ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ, 29ης Μαιου....Η στιγμή της κρίσιμης μάζας


ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ -CRITICAL MASS, 29 ΜΑΙΟΥ, 19.00, Κεντρική πλατεία Καλαμάτας(Συντριβάνι)


οι καιροί είναι παράξενοι και οι διαθέσεις εκρηκτικές....
Η  δύναμη της κρίσιμης μάζας φαίνεται πιο σημαντική από ποτέ
Αλλωστε αυτό δεν πρεσβεύουμε  και εμείς στην πόλη μας, τόσο καιρό... Το πώς δηλ. ένα συντονισμένο και αποφασισμένο πλήθος μπορεί να διεκδικήσει , να προτείνει και εν τέλει να αλλάξει μια κατάσταση;
Την Κυριακή έχουμε λοιπόν ποδηλατοβόλτα και αποφασίσαμε να πάμε (άλλη μια φορά) προς Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Ε ναι μάλλον μας αρέσει προς τα εκει. Αλλά αυτήν τη φορά θα επιχειρησουμε να πάμε προς μέρη ...παράξενα και απρόσμενα. Θα δούμε αρχαία μνημεία να στέκονται αιώνες δίπλα σε πληγωμένους  από τα σκουπίδια της νεοελληνικής μας ανάπτυξης ποτάμούς , θα δούμε κάμπους με μολυσμένο χώμα από την δική μας αναισθησία, θα δούμε μια πανέμορφη  ακτογραμμή γεμάτη σκουπίδια, θα δούμε εγκαταλειμένα εργοστάσια, μνημεία της νεοελληνικής πουθενιάς.....
θα πάρουμε με άλλα λόγια μια γεύση μιας περιοχής που προσπαθεί να σταθεί μαγική αλλά που μάλλον οι νεοέλληνες δεν την αφήνουνουμε να αναπνεύσει.
Ομως δεν σας τα λέμε όλα αυτά για να σας μιζεριάσουμε.
Είναι καθαρά προσωπικό θέμα, πως ο καθένας αντιλαμβάνεται την ανάταση μιας περιοχής και για εμάς η ανάταση σημαίνει  παρατήρη πρώτα, και μετά κρίση  και δράση.
Και εκεί έγκειται η διαφορά ...με ποιον τρόπο κρίνεις και με ποιον τρόπο τελικά δρα κανείς.
ΕΜΕΙΣ ΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ  ΑΣ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ, ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΛΟΧΕΡΑ Η ΦΥΣΗ  ΜΑΣ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΑΣ ΕΛΑΤΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΕΣ, ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ


ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΟΥΜΕ,  ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ  , ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ




ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΑΖΕΣ....ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ!!!!


ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ 


 ΑΠΟ.....Athenssun Biker Experiences
 by Spastos Petalakis...

  Ποδηλατώ σημαίνει ότι ζω! Ζω την κάθε στιγμή. Μέρες και ιστορίες ενός αστικού Ποδηλάτη, 
   στους δρόμους, στη ζωή της Αθήνας και όχι μόνο!  


Source: http://intyro.tumblr.com/post/5838870745/greekrevolution-spanishrevolution

Η λέξη  #greekrevolution σίγουρα δεν θα το περιγράψει καλά.  Ως έννοια.  Μάλλον δεν πλησιάζει, ακόμα τουλάχιστον την έννοια της επανάστασης.  Αποτελεί απλά ένα Twitter link για να συνομιλούμε άνθρωποι στο διαδίκτυο και να ανταλλάσονται λόγια αλληλεγγύης από τους Ίβηρες φίλους μας αλλά και από άλλους.  Βρέθηκα από την αρχή στο Σύνταγμα και μόλις γύρισα με το μυαλό να προσπαθεί αν αποκωδικοποιήσει όλο αυτό το μάζεμα ανθρώπων.

Συμπεράσματα πρώτα, γρήγορες ριπές από σκέψεις:

Θετικά (για να πεις ότι πήγες)

  1. Θέληση μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, ειδικά της διαδικτυωμένης να κάνει κάτι.
  2. Απόρριψη έκφρασης από το σύνολο του πολιτικού, συνδικαλιστικού και άλλου κόσμου.
  3. Αφορμή να διαμορφωθεί ένα σύνολο που αναζητά τη συλλογική παρέμβαση και επιζητεί τη ομαδικότητα στην αναζήτηση αυτή. Ο άνθρωπος σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτή, ψάχνει κοινές συνιστώσες με όμοιούς του
  4. Υπάρχει αγανάκτηση. Υπάρχει πάθος για κάτι άλλο.
  5. Η μαζικότητα που προέκυψε σ' ένα απόγευμα είναι σίγουρα ελπιδοφόρα.
  6. Η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει αδιέξοδο που κάπως πρέπει να σπάσει.
  7. Η (έως τώρα) ειρηνική έκβαση και ισχυροποίηση καθώς έρχεται η νύχτα είναι σημάδι καλό.
  8. Η σταδιακή ευρηματικότητα στα συνθήματα από την αμηχανία των πρώτων ωρών σημαντικός επίσης δείκτης ευφυίας "όχλου".
  9. Για να ευλογώ και τα γένια μου, ότι είδα τόσα ποδήλατα, που χαίρομαι γιατί αν μη τι άλλο αποτελούμε πολύ δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας όπως κατάλαβα.  Μπράβο ποδηλάτες μου!



Strike a pose




Τα ποδήλατα πλημμύρισαν τους δρόμους...
Όχι ακριβώς Αρνητικά (μάλλον προβληματικά)

  1. Δεν υπάρχει ακόμα υπόβαθρο ιδεολογικό, απαιτήσεων, συγκεκριμένες προτάσεις.  Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα δείξει. Λίγο χαμένοι, αλλά ωραίο πλήθος.
  2. Ελληνική φαγωμάρα.  Άλλοι τόσοι από τους 30000 μαζεμένους, βάλθηκαν να ακυρώσουν την όλη προσπάθεια. Με οποιοδήποτε τρόπο.
  3. Μη νομίζετε πως (ακόμα) ιδρώνει το αυτί κανενός από τους πολιτικούς, τις μαφίες τους και τους πλουσίους.
  4. Οι μισοί μου ήρθατε με φραπέ και για βόλτα.  Επανάσταση με το φραπέ δε γίνεται.
  5. Το 2007, για την Πάρνηθα (βεβαίως άλλοι λόγοι, άλλες εκφάνσεις) ήσαν πολλοί με μαύρα. Όπως σημειώνει σωστά και ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης τούτης, τον επόμενο χρόνο ούτε 30 άτομα δεν ανέβαιναν στην Πάρνηθα για μια δουλειά. (σημειώνω, όμως διαφορετικές αιτίες)
  6. Αμηχανία από συμμετέχοντες και μη.
  7. Ανάγκη συνέχισης και όχι μιας εκδήλωσης πυροτέχνημα.
  8. Θέλει πιο πάθος.
  9. Λείπει οργάνωση. Άμεσα χρειάζεται κάποια συνέλευση, κάποια εκπροσώπηση. Κάποια δείγματα συνόλου με κοινά θέλω.
  10. Στην Ισπανία, που έτυχε να βρίσκομαι στις διαδηλώσεις στις 15 Μαΐου τα αιτήματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα, υπάρχει σαφέστατη προετοιμασία και οργάνωση με ομάδες κτλ.
  11. Το να φωνάζουμε συνέχεια κλέφτες και να μουντζώνουμε τη Βουλή, είναι ψυχοθεραπευτικό, αλλά δεν μας προσφέρει κάτι.
  12. Μεγάλη μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας είναι κακώς/καλώς βολεμένη.  Αυτή είναι η αλήθεια. Και μέρους του προβλήματος είμαστε και εμείς οι ίδιοι που δε θέλουμε ν' αλλάξουμε. 

Αλλά μην είμαστε άδικοι.  Όλοι εμείς που πήγαμε εκεί, έστω και για 1 ώρα, 1 βόλτα, κάτι ακόμα μέσα μας μας τρώει και κάτι δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε.  Κάτι μας λέει ότι πρέπει να γίνει.  Αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα.  Αρκεί όμως που τουλάχιστον, το συζητάμε, το σκεφτόμαστε, στα καφενεία ακόμα λέμε, δεν έχουμε γίνει ακόμα ζώα.  "Αγανακτισμένοι" δεν ξέρω, αλλά τουλάχιστον όλοι αυτοί εκεί έξω, κάτι θέλουν να ελπίζουν...

Ας δώσουμε μια μικρή ευκαίρια...  Οι επόμενες ώρες/μέρες θα δείξουν...
 Viva Grecia, solidaridad de...  βάζετε ότι θέλετε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 8 ΜΑΙΟΥ, 12.00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 
Με άλλα λόγια επιδιώκουμε να ανοίξουμε διόδους δημόσιας διαβούλευσης και συζήτησης πάνω στο μείζον θέμα την βιώσιμης κινητικότητας μεσα στην πόλη της Καλαμάτας (π.χ. νέοι  ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι, ελεύθεροι χώροι), θέτοντας έτσι τις βάσεις για έναν δίκαιο και ειλικρινή σχεδιασμό .
Διεκδικούμε  την προστασία και την φροντίδα των ελεύθερων χώρων (πλατείες, πεζοδρόμια, πάρκα, άλση,) και απαιτούμε την δημιουργία νέων, στις επέκτασεις του πολεοδομικού σχεδίου.
Οι ποδηλατόδρομοι και οι ελεύθεροι χώροι για εμάς συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

Είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και να προτείνουμε ότι με το να αναπτύσσεται μια πόλη άναρχα, περιφερειακά του κέντρου της ,αυτό ,εν καιρώ, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ποιότητα και το κόστος ζωής των κατοίκων της.
Το Critical Mass Ride (CMR) ή Κρίσιμη Μάζα -στα ελληνικά- αποτελεί θεσμό στο εξωτερικό, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρα μας.
Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα. Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους, έξω από κάθε προσπάθεια «λατο!﷽﷽﷽﷽﷽ δηλατοπορεε όποιον θ ρριοργανλωνειικομηθευθει οικιακης και συνοκακης κομποστοποιησηςπροστασίας ή χορηγίας»
Το CMR δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει. 
Το critical mass ride είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο και να εκφραζόμαστε ελεύθερα σε αυτόν.
Στην προσπάθειά μας αυτή , μας δίνει χαρά αλλά και δύναμη η ανταπόκριση των πολιτών αλλά και φορέων , όπως οι εκατοντάδες Καλαματιανοί που σταθερά ενα μισι χρόνο τώρα δίνουν  ενεργά το παρόν τους στις ποδηλατοπορείες,
 ,οπως ο Ερυθρός Σταυρός που ακούραστα και σταθερά μας στηρίζει,  προσφέροντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όποιον την χρειαστεί,
, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, το οποίο και προσφέρει τα ποδήλατα του κέντρου σε όποιον θέλει να ακολουθήσει στις ποδηλατοπορείες, αλλά δεν έχει ποδήλατο!
Επιπλέον οι Ποδηλάτες Καλαμάτας-CRITICAL MASS στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τον  παρατημένο πράσινο πνεύμονα της πόλης μας, το πάρκο ΟΣΕ Καλαμάτας  και να τον αναδείξουν σε πάρκο εναλλακτικής μετακίνησης και οικολογικής ευαισθητοποίησης, ανοίγουν ένα από τα βαγόνια του πάρκου και το μετατρέπουν σε στέκι των Ποδηλατών Καλαμάτας!!!
Η συνέλευση μας είναι ανοιχτή , είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολιτες της πόλης μας και γίνεται κάθε Τεταρτη, 7.00 στο χώρο του Πατινάζ , στο πάρκο ΟΣΕ Καλαμάτας.
Σας περιμένουμε όλοι οι Ποδηλάτες Καλαμάτας  την Κυριακή , 12.00 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με το ποδήλατό σας και πάνω από όλα Καλή Καρδιά!