Για τα παιδιά που παίζουν ακόμα στα πάρκα...

Η τρίτη μαζική ποδηλατοβόλτα, critical mass ride , θα περάσει και θα ενώσει με ένα νοητό ποδηλατόδρομο τα εναπομείναντα πάρκα που υπάρχουν στο κεντρικό αστικό ιστό της πόλης. Στόχος μας είναι καταρχήν να παρατηρήσουμε τους λιγοστούς και παρατημένους δημόσιους χώρους-πάρκα που υπάρχουν στην πόλη μας και να αναλογιστούμε πώς μπορούν να αποκτήσουν πάλι ζωή μέσα από μια νέα ματιά με κύριο άξονα το ποδήλατο και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων που μπορεί να περνάει μέσα από αυτά. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε ξεκινήσει από το καθιερωμένο σημείο της κεντρικής πλατείας, θα συνεχίσει στο πάρκο σιδηροδρόμων και στο πάρκο του λιμενικού, θα περάσει από Κρήτης και θα ψάξει να βρει τα εναπομείναντα παρκάκια νότια της Κρήτης, θα προχωρήσει στην Μαρίνα και θα ακολουθήσει την διαδρομή βόρεια , κατά μήκος του ποταμού, διεκδικώντας να διαφυλαχτεί ως μια αξιοπρεπή, περιπατητική και ποδηλατική ζώνη για όλους όσους ζουν και λειτουργούν σε αυτήν την πόλη.

Καθώς αυξάνεται η πόλη μας, ο πολεοδομικό σχεδιασμός που της αναλογεί συχνά αντικρούετε με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η πρόβλεψη νέων δημοσίων χώρων και πάρκων, ακόμα και όταν υπάρχει, ουσιαστικά αναιρείται όταν ο εκάστοτε δήμος δεν τους χρηματοδότεί και δεν αποδίδει τη σημασία που απαιτείται για την δημιουργία και συντήρηση τους. Όταν δηλαδή, δεν θεωρείται ως μέγιστη κοινωνική και λειτουργική αξία για μια πόλη η προάσπιση των δημόσιων χώρων και του φυσικού πλούτου της. Ακόμα, το ήδη υπάρχον πάρκο του ΟΣΕ, λόγω του πολυιδιοκτησιακού καθεστώτος και με το πρόσχημα ότι έχει εγκαταλειφθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος, κάποια στιγμή στο μέλλον να απαλλοτριωθεί, προκειμένου ξαφνικά ως δια μαγείας να τσιμεντοποιηθεί!

Στη προσπάθεια μας να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη καταθέσαμε τη πρόταση μας στη δημοτική αρχή για αξιοποίηση της δυναμικής του πάρκου σιδηροδρόμων και τη διεύρυνση της θεματικής του σε πάρκο εναλλακτικής μετακίνησης, μέσο της δημιουργίας skatepark και πίστα για BMX, έτσι ώστε να συνυπάρχουν τα τραίνα, το ποδήλατο και το skateboard στο ίδιο πάρκο και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του από τους νέους. Η ύπαρξη ελεύθερων χώρων-πάρκων σε μια πόλη είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών της. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην δημιουργία πνευμόνων πρασίνου (Άρθρο 6γ, χάρτης των δικαιωμάτων των πεζών).

Μέσα σε αυτή τη πόλη, ζούμε, διαμορφωνόμαστε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε και εν τέλει υπάρχουμε ως άνθρωποι και όχι μόνο ως καταναλωτές. Όλοι εμείς που μετέχουμε στην ομάδα πολιτών   «ποδηλάτες» Καλαμάτας αγαπάμε την πόλη μας, γιατί ακριβώς έχουμε στην μνήμη μας μια πόλη με πράσινες αλάνες, με ανοιχτό ορίζοντα και με εύκολη μετακίνηση για πεζούς και ποδηλάτες. Όμως, αυτό που παρατηρούμε μεγαλώνοντας είναι ότι οι αλάνες γίνονται πολυκατοικίες, ο ορίζοντας αρχίζει και σκιάζεται, τα αμάξια είναι υπερβολικά και ενοχλητικά παντού. Δεν το θέλουμε αυτό! Δεν μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε αυτό ή τουλάχιστον δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι μέσα σε αυτό. Και είναι δική μας υπόθεση να το διεκδικήσουμε!

Υ.Γ.1: Το critical mass θα καταλήξει στο πάρκο της Φραγκόλιμνας, για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ που οργανώνει το Κέντρο Νέων, με graffiti, skate, mountain bikes, κ.α.
Υ.Γ.2: Στείλτε μας τις ιδέες σας σχετικά με τα πάρκα της Καλαμάτας στο podilateskalamatas@gmail.com
Υ.Γ.3: Από αυτή τη φορά και στο εξής, λόγω αλλαγής της ώρας, θα ισχύει η χειμερινή ώρα έναρξης της ποδηλατοβόλτας(4.00μμ).

CRITICAL MASS RIDE, KALAMATA, 25/10/09, 4.00μμ ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ …..!

1 σχόλιο: