Φεστιβάλ ανακύκλωσης!

Συνεχίζεται για όλη την εβδομάδα.

Πολλές πρωτότυπες δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στο φεστιβάλ ανακύκλωσης που αποτελεί μία πρωτοβουλία του δήμου Καλαμάτας. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα. Οι ποδηλάτες Καλαμάτας σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα kalamata freespace συμμετέχουν στο φεστιβάλ παρουσιάζοντας στο πνευματικό κέντρο αυτοσχέδια έπιπλα από υλικά που θεωρούνται άχρηστα και παράξενες κατασκευές με παλιά ποδήλατα. Όσοι δε πήγατε ακόμα να τα δείτε.. μη χάσετε την ευκαιρία!

Δείτε και το νέο διαφημιστικό σποτάκι για την ανακύκλωση:

9o Critical Mass Ride

Αυτή τη Κυριακή(25/4) στις 7.00μμ ελάτε όλοι στη μαζική ποδηλατοβόλτα critical mass. Αυτή τη φορά θα αυτοσχεδιάζουμε....όχι μόνο στη διαδρομή, αλλά και γενικότερα με τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με τα αντικείμενα γύρω μας, να αναιρέσουμε το προορισμό τους, να ανατρέψουμε την ανιαρή καθημερινότητα, να εξοστρακίσουμε τον υπερκαταναλωτισμό μας και να δώσουμε στο κάθε τι, ένα νέο, πιο χρήσιμο ρόλο. Αντικείμενα που άλλοτε θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αλλιώς στο σπίτι μας, στον χώρο εργασίας ή και στο ποδήλατό μας αποφεύγοντας περιττά έξοδα και δίνοντας μια δημιουργική και συνθετική διάσταση στην ζωή μας….

Για όσους δε το κατάλαβαν: οι μέρες της αφθονίας και του υπερκαταναλωτισμού μας είναι είναι πλέον πεπερασμένες. Η ανάγκη για μια επαναδιαπραγμάτευση των συνηθειών μας και της καθημερινότητας μας είναι πιο σοβαρή από ποτέ άλλοτε... Οικονομική κρίση! Όλοι ασχολούνται με την οικονομική κρίση... Αλλά πότε δεν υπήρχαν οικονομικές κρίσεις; Σαν όρος είναι σχετικός, από την στιγμή που αυτό που θεωρείται στάσιμο ή αρνητικό για τον έναν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξελικτικό και θετικό για κάποιον άλλον. Άλλωστε η λέξη κρίση στα κινέζικα σημαίνει ευκαιρία και απειλή ταυτόχρονα.

Πώς μπορούμε να διαφοροποιηθούμε από το παιχνίδι του χρηματιστηρίου και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Πώς μπορούμε να λειτουργούμε στην βάση της δικής μας αυτάρκειας και της δικής μας ενέργειας; Πώς μπορούμε ως άνθρωποι να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας και να συνδιαλλαγούμε καλλιτεχνικά με το φυσικό μας περιβάλλον;

H καλλιτεχνική μας κολλεκτίβα (kalamatafreespace art cooperativa), οργανώνει δωρεάν αναταλλακτικά εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης υλικών που συνήθως θα κατέληγαν στον κάδο τον απορριμμάτων ως άχρηστα! Τα ερωτήματα και η ανάγκη από την οποία ξεκινάμε για να δημιουργήσουμε αυτά τα εργαστήρια είναι ακριβώς η ανάγκη μας να προσδιορίσουμε εμείς την ποιότητα της ζωής μας και όχι τα όποια spreads που μας επιβάλλονται...

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια που κάνουμε θα εκτεθούν στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας , από τις 26-30 Απριλίου, μέσα από την εγκατάσταση που έχουμε δημιουργήσει με τίτλο «Le salon»

Δεν μας ενδιαφέρει να ακολουθήσουμε το ρέυμα της μόδας της ανακύκλωσης! Η μόδα είναι παροδική. Όπως αναφέρει και ο πατέρας της φυσικής γεωργίας Masanobu Fukuoka "Αν παρατηρήσουμε έναν ανεμοστρόβιλο θα δούμε ότι έλκει τα πάντα στο κέντρο του, τα σηκώνει ψηλά στον ουρανό, τα διασκορπίζει και μετά... σβήνει!.
Στη συνέχεια και πάλι η βροχή και το ηλιακό φώς πέφτουν από τον ουρανό στη γή.
Αυτή ακριβώς η εικόνα είναι αυτή που μπορεί να περιγράψει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, την σχέση του ανθρώπου με το μέρος που ζεί"
Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανακυκλώνουν βιωματικά και στα εργαστήρια μας αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Η επανάχρηση των υλικών είναι τρόπος ζωής και σας καλούμε να τον ακολουθήσετε.

τΟ πΟδήΛαΤο τΟυ ΠιΚάΣΣο

Οι μοντερνιστές δημιουργούν με παλιά ποδήλατα.

Μια μέρα ο Πικάσσο περπατούσε στη Βαρκελώνη και παρατήρησε ένα παρατημένο ποδήλατο στα σκουπίδια. Απορημένος που κανένας δεν ήθελε αυτό το ποδήλατο, το μάζεψε σπίτι του και άρχισε να πειραματίζεται. Δεν ξέρουμε αν εξ'αρχής ήθελε να φτιάξει και που θα γίνει σύμβολο για όλους τους Καταλανούς, αλλά τα κατάφερε! Μόνο με μερικά εξαρτήματα του ποδηλάτου έφτιαξε έναν ισπανικό...ταύρο, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή του. Σήμερα ο ταύρος του Πικάσσο είναι τόσο γνωστός που τον συναντάς παντού στην Βαρκελώνη να διακοσμεί της αυλές και τις προσόψεις των κτηρίων.

Βέβαια, ο Πικάσσο δεν είναι ο μοναδικός μοντερνιστής που μετέτρεψε ένα παλιό ποδήλατο σε έργο τέχνης. Το ίδιο έκανε και ο Marcel Duchamp: σε μια προσπάθεια του να κατασκευάσει κάτι πιο αφηρημένο, αποδομώντας την έννοια της τέχνης, τοποθέτησε μία ρόδα ποδηλάτου πάνω σε ένα σκαμνί κουζίνας. Μάλιστα, χαρακτήριζε αυτές τις κατασκευές ως “υποβοηθούμενα έτοιμες” ή "assisted readymades", δηλαδή τις έβλεπε ως ένα γλυπτό που έχει ήδη κατασκευαστεί εκ τον προτέρων.

Αν δεχτούμε όμως ότι οι κατασκευές αυτές έχουν ήδη φτιαχτεί, τότε γιατί χρειάζεται ο καλλιτέχνης να δημιουργήσει εκ νέου κάτι με αυτές? Η απάντηση είναι ότι τα ίδια τα αντικείμενα έχουν πολλές χρήσεις. Μπορούμε να αναιρέσουμε το σκοπό που προορίζονται και τους δώσουμε ένα νέο ρόλο πιο ανατρεπτικό. Πρέπει να πάψουμε να συνδέουμε τα υλικά γύρο μας με συγκεκριμένες χρήσεις. Να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και ταυτόχρονα να δουλέψουμε την έμφυτη συνθετική μας ικανότητα.

Το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, σίγουρα ένα έργο τέχνης μπορεί να φτιαχτεί από οτιδήποτε, αλλά είναι και πρακτικό στη καθημερινότητα μας. Σήμερα, κάποιος μπορεί να φτιάξει ολόκληρη μονοκατοικία από ξύλο και πεπιεσμένο άχυρο(χωρίς χρήματα και με πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από ότι τα συμβατικά σπίτια) ή ένα τραπέζι από φτερό αεροπλάνου ή μία βιβλιοθήκη από πολύχρωμα καφάσια. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες ιδέες για να κατασκευάσεις κυριολεκτικά οτιδήποτε από υλικά που μέχρι τώρα καταλήγουν σε κάποια χωματερή... Στο δρόμο, λοιπόν, που χάραξε ο Πικάσο!!

RE-THINK WORKSHOPS

Η ανάγκη για μια επαναδιαπραγμάτευση των συνηθειών μας και της καθημερινότητας μας είναι πιο σοβαρή από ποτέ άλλοτε... Οικονομική κρίση... Πότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση; Αφού σαν όρος είναι σχετικός , από την στιγμή που αυτό που θεωρείται στάσιμο ή αρνητικό για τον έναν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξελικτικό και θετικό για κάποιον άλλον... Δηλαδή πώς βίωνουν τα "GOLDEN BOYS " την οικονομική κρίση; Πώς μπορούμε να διαφοροποιηθούμε από το παιχνίδι του χρηματιστηρίου και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Πώς μπορούμε να λειτουργούμε στην βάση της δικής μας αυτάρκειας και της δικής μας ενέργειας; Πώς μπορούμε καλλιτεχνικά να συνδιαλλεχθούμε με το φυσικό μας μέρος και πώς ορίζεται αυτό;


H καλλιτεχνική μας κολλεκτίβα (kalamatafreespace art cooperativa), οργανώνει δωρεάν εργαστήρια...

1. Κατασκευές εικαστικές και βιομηχανικές (art and design) με “άχρηστα” ή βιομηχανικά υλικά!
Τα εργαστήρια κατασκευών έχουν ως στόχο, να βρούμε την κρυμμένη ομορφιά σε κάθε τι το οποίο που μπορεί να θεωρηθεί "σκουπίδι", ή υλικό για το οποίο δεν "είχαμε " σκεφτεί μια εναλλακτική χρήση.






2. Φυσική Γεωργία


Τα εργαστήρια Φυσικής Γεωργίας προτείνουν μια «πανάρχαια» λογική συγκομιδής προιόντων από τη φύση που βασίζεται στην παρατήρηση, στην αρμονική συνύπαρξη όλων των ειδών και στην αυτοδιάθεση της φύσης



Αν παρατηρήσουμε έναν ανεμοστρόβιλο θα δούμε ότι έλκει τα πάντα στο κέντρο του, τα σηκώνει ψηλά στον ουρανό, τα διασκορπίζει και μετά σβήνει. Στη συνέχεια και πάλι η βροχή και το ηλιακό φώς πέφτουν από τον ουρανό στη γή. Αυτή ακριβώς η εικόνα είναι αυτή που μπορεί να περιγράψει την ανθρώπινη «εξέλιξη», τα ανθρώπινα σκαμπανεβάσματα.       Masanobu Fukuoka




Για περισσότερες πληροφορίες:
mob:6972755079
photo: φυσικό αγρόκτημα στην Καλαμάτα!- mirto fifa

Ξεκίνησε το Freecycle στη Καλαμάτα!!

Το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο δωρεάν ανταλλαγής προϊόντων ήρθε να αλλάξει το τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια.

Το Freecycle Καλαμάτας λειτουργεί εθελοντικά για να προσφέρουμε και να ζητούμε πράγματα δωρεάν. Ο στόχος του είναι να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που καταλήγουν στις χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον . Πέρα από την ανάγκη της μείωσης των απορριμάτων, το freecycle διαμορφώνει ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής. Είναι χαρά να προσφέρεις στον συνάνθρωπο κάτι που έχει ανάγκη και εσένα σου περισσεύει. Ο μόνος κανόνας που υπάρχει είναι πως ό,τι αλλάζει χέρια μέσω του Freecycle είναι ΔΩΡΕΑΝ. Πώς λειτουργεί; Εγγράφεστε στο Yahoo group, στέλνετε μήνυμα για να ζητήσετε ή να προσφέρετε κάτι δωρεάν, σας απαντούν οι ενδιαφερόμενοι, δίνετε ραντεβού, δίνετε/παίρνετε αντικείμενα και τέλος. Δεν μεσολαβεί κάποιος, δεν κερδίζει άλλος παρά οι παραλήπτης ο δότης και το περιβάλλον.
Για να εισέλθετε πατήστε εδώ: Freecycle Καλαμάτας

Διημερίδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Καλαμάτα

Μια ημερίδα που θέλει να αλλάξει το αυτοκίνητο....

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτρικών Οχημάτων διοργανώνει μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (περιφερειακό τμήμα Νομού Μεσσηνίας) διημερίδα στην πόλη της Καλαμάτας με θέμα «Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο στη σύγχρονη εποχή – Οικολογικές Μεταφορές». Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite, στην παραλία της Καλαμάτας, την Παρασκευή 16 Απριλίου και το πρωί του Σαββάτου 17 Απριλίου. Τη δεύτερη μέρα θα παρουσιαστεί, επίσης, από τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή, ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο υπερσύγχρονης τεχνολογίας το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα και στη χώρα μας. Εισηγητές θα είναι μέλη του Δ.Σ. του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. με μακρόχρονη εμπειρία σε ό,τι αφορά στην τεχνολογική επανάσταση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αυτοκινήτου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε την θεματολογία

Εμείς οι ποδηλάτες διαφέρουμε(ακόμα κι αν το ποδήλατο γίνεται μόδα...)

Τραγελαφική σάτιρα από τους Monty Python.

ΓΥΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2010

Το Σάββατο, 17 Απριλίου 6:30 μ.μ. στη κεντρική πλατεία

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ σε συνεργασία με το γραφείο φυσικής αγωγής προκηρύσσουν το <<ΓΥΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2010>> 10.500μ και 2000μ. Mία μέρα πριν το γύρο, την παρασκευή στις 8.00μμ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στο αμφιθέατρο της φιλαρμονικής με θέμα Φυσική δραστηριότητα και άθληση.
Η διαδρομή που θα τρέξουν οι αθλητές θα είναι επίπεδη, ασφάλτινη και κυκλική.
ΕΠΑΘΛΑ : Μετάλλια(στους τρεις πρώτους κατάταξης ανά 10ετία), αναμνηστικό δίπλωμα και μπλουζάκι σε όλους όσους τερματίσουν και κληρώσεις δώρων.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ www.sdym.gr
Τηλ συνεννόησης : 6974829915

Το ποδήλατο Τάλετον! Ένα ξεχωριστό δημιούργημα από παλιά ποδήλατα.

(«Τάλετον» είναι η αρχαία ονομασία της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου)

Κάπου στη Γαλλία μια φίλη ποδηλάτισσα είχε την τύχη να οδηγήσει ένα tall bike τις λίγες μέρες που πήγε διακοπές εκεί. Όταν γύρισε στην Καλαμάτα η ομάδα των ποδηλατών Καλαμάτας πειραματίζονταν πάνω σε κατασκευές από παλιά ποδήλατα και γενικότερα από ανακυκλώσιμα υλικά. Η επιθυμία για τη δημιουργία του πρώτου tall bike στη πόλη μας δεν άργησε να εκδηλωθεί, μιας και η τεχνογνωσία από τη Γαλλία ήταν φρέσκια στη μνήμη της φίλης μας. Η διαδικασία ήταν απολαυστική και ο ενθουσιασμός κορυφωνόταν καθώς το έργο έπαιρνε σάρκα και οστά. Mέσα από αυτή τη συλλογική δράση, δεν μας ενδιαφέρει ο απλοϊκός εντυπωσιασμός του κόσμου.
Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε στάση απέναντι σε ότι θεωρούμε άχρηστο ή σκουπίδι επαναπροσδιορίζοντας την αξία του ως βίωμα.




















Το πρόβλημα είναι ο υπερκαταναλωτισμός μας και όχι τα υλικά.

ΥΓ: Εμείς θα συνεχίσουμε τις κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά (ποδηλατικές και μη), όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί να μας στείλει email στο podilateskalamatas@gmail.com

Η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο... σχόλιο, με αφορμή το ντοκυμανταίρ του Ανδριωτάκη

(photo: mirto fifa , "the urban way", 2008)

Με επιτύχια έγινε η προβολή του ντοκυμανταίρ του Μ.Ανδριωτάκη στο bar Bassaviola, "Προσοχή : Φονικές Διαφημίσεις".
Όμως δεν θα θέλαμε να σταθούμε στα ῾τεχνικά ῾θέματα της παρουσίασης (τα οποία και έχουν γνωστοποιηθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις), αλλά στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό. Είναι , πιστεύουμε σε όλους μας αντιληπτή η εξουσία και πίεση που ασκεί αυθαίρετα , στον δημόσιο χώρο και χρόνο μας η διαφήμιση. Η διαφήμιση είναι παντού μέσα στην ζωή μας, λειτουργεί ώς το alter ego μας, δημιουργεί μια αστραφτερή αλλά απατηλή ῾μάσκα ῾του εαυτού μας και μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι χρειάζεται να την έχουμε , προκειμένου να μπορέσουμε , να κοινωνικοποιηθούμε και να διαδράσουμε σε αυτήν την κοινωνία. Το πιο συνοπτικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δραστηριότητας είναι το Facebook! Απλά και μόνο αναλογιστείτε τις φωτογραφίες που ΒΑΖΟΥΜΕ σχέδον οι περισσότεροι από εμάς στο profile μας......είναι σχεδόν πάντα αυτές που ,με τον ένα ή τον άλλον τρόπο , θα δημιουργήσουν την καλύτερη ή την πιο σοκαριστική ή την πιο ἑπαναστατική ῾ή εν τέλει την πιο ῾δυνατή ῾εντύπωση...... (βλ. Τζούλια....!) ...Και είμαστε όλοι ο.κ! με αυτό......Το θεωρούμε πλέον αυτονόητο! Ακόμα και όταν αυτή η εικονική πραγματικότητα αρχίζει και μας σκοτώνει και πάλι δεν αντιδρούμε......
Το ντοκυμανταίρ του Ανδριωτάκη εστιάζεται στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο, οι οποίες είναι και ένας από τους 2 κυριότερους λόγους, της γενοκτονίας των Ελλήνων στους δρόμους! ...Ο άλλος φυσικά είναι οι ίδιοι οι δρόμοι!!!
Μέσα από μια εντατική πίεση ενεργών πολιτών , ψηφίστηκε νόμος που προστατέυει την δημόσιο χώρο και την ανθρώπινη ζωή , δίνοντας το δικάιωμα στον καθένα από εμάς , να είναι σε θέση να ξηλώσει , να κατεβάσει , να αποσύρει οποιαδήποτε διαφημιστική πινακίδα ,η οποία εμποδίζει την ορατότητα στον δρόμο, και είναι ικανή να διασπάσει την προσοχή του οδηγού και να προκαλέσει ατύχημα.
Τι σημαίνει το παραπάνω;
Πέρα από τα δεδομένα που περιγράφει, σημαίνει επίσης ότι μια νέα τάση άσκησης πολιτικής δημιουργείται στις μέρες μας , η οποία και έρχεται αντιμέτωπη με την παρωχημένη και σε μεγάλο βαθμό αλλοτριωμένη ἑκλεγμένη῾ πολιτική εξουσία. Και αυτή είναι η πολιτική που ασκείται από ενεργούς πολίτες που είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και μια στοιχειώδης νομιμότητα στα πράγματα.
Και η νομιμότητα αυτή , οι ῾κανονικές, ανθρώπινες συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί κάποιος να βιώσει την καθημερινότητά του, δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε αυτές που "βολεύουν".
Είναι οι συνθήκες που εστιάζουν στην αυτονομία και στην ελευθερία βούλησης του ανθρώπου, στην ελευθερία έκφρασης , στην ισότητα και πάνω από όλα στον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Είναι δικαίώματα του ανθρώπου για τα όποια έγιναν τόσες επαναστάσεις στο παρελθόν και τα οποία δεν γίνεται , απλά να τα ξεχνάμε! Δεν γίνεται μια οποιαδήποτε εταιρεία να αξίζει περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή!
Το παραπάνω αναιρεί οποιοδήποτε κοινωνικο συμβόλαιο, που έχει με κόπο δημιουργηθεί μέσα από τους ανθρώπινους αγώνες.......
Και αν οι οποιεσδήποτε πολιτικές εξουσίες δεν είναι σε θέση να το διατηρήσουν και να το σεβαστούν , είναι πλέον χρέος των ενεργών πολιτών να το διεκδικήσουν και αν χρειαστεί να το επαναπροσδιορίσουν.

Το ποδήλατο έχει… ρεύμα

Άρθρο του Ηλία Μπιτσάνη

Το ποδήλατο έχει… ρεύμα και δικαιώνει τις προσπάθειες εκείνων που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν γραφικοί όχι μόνον όταν επέμεναν στη χρήση του αλλά και όταν… το χρησιμοποιούσαν. Τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη της Καλαμάτας, μπορεί να την καταλάβει κάποιος στους δρόμους όπου πλέον οι ποδηλάτες διεκδικούν το δικαίωμα της κυκλοφορίας και το σεβασμό των οδηγών. Είναι μια διεκδίκηση σιωπηλή αλλά μέσα σε ένα κλίμα το οποίο ενθαρρύνει πλέον τη χρήση του ποδηλάτου.
Η μεγάλη συμμετοχή στα “Critical Mass” ανθρώπων όλων των ηλικιών, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του ρεύματος που δημιουργείται και δικαιώνει τους νέους που πήραν την πρωτοβουλία. Επιπλέον, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ποδήλατο μπορεί να γίνει κύριο μέσο για τις μετακινήσεις σε όλη την πόλη.
Το σύνολο των αλλαγών αποτυπώνεται και στην αγορά ποδηλάτου, η οποία διευρύνεται συνεχώς στην κατηγορία των δίτροχων που αποτελούν συνδυασμό της χαμηλής τιμής με την καταλληλότητα κίνησης στην πόλη. Μια τάση η οποία γίνεται περισσότερο έντονη στο πέρασμα του χρόνου και λογικά θα ενισχυθεί καθώς όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι η βενζίνη τείνει να καταστεί είδος… υπερπολυτελείας σε δύσκολες εποχές.
Η τελευταία εκτίμηση δείχνει ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να υποστηριχθεί από τη δημοτική αρχή η ασφαλής κατά το δυνατόν χρήση του μέσου: οικονομία, περιβαλλοντική προστασία, άθληση ως μέρος της καθημερινότητας, εναλλακτικός τρόπος γνωριμίας της πόλης. Και η υποστήριξη συνίσταται σε ένα
σύνολο ενεργειών οι οποίες θα πρέπει να συνιστούν σταθερή δημοτική πολιτική.
Υποστήριξη δεν σημαίνει εντυπωσιασμός και η υπογράμμιση αυτή είναι αναγκαία μετά τη διαγράμμιση ποδηλατόδρομου στην πλατεία: Είδαν από το δήμο πως το πράγμα έχει… πέραση και έσπευσαν να μπογιατίσουν το δάπεδο και να “μαρκάρουν“ τη ζώνη με… ποδήλατα. Κατάφεραν έτσι να κάνουν ακόμη περισσότερο άσχημη την εμφάνιση της πλατείας και να χαράξουν μια διαδρομή-ανέκδοτο, χωρίς λογική. Το… ανέκδοτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατάφεραν να έχουν τοποθετημένους επικίνδυνους μεταλλικούς κάδους και μέσα στη διαδρομή, ενώ η απουσία λογικής φαίνεται από τα άσκοπα ζιγκ-ζαγκ γύρω από τα παρτέρια. Την ίδια ώρα, ακριβώς δίπλα, δεν έχουν κάνει ούτε διαγράμμιση για τη συνέχεια του ποδηλατόδρομου από τη Νέδοντος μέχρι την πλατεία.
Υποστήριξη σημαίνει πρωτίστως σήμανση για την ασφάλεια των ποδηλατών, μέσα επιβράδυνσης ταχυτήτων στα σημεία που γίνεται κάθετη διέλευση από τα οδοστρώματα, απομάκρυνση των εμποδίων (με πρώτα τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια) από το σύνολο της διαδρομής. Σημαίνει ακόμη θέσεις στις οποίες θα μπορούν οι ποδηλάτες να ασφαλίσουν το… εργαλείο τους, γιατί ήδη δέντρα, πινακίδες, ακόμη και παγκάκια χρησιμεύουν ως σημεία πάρκινγκ για να μην κάνει το ποδήλατο φτερά. Και φυσικά σημαίνει παραχώρηση ζωτικού χώρου σε βάρος του αυτοκινήτου για την κυκλοφορία των ποδηλάτων στην πόλη.
Η πόλη, η ζωή σε αυτήν και οι άνθρωποι αλλάζουν. Καιρός είναι να αλλάξουν και οι δημοτικοί άρχοντες, θέτοντας νέες προτεραιότητες για μια πόλη περισσότερο φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Πηγή: εφημερίδα ελευθερία
Photo: Danny K.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον Μανώλη Ανδριωτάκη

Την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 20.00, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα, στο μπαρ Bassaviola, το βιβλίο του «Η πέμπτη εξουσία», καθώς και το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Προσοχή: Φονικές διαφημίσεις», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και ήρθε 3ο στις προτιμήσεις του κοινού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ποιά είναι η πέμπτη εξουσία; Γιατί πρέπει να γίνουμε κριτικοί καταναλωτές των Media; Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες;

Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι Ποδηλάτες Καλαμάτας(..ναι εμείς..)
Περισσότερα εδω: www.andriotakis.gr

Βρέθηκε πετρέλαιο ανοιχτά της Πύλου.

Προβληματίζει το υψηλό κόστος εξόρυξης.

Μεγάλο πετρελαϊκό κοίτασμα εντοπίσθηκε από δορυφόρο του Αμερικάνικου υπουργείου Ενέργειας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Πύλου – Κυπαρισσίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος αναμένεται να δώσει οικονομική ανάσα στην δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία, αλλά είναι αμφίβολο αν θα έχει θετικές συνέπειες στον νομό μας, καθώς πιθανή εξόρυξη μπορεί να αποτελέσει βαρύτατο κόλαφο στην ανερχόμενη τουριστική ανάπτυξη του νομού μας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η άντληση πετρελαίου τα επόμενα χρόνια αναμένεται νε ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια βαρέλια και κατατάσσει αυτόματα την χώρα μας στην ζώνη του ΟΠΕΚ. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι το μεγάλο βάθος του κοιτάσματος για το οποίο θα χρειαστεί να επιστρατευτούν Αμερικάνικοι κολοσσοί που διαθέτουν την τεχνογνωσία για άντληση πετρελαίου από μεγάλα βάθη, με το αζημίωτο φυσικά. Ακόμα, ένας αστάθμητος ανασταλτικός παράγοντας είναι οι απειλητικές διαθέσεις των Τούρκων σε όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο ευτύχημα για τoν νομό μας να αναμειχθεί σε αυτή την ιστορία?

Πηγές: 01messinia, ideografhmata, newsmessinia

Earthlnigs (Γήινοι)


Το Earthlings, σε αφήγηση του Joaquin Phoenix και σε μουσική του Moby, είναι ένα ντοκιμαντέρ που καταδεικνύει την πλήρη οικονομική εξάρτηση του ανθρώπινου είδους από τα ζώα που εκτρέφονται για κατοικίδια, φαγητό, ένδυση, διασκέδαση και επιστημονική έρευνα. Με τη χρήση κρυφών καμερών και υλικού που δεν είχε δημοσιευθεί ως τώρα, το Earthlings καταγράφει τις καθημερινές πρακτικές των μεγαλύτερων βιομηχανιών παγκοσμίως, όλες εκ των οποίων βασίζονται εξ ολοκλήρου στην εκμετάλλευση ζώων για τα κέρδη τους. 

Περιβαλλοντικά εικαστικά βίντεο και φωτογραφίες από την Καλαμάτα

BURNT FOREST STORIES, της Μυρτώ Φοίφα
Ένα βιντεο σε σχέση με την καταπάτηση της γης, από την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Η δημιουργός έχει επηρεαστεί από τις φωτιές του 2007 στη Μεσσηνία και από το νέο τοπίο που δημιουργείται στο πλαίσιο της "ανάπτυξης" των δρόμων στην περιοχή. Παρουσιάστηκε στο "terra mania" , στο Οίτυλο (2009) και θα παρουσιαστεί στο

πλαίσιο του athensvideoart festival τον Ιούνιο (2010), στην Αθήνα.
(video εγκατάσταση)

photos-video-concept:Μυρτώ Φοίφα
Ο θεατής εισέρχεται σε ένα μαύρο κουτί, όπου βιώνει περιμετρικά γύρω του, ένα οπτικοακουστικό φωτογραφικό ταξίδι από τον μύθο ενός βουνού που κάηκε (Ταύγετος) ,μέχρι την χωρίς έξοδο (α-διέξοδο) κατάληξή του στις τουαλλέτες της Ομόνοιας. Ένα οπτικοακουστικό σχόλιο στην μετάλλαξη του φυσικού και συναισθηματικού μας περιβάλλοντος.... από την αναπτυξιακή μας τάση.... Παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Κόδρα, θεσσαλονίκης (2009) στο Ecofestival στην Αθήνα (2009) και τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του athensvideoart festival στην Αθήνα (2010) Ενώ παράλληλα η ίδια η σειρα φωτογραφιών που παρουσιάζεται στην εγκατάσταση είχε διακριθεί και στο πλαίσιο του athens photo festival 2009, νέοι έλληνες φωτογράφοι, στην Αθήνα


φωτό: Μυρτώ Φοίφα ,Athens photo festival 2009
'Νέοι Έλληνες φωτογράφοι'

Ημερίδα με θέμα: ΚΛΙΜΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: η περίπτωση της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2010 και ώρα 18.00-20.30, στη Νομαρχία Καλαμάτας

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προσέγγιση της περιφέρειας και η ενημέρωσή της πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν αφορούν κυρίως στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην ανάγκη διακρατικών πρωτοβουλιών για την προστασία της Ευρωμεσογειακής ζώνης, στην ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου τομέα της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, στην προστασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Όμιλος UNESCO Καλαμάτας, με την συνεργασία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την υποστήριξη του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Δείτε το πρόγραμμα έδω

Επίσης, το μεσημέρι (12.00-14.00) της ίδιας ημέρας, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μαζί με την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων Καλαμάτας (Κ.Α.ΝΕ) και τον Σύλλογο Μεσσηνίων Φοιτητών θα πραγματοποιήσουν εξωστρεφείς δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης.

Nemes graffiti

Δείτε την νέα εικαστική δράση του Nemes στο λύκειο παραλίας Καλαμάτας:

Καλό πάσχα και καλή (επ)ανάσταση!!!

Του χρόνου στον επιτάφιο όλοι με τα ποδήλατα...

Έκθεση ζωγραφικής στο κύμα

του Βασίλη Καριζώνη

Ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Βασίλη Καριζώνη διοργανώνει ο Πολιτιστικός Αντίλογος, στο καφέ «…στο κύμα» Τα θέματα του Βασίλη Καριζώνη είναι νεκρές φύσεις, Καλαματιανά τοπία και προσωπογραφίες. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 στις 8.30μ.μ. στο «…κύμα», Ναβαρίνου 167 στην παραλία της Καλαμάτας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις έως τις 25 Απριλίου 2010.