να αρχίσουμε να βλέπουμε "νέους χώρους" στους ήδη υπάρχοντες και να προβληματίζουμε τον κόσμο για τις νέες ανάγκες που ήδη δημιουργούνται. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται και η ανάγκη ενός χώρου για ποδηλατικά δρώμενα.
Αναλάβαμε τη πρωτοβουλία να αρχίσουμε ένα δημόσιο διάλογο, μέσα από τα ΜΜΕ και το internet, με τους πολίτες, τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς, σχετικά με το θέμα της μη ύπαρξης αυτών των χώρων. Εμείς προτείναμε στο πάρκο του ΟΣΕ να δημιουργεί ένα skatepark, όπου θα μπορεί να χρησιμοποιείτε από όλους τους ποδηλάτες και τους skaters. Μέχρι τώρα, η απάντηση που έχουμε πάρει από τη δημοτική αρχή είναι ασαφής, με πρόσχημα το πολυιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου.
Το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά για να συνεχίσει αυτό το κίνημα με την ίδια δυναμική χρειαζόμαστε περισσότερη κατανόηση από το δήμο και ανταπόκριση από τους πολίτες, για όλα τα θέματα που άπτονται του ποδηλάτου.
Τέλος, θεωρούμε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη πλούσια σε χώρους αλλά "φτωχή" σε φαντασία στο πώς οι ήδη υπάρχοντες χώροι , μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τις δικές μας ανάγκες. Χρειάζεται απλά να σταματήσουμε να φοβόμαστε και να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε περισσότερο (και ας κάνουμε και λάθος)

ΥΓ: Περιμένουμε τις ιδέες σας για το επόμενο critical mass στο email μας: podilateskalamatas@gmail.com

4o CRITICAL MASS

Το 4ο critical mass Καλαμάτας, θα περάσει από τις Δυτικές Συνοικίες της Καλαμάτας, Ράχη, Αθηνών, Ακοβίτικα, Δυτική παραλία. Σημείο συνάντησης: κεντρική πλατεία στις 4.00 το απόγευμα.



Πιστεύουμε και διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο και διευρυμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την Καλαμάτα, προκειμένου η καθημερινότητά μας να αποκτήσει ποιότητα και ευκολία.
Η περιοχές της Ράχης και παράπλευρα της Αθηνών, είναι πυκονκατοικημένες, με μικρούς και πολλές φορές κακοσυντηρημένους δρόμους. Το ποδήλατο εκεί είναι απλά η λύση! Η περιοχή της Δυτικής παραλίας προσφέρεται ιδανικά για απέραντες ποδηλατάδες δίπλα στην παραλία.
Η συγκεκριμένη περιοχή , ενώ αυτή την στιγμή είναι παρατημένη και απόμακρη , μπορεί να αποτελέσει ιδανικό οικοτουριστικό προορισμό,αφου διαθέτει χιλιόμετρα παραλίας , με άμμο.Πιστεύουμε και διεκδικούμε έναν ποδηλατόδρομο , κατά μήκος της με ένωση με την παραλία της Μεσσήνης
Θεωρούμε και προτείνουμε όχι μόνο ένα εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, αλλά και μια εναλλακτική μορφή ανάπτυξης και εξέλιξης της πόλης μας, με σεβασμό κυρίως στη φύσης της και στην ιστορία της.
Η πόλη μας επεκτείνεται και αλλάζει , αλλά ακόμα παραμένει όμορφη, γιατί πολύ απλά περιτριγυρίζεται από ένα πολύ γοητευτικό φυσικό τοπίο. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να χαθεί, αλλά να το προστατεύσουμε ακόμα και μέσα στην ίδια την πόλη!Πώs;
Διεκδικώντας περισσότερο πράσινο , αναδεικνύοντας και ξαναζωντανεύοντας το υπάρχον πάρκο και σχεδιάζοντας νέα πάρκα τόσο στην (πρώην ) Κηπούπολη αλλά και στις Δυτικές συνοικίες!!! Και όχημα μας είναι το ποδήλατο! Το μοναδικό όχημα που μπορεί να μας αγκαλιάσει και να μας ενώσει όλους!!

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ 4ο CRITICAL MASS ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!!!

Υ.Σ 1: Η ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ , ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΑΡΤΑΚΙ!!! ME FUNK KAI DANCE ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ VIDEO ΑΠΟ CRITICAL MASS , ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ανοιχτή Συνέλευση πριν το critical mass στη λαικη αγορα.

Το Σάββατο 28 Νοεμβιου, μια μερα πριν το καθιερωμενο critical mass, θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτή συνέλευση στο χώρο της λαϊκής αγοράς Καλαμάτας στις 7.00 το απόγευμα. Το θέμα μας θα είναι η προετοιμασία του critical mass την επόμενη ημέρα(Κυριακή) και να πούμε τις σκεψεις μας για τον νεο ποδηλατοδρομο. Η συνέλευση είναι ανοιχτή. Συνεπώς, μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε επιθυμεί. Όποιος δεν μπορεί να έρθει, αλλά έχει να προτείνει κάποια ιδέα μπορεί να μας τη στείλει στο email μας podilateskalamatas@gmail.com

Προτάσεις για το πάρκο Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ) Καλαμάτας.

Τι προτείνουμε να αλλάξει:
  • ‏Να δημιουργηθεί skate park,‭ ‬δηλαδή πίστα για skateboard,‭ ‬rollers(in line‭) ‬και BMX ποδήλατα με ειδικές ράμπες,‭ ‬λείο έδαφος και κεκλιμένα επίπεδα.‭ ‬Ο χώρος του πατινάζ στο πάρκο ΟΣΕ έχει προβλεφθεί για αυτή τη χρήση που προτείνουμε,‭ ‬αλλά η σημερινή του διαμόρφωση δεν το επιτρέπει.‭ ‬Η δημιουργία ενός skate park είναι ένα αίτημα μεγάλης μερίδας παιδιών αλλά και γονέων.‭ ‬Πολλά νέα παιδιά που ασχολούνται με αυτό το άθλημα κινδυνεύουν αφού οι χώροι στους οποίους εξασκούνται δεν είναι και οι καλύτεροι (‬μαρμάρινα σκαλοπάτια,‭ ‬επικίνδυνες κόψεις και γωνίες,‭ ‬αυτοσχέδιες κατασκευές,‭ ‬κ.α‭ )‬.‭ 


  • Να δημιουργηθούν χώροι κομποστοποίησης (αυτοσχέδιοι «κάδοι»). Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απορίμματα (υπολείματα φρούτων,  λαχανικών και φαγητού, κλαδέματα φυτών πάρκου, πριονίδια κτλ) αποσυντίθενται σιγά σιγά και μετατρέπονται σε λίπασμα (compost). Επίσης, με την δημιουργία χώρων κομποστοποίησης,  προσβάσιμους από όλους, διευκολύνονται νοικοκυριά που δεν μπορούν να αγοράσουν τέτοιους κάδους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί μένουν σε πολυκατοικία και δεν έχουν ελεύθερο χώρο με χώμα (π.χ. αυλή)‎ 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είμαστε ενάντια σε κάθε πολιτική που επιθυμεί να διανοιχτούν δρόμοι για αυτοκίνητα μέσα από το πάρκο,‭ ‬με το πρόσχημα ότι δεν το χρησιμοποιούν πλέον οι πολίτες.‭ ‬Τρόποι για την αναγέννησή του υπάρχουν.‭ ‬Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί ο ομορφότερος χώρος πράσινου της πόλης και να δοθεί στα αυτοκίνητα.



Σχετικά άρθρα:
http://dreamingofmycity.blogspot.com/2009/11/blog-post_4181.html
http://www.stinbriza.gr/index.asp?tab=themata&id=251&thema=813
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=24687




Σημαντική κατάκτηση των Ποδηλατών Αθήνας


Επιτέλους, το ποδήλατο επιτρέπεται στον ηλεκτρικό όλες τις ώρες! διαβάστε περισσότερα...

Ελπίζουμε να παραδειγματισθεί και η διοίκηση του Μετρό, που μέχρι τώρα αρνείται να ανοίξει τις πόρτες του στα ποδήλατα.

1ος Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Νεμέας 2009

CYCLING FOR WINE RIDE No 2
8 Νοεμβρίου 2009


Οι ποδηλάτες Αθήνας διοργανώνουν Ποδηλατικό Γύρο Οινοποιείων στην περιοχή της Νεμέας:

"Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Ποδηλατικού Γύρου Οινοποιείων Αττικής ( 87 συμμετοχές ) ήρθε η ώρα της υλοποίησης της αρχικής ιδέας, του 1ου Ποδηλατικού Γύρου Οινοποιείων Νεμέας στις 8 Νοέμβρη. Θα επισκεφθούμε 5 οινοποιεία, θα δοκιμάσουμε υπέροχα κρασιά, θα μιλήσουμε με ανθρώπους αφοσιωμένους στην δημιουργία όλο και καλύτερου κρασιού, θα ποδηλατήσουμε με την ψυχή μας! [...]

Συνολικό μήκος διαδρομής 62 χλμ. Μέση ωριαία ταχύτητα 20 χλμ. 3,5 ώρες ποδήλατο και 3 ώρες ξενάγηση και γευσιγνωσία. Ο χάρτης της διαδρομής με υψομετρικές καμπύλες κλπ βρίσκεται στο bikely.com με τίτλο Nemea winery ride. Η σήμανση της διαδρομής θα γίνει με spray στην άσφαλτο : το λογότυπο cfw και κατευθυντικό βέλος. Το κόστος συμμετοχής θα είναι 10€ για συνοδούς και επισκέπτες."


ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ :ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ KIN: 6976556525,
http://www.cyclingforwine.gr/
info@cycling4wine.gr

Ποδηλασία ή βαρβαρότητα?



Τι σημαίνει για μας
επανάσταση για την ανεξαρτησία?
Tι σημαίνει για μας η λέξη Πατρίδα?
κι αν την αγαπάμε τι κάνουμε γι' αυτήν?
Τι μας δυναστεύει σήμερα?

Γιατί εύκολα αναρτά κανείς
μια σημαία στο μπαλκόνι...
Εύκολα παρελαύνει ή έστω παρίσταται...
Εύκολα κάνει ωραίες δηλώσεις...

Δύσκολα όμως αλλάζει τρόπο σκέψης.
Δύσκολα ενδιαφέρεται.
Δύσκολα βρίσκει τη σωστή ψήφο.
Δύσκολα βλέπει την αλήθεια
απεκδυόμενος τις παρωπίδες
με τις οποίες μας μεγάλωσαν.
Δύσκολα σκέφτεται και πράττει
για το καλό όλων.

Πατρίδα είναι οι ιθάκες
τα όνειρα που έιχαμε μικροί...
Ας κάνουμε πετάλι
να κατακτήσουμε ό,τι ονειρευτήκαμε μαζί.