Μέρες αυτοκινητικής αργίας!

Φέτος, στις 22 Σεπτέμβρη διεξάγεται πανευρωπαϊκά η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Παρ' όλα αυτά οι μέρες μας...μόνο χωρίς αυτοκίνητο δεν κυλούν. Συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, το κυκλοφοριακό και η γενικότερη διευθέτηση του χώρου αποτελούν μείζονα θέματα που όπως φαίνεται απασχολούν τόσο τους οδηγούς αυτοκινήτων όσο και τους χρήστες άλλων μέσων. Η διαφορά έγκειται στη λύση που επιλέγει ο καθένας!

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη επίπεδη, όπου ο λειτουργικός και οικονομικός πυρήνας της ακόμα καταλαμβάνει μικρή έκταση στο χώρο. Κατά συνέπεια , η Καλαμάτα αποτελεί μια πόλη που προσφέρεται απόλυτα για ένα ευρύτερο και προσεκτικά μελετημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλον τον ζωτικό χώρο δραστηριοποίησης της πόλης. Ένα διευρυμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη προσφέρει:
- πρακτικά λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης,
- κοινωνικά , μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τους δημόσιους χώρους (ποδηλατοδρόμους-πεζοδρόμια-πάρκα) και έτσι να έρχονται πιο εύκολα, πιο ελεύθερα και ανέξοδα σε επαφή και επικοινωνία , μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πόλεις που υπάρχει διαδεδομένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και συναφών δημόσιων χώρων, (πχ Βερολίνο-Άμστερνταμ-Βαρκελώνη) τα περισσότερα καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα γίνονται ανέξοδα και εύκολα σε δημόσιους χώρους και με μεγάλη συμμετοχή.
-Πολεοδομικά και χωροταξικά το δίκτυο ποδηλατοδρόμων δημιουργεί διαδρομές πρασίνου (συνήθως οι ποδηλατοδρόμοι περιβάλλονται από παράλληλες δεντροφυτεύεις για σκίαση και προστασία ) και αναδεικνύουν πολιτισμικά και τουριστικά περιοχές όταν αυτές έχουν ενδιαφέρον για ποδηλατικές βόλτες ,πχ περιοχή Γουλιμίδες , περιοχή Κηπούπολη,( όπου βέβαια ακόμα διατηρείται ο πράσινος χαρακτήρας της περιοχής)

Έτσι, ξεφεύγοντας από την ''ειδική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο'', η οποία δίνει το μήνυμα της αλλά ίσως καταντά και λίγο...τυπολατρική, επιδιώκουμε μέρες χωρίς αυτοκίνητο και πόλεις χωρίς αυτοκίνητο. Σε αυτές τις πόλεις βέβαια δεν βλέπουμε τον οποιοδήποτε οδηγό βενζινοκίνητου οχήματος σαν...εχθρό μας!

Ως ποδηλάτες, αλλά και ως υποστηρικτές κάθε μη μολυσματικού μέσου και τρόπου μετακίνησης, αντιμαχόμαστε την κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το αυτοκίνητο, ως ασυμβίβαστα μοναδικού μέσου μεταφοράς, κάτι που δηλώνει και η χωροταξική διαμόρφωση των πόλεων, και των δεινών που η κουλτούρα αυτή προκαλεί.

Καλούμε τους πολίτες της Καλαμάτας να μας υποστηρίξουν στις δράσεις critical mass –ποδηλάτες Καλαμάτας, ενώνοντας τις προσπάθειές μας για μια νέα βιώσιμη, πράσινη πόλη , για έναν νέο τρόπο ζωής , με αφετηρία την Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου