Ξεκινά το CRITICAL MASS ride στην Καλαμάτα

Ξεκινά ο θεσμός CRITICAL MASS στη πόλη μας . Τη τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στις 7.00 το απόγευμα όλοι οι ποδηλάτες πάμε βόλτα στους δρόμους της Καλαμάτας. Σημείο συνάντησης είναι το σιντριβάνι με τα ψαράκια στην κεντρική πλατεία. Ο προορισμός θα κοινοποιείται λίγες μέρες πριν, βέβαια ενδέχεται να αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις επιθυμίες και τις αντοχές των ποδηλατών ή τις καιρικές συνθήκες.

Η επιτυχία του Critical Mass βασίζεται στο πλήθος και στην πυκνότητα των ποδηλάτων, που συγκεντρώνονται, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, εκτοπίζοντας έτσι τα αυτοκίνητα από αυτόν, ώστε να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια όλοι οι ποδηλάτες.
Αρχηγός δεν υπάρχει, συνεπώς, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και όλοι πρέπει να νοιαζόμαστε για τους άλλους ποδηλάτες. Αυτό σημαίνει ότι όπου πάμε είμαστε ενωμένοι περιμένοντας όσους μένουν πίσω ή σταματήσουν για οποιοδήποτε λόγο.

Σίγουρα ο σκοπός κάθε CRITICAL MASS δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η προβολή του ποδηλάτου, ως το καλύτερο μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη μας. Ακόμα θέλουμε, στη πράξη, να δείξουμε στους οδηγούς αυτοκινήτων, πως πρέπει να συνυπάρξουν στο δρόμο με τους ποδηλάτες. Πρέπει να τους γίνει βίωμα η ύπαρξη μας γιατί μόνο έτι θα μάθουν να μας προσέχουν. Τέλος, στέλνουμε μήνυμα στη δημοτική αρχή ότι είναι αναγκαία, πλέον, η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.

Για την ιστορία, το CRITICAL MASS προήλθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ "Return to the Scorcher" όπου παρουσίαζε την διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας σαν θέμα κρίσιμης μάζας (=critical mass): Όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και όταν μαζευόταν μια κρίσιμη μάζα ξεχύνονταν στο δρόμο κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι με τη σειρά τους να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν την μάζα. Το πρώτο CRITICAL MASS έγινε στο Σαν Φραντζίσκο το 1992(υπό το αρχικό όνομα "The Commute Clot") και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Σήμερα απαριθμούνται πάνω από 300 CRITICAL MASS rides ανα τον κόσμο. Για να δείτε τη λίστα με όλες τις πόλεις στον κόσμο, όπου γίνονται CRITICAL MASS ποδηλατοβόλτες μπείτε στην σελίδα: http://criticalmass.wikia.com/wiki/List_of_rides.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο υπάρχουν στον ιστιοτόπο http://www.criticalmass.gr/ Τέλος, χρήσιμο είναι να έχετε εξοπλίσει το ποδήλατο σας με φωτάκια και κόρνα ή κουδουνάκι.

Τα ποδήλατα δε κλείνουν τη κυκλοφορία...Είναι η κυκλοφορία!

Διαδώστε το link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου