Εύλογη η παρέμβαση του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Να γίνει ανοικτός Διαγωνισμός για την ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Κύριε Δήμαρχε,
Σε δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων (24-25/3/2010) διαβάσαμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές του Δήμου Καλαμάτας με 2 εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων -με ανάλογη εμπειρία-, τα οποία πιθανόν θα εγκατασταθούν στην πόλη συμπληρωματικά με τον ποδηλατόδρομο. Επειδή όπως γνωρίζετε στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργούν αρκετά καταστήματα ποδηλάτων, που αντιπροσωπεύουν μεγάλες εταιρείες εισαγωγής με τεχνογνωσία, κρίνουμε σκόπιμο να μην γίνει με απ’ευθείας ανάθεση η ενοικίαση ποδηλάτων για χρήση στον ποδηλατόδρομο της πόλης μας, αλλά να γίνει ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε συμπολίτες μας επιχειρηματίες να συμμετέχουν και έτσι να αποκτήσουν την γνώση επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομίας και της πόλης γενικότερα. Επίσης προτείνουμε η χρονική διάρκεια του Διαγωνισμού να έχει ως αντικείμενο ΜΟΝΟ την επόμενη τουριστική περίοδο (περίπου 6 μήνες), ώστε να αξιολογείται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να δίδεται η ευκαιρία συμμετοχής στους ετήσιους Διαγωνισμούς σε όλους τους επαγγελματίες της πόλης.
Με την βεβαιότητα ότι η πρόταση μας θα τύχει της δέουσας προσοχής, σας ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση, Γιώργος Καραμπάτος

Put the fun between your legs....

Η ποδηλατοπορεία Καλαμάτας , πήγε και αυτήν την φορά πολύ καλά και όσο καλοκαιριάζει ο καιρός θα πηγαίνει ακόμα πιο δυνατά! Όμως χρειάζεται να επισημάνουμε κάποια πράγματα:

1. Οτάν κατεβαίνουμε και κλείνουμε τους δρόμους είμαστε ένα ειρηνικό και αυτοοργανωμένο πλήθος που καταφέρνει να ῾παρεμποδίζει῾ την κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεκδικώντας χώρο για πεζούς και ποδηλάτες! Αυτό είναι σαφές!
Μας ενδιαφέρει , έστω και για κάποια λεπτά , να αλλάξει η οπτική που έχουμε για την πόλη! Άρα στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε κόσμο, ο οποίος να είναι σε θέση να φέρει την ευθύνη για τον εαυτού του , να μπορεί να συμβάλλει στην αυτοοργάνωση αυτής της κίνησης και πάνω από όλα να είναι καλοπροαίρετος . Οσοι γονείς ή σύλλογοι έρχονται με παιδιά μικρής ηλικίας , χρειάζεται να είναι σε θέση να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να τα συνοδεύουν με τον σωστό εξοπλισμό!!! (κράνη, προστατευτικά για αρθρώσεις)

2.Είμαστε μια κίνηση και θέλουμε να παραμείνουμε μια κίνηση, ένα αστικό κίνημα .
Το παραπάνω σημαίνει , ότι δεν μας ενδιαφέρει να αποτελέσουμε όχημα για την προβολή και την διαφήμιση κανενός φορέα ή εταιρείας. Οποιος έχει την ανάγκη προσφοράς σε εμάς, σε εθελοντική ή υλική υποστήριξη αυτό είναι καλοδεχούμενο , γιατί ανάγκες θα υπάρξουν! Το παραπάνω όμως δεν σημαίνει ότι θα διαφημιστούν μέσα από εμἀς. Οι ποδηλατοπορείες στην Καλαμάτα και όπου άλλου στον κόσμο, είναι μια συλλογική πράξη, όπου ο καθένας μας έστω και για κάποια λεπτά ξεχνά την ταυτότητα του και τις προσδοκίες του, και απλά βιώνει το να μπορεί να ενώνεται με με τον συνάνθρωπό του, σε μια άκριτη ροή!

Mεγάλη επιτυχία το 8ο critical mass.

Με μεγάλη επιτυχία και ανέλπιστη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το
8ο Critical mass την Κυριακή 28/03/2010. Πάνω από 710 ποδήλατα βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης μας και πραγματοποίησαν μια από της μεγαλύτερες μαζικές ποδηλατικές διαδρομές. Η συμμέτοχη στο 8ο Critical mass ήταν συγκινητική, μικρά παιδιά, μητέρες , μπαμπάδες μαθητές, σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. βρέθηκαν σε αυτή την ποδηλατική διαδρομή. Η διαδρομή έδωσε ένα μήνυμα σε όλους τους συμμετέχοντες σε πόσο σύντομο χρόνο μπορείς να βρεθείς στην φύση (παραδοσιακά μικρά σοκάκια σε παρακλάδια της οδού Άυρας και σε 5 λεπτά στην θάλασσα). Το περίεργο αυτήν την Κυριακή ήταν η συμμετοχή πολλών παλαιών ποδηλάτων αντίκες καθώς και πολλά περίεργα ποδήλατα.
Ευχαριστούμε το τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Καλαμάτας για την υγειονομική κάλυψη που πρόσφεραν σε όλη την διαδρομή. Επίσης ευχαριστούμε τους οδηγούς των αυτοκινήτων για το σεβασμό τον οποίο υπέδειξαν και ζητάμε ένα μεγάλο συγγνώμη αν τους ταλαιπωρήσαμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγο της μεγάλης συμμετοχής ποδηλατών. Ευχαριστούμε...........

(ευχαριστούμε το δημιουργικό γραφείο διάδραση για το βίντεο)

Παγκόσμιο Κύπελλο ρυθμικής

Τα αστέρια της ρυθμικής γυμναστικής «λάμπουν» στην Καλαμάτα

Ενας γαλαξίας από αστέρια της ρυθμικής γυμναστικής βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα. Ολυμπιονίκες, πρωταθλήτριες κόσμου και Ευρώπης παίρνουν μέρος στο «Κύπελλο Καλαμάτας» (26-28/3), το οποίο φέτος έχει ενταχθεί στη σειρά των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου. Στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» θα παρουσιάσει τα προγράμματά της και η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ, η οποία προετοιμάζεται για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βρέμης (Γερμανία, 13 - 18 Απριλίου). Θα πάρουν μέρος 41 αθλήτριες στο ατομικό και 60 στο ανσάμπλ από 20 χώρες.

Στο ανσάμπλ θα αγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι επτά από τις οκτώ κορυφαίες ομάδες του περσινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Εκπληκτικά προγράμματα αναμένεται να παρουσιάσουν οι Ρωσία, Ιταλία και Λευκορωσία, που θεωρούνται οι καλύτερες του κόσμου. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από τις Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Δέσποινα Τσουμαλάκου, Αθηνά Τσινασλανίδου, Σταυρούλα Σαμαρά και Τζένη Στεφανίδου.

Περισσότερα εδω: gymnastics.gr

8ο critical mass, 28/3 στις 4.00μμ

Ξηλώστε τις διαφημιστικές πινακίδες.


Φανταζόμαστε τους δρόμους της πόλης μας με λιγότερα ατυχήματα και ελεύθερα πεζοδρόμια για τους πολίτες της. Κοινός παράγοντας οπισθοδρόμησης για τα παραπάνω θέματα, αποτελούν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες από την μία καταπατούν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο που προορίζονται για τους πεζούς, και ταυτόχρονα αποκόπτουν την σώστη οπτική επαφή των οδηγών αυτοκινήτων προς την ροή κυκλοφορίας του δρόμου, με αποτέλεσμα να τίθετα σε κίνδυνο η ζωή του, όταν προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο. Στο παραπάνω να προσθέσει κανείς την έλλειψη διαβάσεων στους δρόμους , την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων και την κακή κατάσταση των δρόμων έχουμε ένα ένα φονικότατο κοκτέιλ δημόσιας αμέλειας και ιδιωτικής αυθαιρεσίας με κύριο στόχο τον απλό πολίτη. Ο αριθμός των ατυχημάτων είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσαμε να μιλάμε για γενοκτονία της ασφάλτου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ως προς τα παραπάνω είναι ο δρόμος για Αλμυρό και Μαντίνειες. Μια κατά τα άλλα πανέμορφη διαδρομή , αλλά ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο όγκος των επισκεπτών σχεδόν διπλασιάζει τον πληθυσμό της πόλης και ενώ όλοι τρέχουν με ευλάβεια στις παραλίες μας ταυτόχρονα κάνουν τον σταυρό τους να γυρίσουν πίσω ζωντανοί. Φανταστείτε πόσο καλύτερη και πόσο πιο προσοδοφόρα θα ήταν η συγκεκριμένη διαδρομή για την πόλη μας αν διέθετε α. Διαβάσεις για τους πεζούς, β. Πεζοδρόμια! γ. Ποδηλατόδρομο!

Πόσοι άνθρωποι ακόμα πρέπει να χάσουν τη ζωή τους στο δρόμο από την ιδιωτική και τη δημοτική αυθαιρεσία? Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφημιστικές πινακίδες στους δημόσιους χώρους της πόλης μας είναι πράγματι φονικές και να ξηλωθούν όπως επιβάλλει ο νόμος(Κ.Ο.Κ., Άρειος Πάγος, Σ.τ.Ε.). Τα τροχαία δυστυχήματα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας κακής μοίρας. Δεν είναι μοιραία, δεν είναι θέλημα θεού. Τα τροχαία δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα της κακής κατάστασης των δρόμων, της τυχαίας χάραξης, και της έλλειψης ορατότητας! Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να κινητοποιηθούμε, γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ζητήσουμε όλοι. Πριν να είναι αργά για εμάς ή για τους συνανθρώπους μας.

Στη Καλαμάτα υπεύθυνη για η δημοτική αστυνομία, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασίες καταγραφής των πινακίδων....με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς! Ίσως να ήταν πιο αποτελεσματικό αντί να στέλνουν μία ειδοποίηση για κάθε μία πινακίδα ξεχωριστά να στείλουν μια γενική ειδοποίηση σε όλες τις διαφημιστικές εταιρίες και μετά από είκοσι μέρες(όπως προβλέπεται) να ξηλώσουν όσες πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν από τις ίδιες τις εταιρίες. Στη πράξη αν οι εταιρίες καταλάβουν ότι πρόκειται να αφαιρεθούν οι πινακίδες τους, πηγαίνουν και τις αφαιρούν από μόνες τους είτε επειδή δε θέλουν να χάσουν την αξία τους από μία πιθανή μεταπώληση είτε υπό τον φόβο πιθανών προστίμων. Έτσι, θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετούς πόρους η δημοτική αστυνομία. Όπως και να έχει, είναι θετικό το γεγονός ότι ευαισθητοποιήθηκε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, τη στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας αδιαφορούν. Μάλιστα, για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια, δημιουργήσαμε στο forum μας ένα παρατηρητήριο διαφημιστικών πινακίδων με σκοπό να καταγράφουμε όσες εταιρίες προσπαθήσουν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες τους μετά την αφαίρεση τους από τη δημοτική αστυνομία.

Ιδιαίτερη αξία σε σχέση με την παραπάνω θεματική αποκτά και το ντοκιμαντέρ, του Μανώλη Ανδριωτάκη, Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις που απέσπασε τη 3η διάκριση στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πριν από λίγες μέρες. Το ντοκιμαντέρ "Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις̈́" αγγίζει ένα θέμα πολύ καυτό, που μας εκθέτει ως κοινωνία με πολλούς τρόπους. Το μήνυμα της ταινίας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών ενάντια σε ό,τι τους σκοτώνει, σε ό,τι τους καταπιέζει, σε ό,τι τους εμπαίζει. Πρόκειται για μια επείγουσα έκκληση, έναν συναγερμό για ένα θέμα που μας αφορά όλους καθώς είναι κυριολεκτικά ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ και μας απειλεί καθημερινά.

Τη παρασκευή 9 Απριλίου θα προβάλουμε δωρεάν το ντοκυμαντέρ "Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις̈́" στο μπαρ Bassaviola, παρουσία του ίδιου του δημιουργού και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα.

ΥΓ: Μόνο για τον μήνα Μάρτιο, εμέις θα κρατἠσουμε την χειμέρινή ώρα(4.00μμ) διεξαγωγής της ποδηλατοπορείας μας, καθώς δημιουργεί καλύτερες συνθήκες διεξαγωγής της (φώς ήλιου) σε σχέση με την θερινή, η οποια έιναι στις 7.00μμ. Από τον Aπρίλιο αλλάζουμε!

«Shadows & Reflections»

Έκθεση Φωτογραφίας Τελειόφοιτων Leica Academy
απο 27/3 έως 11/4/2010

Δώδεκα ταλαντούχοι νέοι φωτογράφοι
τελειόφοιτοι της Ακαδημίας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας Leica
εκθέτουν έργα τους στο Καλλιτεχνικό Στέκι.

Η Ώρα της Γης 2010

Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 20:30, ολόκληρη η Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην Ώρα της Γης, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας έτσι το δικό της στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος.

Στη Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ηγέτες των μεγάλων κρατών, απογοήτευσαν τους πολίτες τους, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος. Η ανθρωπότητα όμως δεν σταματά τον αγώνα. Η Ώρα της Γης 2010 δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες.

Με σημείο αναφοράς, λοιπόν, τον δικτυακό τόπο http://www.wwf.gr/earthhour φορείς, δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις αλλά και ο καθένας από εμάς, γινόμαστε φέτος οι πρωταγωνιστές της Ώρας της Γης, δημιουργώντας την προσωπική μας ιστοσελίδα και συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές.

Αλλάζει η ώρα...λόγο πετρελαϊκής κρίσης.

Τη τελευταία Κυριακή του Μάρτη.

Η θερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή, είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα την τελευταία Κυριακή κάθε Μάρτη, η οποία επανέρχεται την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτώβρη. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας, καθώς είχε παρατηρηθεί το χειμώνα ότι ο Ήλιος ανέτειλε μία ώρα αργότερα απ’ ότι το καλοκαίρι. Όσον αφορά την εφαρμογή της θερινής ώρας κάθε άνοιξη. το θέμα δεν είναι επιστημονικό, δεν βασίζεται δηλαδή σε κάποιες αστρονομικές παρατηρήσεις, αλλά καθαρά πρακτικό. Στον 20ό αιώνα ο άνθρωπος έχει αλλάξει τα φώτα στο χρόνο. Αρχίζοντας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εφάρμοσαν τη θερινή ώρα, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι, διότι αν είχαν ήλιο στις 8 το βράδυ, δεν άναβαν τα φώτα και περίσσευε πετρέλαιο για τις πολεμικές δραστηριότητες. Η θερινή ώρα όμως, είναι ουσιαστικά προϊόν της πετρελαϊκής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του1970. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούμε περίπου 210 ώρες ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Η εφαρμογή του μέτρου ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός. Εναλλακτικά της θερινής ώρας θα μπορούσαμε να ξυπνούσαμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο για να εκμεταλλευόμαστε το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας. Έτσι βαφτίσανε το επτά, οκτώ, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι και κανείς να μην αντιδρά.

ΥΓ: Λόγο αλλαγής της ώρας, η ποδηλατοβόλτα critical mass του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 7.00μμ (θερινή ώρα)

Περιβαλλοντική Ημερίδα

Περιβαλλοντική Ημερίδα με θέμα: «Το δίκαιο του περιβάλλοντος με συνήγορο την εκπαίδευση», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας ¨ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ¨

Στην ημερίδα θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις:
• Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - ΚΠΕ και τοπικές Κοινωνίες», Δρ. Μαρδίρης Θεόδωρος, Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε)
• «Περιβάλλον και σύνταγμα», Χριστοφιλόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τέλος, στην ημερίδα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα του περιβάλλοντος και για το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης των αυριανών πολιτών. Διοργανωτές είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας σε συνεργασία μέ το Γραφείo Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Μεσσηνίας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Επόμενο Critical mass...

Προτείντε ιδέες για το επόμενο Critical mass(θεματική και διαδρομή), μέσα απο το νέο μας φόρουμ. (Κάντε κλίκ εδώ)

Καλό είναι να καθορίσουμε εκ τον προτέρων ποιοι θα φροντίζουν για τη φύλαξη της πορείας(μπροστά, στο πλάι και πίσω). Όποιος είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει σε αυτό τον τομέα, μπορεί να μας στείλει ένα μάιλ στο podilateskalamatas@gmail.com, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ακόμα μια πετυχημένη ποδηλατοβόλτα...και να περάσουμε υπέροχα!!!

Το video από τον Μαξιλαροπόλεμο!

Μια πρωτότυπη δράση που οργανώθηκε από Καλαματιανούς φοιτητές στην Αθήνα.

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια ημέρα ποίησης, ο Πολιτιστικός Αντίλογος διοργανώνει βραδυά ποίησης με ανοιχτή συμμετοχή, όπου καθένας μπορεί να διαβάσει ποιήματα που έχει γράψει ή αγαπά... Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ "...στο κύμα" στις 8.30μ.μ. Τέλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει ειδικά αναφορά στον Νίκο Καββαδία, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του.

Εταιρίες security καταπατούν τα πεζοδρομία και μας απειλούν

Μαρτυρία πολίτη για περιστατικό: <<Σήμερα το μεσημέρι κατέβαινα την Αριστομένους και στο ύψος της τράπεζας της Ελλάδος εκεί που διαβάζουμε τι προβάλλεται στο σινεμά, είχε παρκάρει και με τις 4 ρόδες ένα van ιδιωτικής εταιρίας security και οι πεζοί κατέβαιναν εξαναγκασμένοι στο δρόμο για να διασχίσουν αυτά τα 3 μέτρα με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα . όταν πλησίασα το Van και του είπα πως ενοχλεί και να το πάρει από εκεί - να το παρκάρει αλλού ο τύπος ακούστε τι μου είπε απειλητικά : να μην ξαναπλησιάσω την χρηματαποστολή ποτέ ξανά στο 1 μέτρο(ΛΟΛ)... Φυσικά πήρα τηλέφωνο την Δημοτική Αστυνομία και κατήγγειλα το περιστατικό επώνυμα, αλλά η Δημοτική Αστυνομία με έγραψε στα @@ της!!

Πού πήγαν οι πεταλούδες μπαμπά;

Εικαστική έκθεση από τον Τάκη Κατσουλίδη

Η καταστροφική πυρκαγιά στον Ταύγετο στάθηκε η αφορμή για να εμπνευστεί ο ζωγράφος-χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης το θέμα της έκθεσης με τίτλο «Φωτεινές πεταλούδες στα καμένα δάση», η οποία θα φιλοξενείται έως τις 15 Μαΐου στο Μουσείο Χαρακτικής της Μεσσήνης(Καρατζά 15).

«... Οταν επέστρεψα στην Αθήνα, οι φωτιές μόλις είχαν ολοκληρώσει το καταστροφικό τους έργο. Τότε διάβασα ένα άρθρο σε μια εφημερίδα για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Μου έκανε εντύπωση ότι ένα κοριτσάκι επτά ετών ρώτησε τον πατέρα του: «Πού πήγαν οι πεταλούδες μπαμπά;». Η ερώτηση του μικρού αυτού παιδιού στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία αυτών των έργων», εξομολογείται ο καλλιτέχνης. Οσο για το τι μήνυμα θέλει να περάσει μέσα από αυτή την έκθεση; «Να δείξω την αντίθεση ανάμεσα στο πέταγμα της πολύχρωμης πεταλούδας από τη μία και στα καμένα από την άλλη»

Μετά τις 8 Μαΐου στη συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθούν τριάντα χαρακτικά του Γάλλου, ρωσικής καταγωγής, καλλιτέχνη Μαρκ Σαγκάλ (1887 – 1985), ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, ο οποίος άγγιξε με τη ζωή και το έργο κομβικά κινήματα της μοντέρνας τέχνης.

Επίσκεψη ποδηλατρών Ελευσίνας στη Καλαμάτα.

Τριήμερη επίσκεψη στη Καλαμάτα μας έκαναν οι νεαροί φίλοι ποδηλάτρες από την Ελευσίνα. Όπως αναφέρουν στο blog τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω διαδραστικών παιχνιδιών, με τη βοήθεια των καθηγητών του περιβαλλοντικού κέντρου της πόλης μας. Ακόμα, ξεναγήθηκαν στη, γεμάτη φωτοβολταϊκά, ταράτσα ιδιωτικού σχολείου της πόλης και τέλος επισκέφτηκαν βιοκλιματικές κατοικίες της πόλης, αναλύοντας τις διαφορές τους από την παραδοσιακή τυπική δόμηση.
Περισσότερα εδώ

Zeitgeist Day!!!

Η επανάσταση... ξεκινάει στο μυαλό σου.

Σήμερα,13 Μαρτίου, είναι η ημέρα αφιερωμένη στο Zeitgeist. Tη ταινία(?) που κατάφερε να αλλάξει το τρόπο που σκεφτόμαστε για την ανθρώπινη εξέλιξη... Ξεφεύγει από μία στείρα κριτική του σημερινού σύστηματος, το οποίο, όσο γεννά όλο και μεγαλύτερες αδικίες, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Δημιουργεί μια νέα αντίληψη-κοσμοθεορία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πιάνοντας το πνεύμα των καιρών, απαντά σε όλους μας πως η λύση είναι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η σύγχρονη τεχνολογία. Σε όλο το κόσμο θα γίνουν εκδηλώσεις για τη διάδοση του εγχειρήματος. Δείτε εδώ ποιες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Ελλάδα

Δείτε ένα σύντομο βίντεο τους, για μία πράσινη πόλη με εργονομιακό σχεδιασμό(The Venus Project):

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη... δείτε στο youtube όλα τα video της ομάδας Zeitgeist Greece, τις ταινίες: zeitgeist I - the movie και The Addendum (Zeitgeist II), αλλά και τη κριτική που τους άσκησε η Εκκλησία...

Μεσσήνιοι ποιητές διαβάζουν ποίηση τους...

Πέντε Μεσσήνιοι ποιητές:

-Αριστοτέλης Φράγκος
-Νίκος Σαββάκης
-Γιώτα Αργυροπούλου
-Ξενοφών Φουρναράκης
-Δημήτρης Χίλλ

διαβάζουν και συζητούν
για τη ποίηση τους
στο καλλιτεχνικό στέκι.
Κυριακή, 14 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ.

Η άνοδος και η πτώση του μοντερνισμού.

Σεμινάριο σε δύο μέρη από τον ιστορικό τέχνης Θανάση Μουτσόπουλο.

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να αναλύσει και να εξηγήσει εν συντομία τις αιτίες που προκάλεσαν την έλευση του Μοντερνισμού στις εικαστικές τέχνες, να παρουσιάσει μερικές από τις πιο απόλυτες και ακραίες εκδοχές του και μέσω αυτών , να προσπαθήσει να εξηγήσει τι προσπάθησε να πει η τέχνη του 20ου αιώνα.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας Α.Τάσσος
Παπάζογλου 5, ιστορικό κέντρο
Είσοδος ελεύθερη, 12 και 13 Μαρτίου, ώρα 9:00 μμ

"Λευτεριά στα παιδιά του gamato.info"

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Είναι μεγάλο λάθος να λένε πως χάθηκαν 1 δις λόγω της ύπαρξης του gamato.info. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα βιβλία/τραγούδια/παιχνίδια/ταινίες δεν θα αγοραζόντουσαν. Με τέτοια φτώχεια και ανέχεια που επικρατεί στην εργατική τάξη και με τέτοιες τιμές σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό, έχει καταντήσει πολυτέλεια για τους φτωχούς και ουσιαστικά ιδιοκτησία των πλουσίων η διεύρυνση του πνεύματος και η διασκέδαση. Αν δεν υπήρχε η πειρατεία, ίσως να έβγαζαν άλλα 50 εκατομμύρια από τους φτωχούς που με το υστέρημά τους θα αγόραζαν ελάχιστα. Όμως η πειρατεία προσφέρει έργο: πολιτιστικό, κοινωνικό, ηθικό. Ο φτωχός λαός καταφέρνει να έρθει σε επαφή με τις δημιουργίες καλλιτεχνών και να διευρύνει το πνεύμα του με μεγάλη ελευθερία. Οι καλλιτέχνες επικοινωνούν με τον κόσμο και στέλνουν τα μηνύματά τους. Η πνευματική δημιουργία είναι ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας και όχι του δημιουργού. Μη ξεχνάμε πως οι νόμοι της πνευματικής ιδιοκτησίας δημιουργήθηκαν για να προστατέψουν από τις αντιγραφές ιδεών χωρίς την συγκατάθεση του καλλιτέχνη, και όχι για να βγάζουν λεφτά οι εταιρίες. Οι διαχειριστές του gamato.info συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Είχε προηγηθεί μήνυση για καταπάτηση της πνευματικής ιδιοκτησίας και τον διαμοιρασμό υλικού, που κατέθεσε εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK (ΑΘΗΝΑ) (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
πηγή: samosbook

Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις

Ντοκυμαντέρ και βίντεο απο τους γονέις των θυμάτων.

Δείτε το τρέιλερ:

Το παραπάνω ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τεράστιο σκάνδαλο των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Διερευνά τη διαφθορά, τα συμφέροντα και τον πακτωλό χρημάτων που διακυβεύονται, αλλά κυρίως εστιάζει στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, παρακολουθώντας τον αγώνα ενός πατέρα, που έχασε το παιδί του εξ’αίτιας μιας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας, για δικαίωση. Οι παράνομες πινακίδες αποτελούν ένα μόνο σύμπτωμα του ευρύτερου προβλήματος Οδικής (αν)Ασφάλειας της χώρας, που έχει εξελιχθεί σε έναν ακύρηχτο εμφύλιο πόλεμο με εμπλεκόμενους δήμαρχους, πολιτικούς και διαφημιστικές εταιρίες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ταινία οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων 50 χρόνων, είναι στην Ελλάδα περισσότεροι από τα θύματα όλων των πολέμων στους οποίους έχει εμπλακεί η χώρα κατά τον 20ο αιώνα.

Ένα βίντεο στον τόπο του εγκλήματος:

Για να ενημερωθείτε πληρέστερα σχετικά με το θέμα μπείτε στις παρακάτω ιστιοσελίδες:
diadromi, andriotakis, eleutherotupia, anoihti poli

Αντεπίθεση από τις διαφημιστικές

Και διαμαρτυρία 66 φορέων για την παράνομη υπαίθρια διαφήμηση.

Τον τελευταίο καιρό, μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον τύπο και σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του προϊσταμένου εισαγγελίας για το θέμα της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης το καρτέλ της διαφημισιοβιομηχανίας πέρασε στην αντεπίθεση γεμίζοντας τους χώρους που χρησιμοποιεί με τεράστιες αφίσες σε στυλ αγγελτηρίου θανάτου.

66 Φορείς (μεταξύ αυτών και οι ποδηλάτες/πεζοί Καλαμάτας) βροντοφωνάζουν:
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κακόγουστο σήριαλ της παραμονής των παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στη θέση τους παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται. Η σύγχρονη αυτή εκδοχή της Λερναίας Ύδρας έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων – κυρίως νέων τα τελευταία χρόνια. Με αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τη διαφημιστική καμπάνια που πραγματοποιεί εκ μέρους των εμπλεκομένων εταιριών η ένωση τους ΕΡΜΗΣ. Γιατί:
* Χρησιμοποιούν την υπαίθρια διαφήμιση για να διεκδικήσουν την συνέχιση και των παράνομων δραστηριοτήτων τους για τις οποίες έχει πολλές φορές αποφανθεί τελεσίδικα η δικαιοσύνη.
* Αντιπαραθέτουν προκλητικά στους δεκάδες νεκρούς, τους «20.000 ανέργους» που δήθεν θα προκύψουν από την απαγόρευση. Θέλοντας να μας εξοικειώσουν με τον θάνατο σαν παράπλευρη συνέπεια της οικονομικής δραστηριότητας και των κερδών τους. Ανεργία η θάνατος, ιδού το δίλημμα του νεοέλληνα.
* Στηρίζεται στο ψέμα: ούτε στην Ευρώπη επιτρέπεται κάθε είδους υπαίθρια διαφήμιση, ούτε εδώ κανείς ζήτησε την παντελή κατάργηση τους. Αλλοίμονο γνωρίζουμε καλά σε ποια κοινωνία ζούμε.
* Χρησιμοποιούν το μαύρο χρώμα του πένθους, του πένθους που εμείς και οι φίλοι μας γνωρίσαμε εξ αιτίας τους, σαν μέσο για να δείξουν τον πόνο τους για την ενδεχόμενη μείωση των κερδών τους.

Υπάρχει κάτι που οι διαφημιζόμενοι-διαφημιστές αγνοούσαν, αγνοούν και προκλητικά θέλουν να συνεχίσουν να αγνοούν: ότι υπάρχουν κανόνες και νόμοι που ορίζουν το που και πως και για αυτό το θέμα . Δεν υπάρχει μόνο ο νόμος του κέρδους που συνοδεύεται από το φόρο αίματος.

Απορούμε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο προϊστάμενος της εισαγγελίας που με πρόσφατες εγκυκλίους τους έθεσαν το θέμα των παρανομιών γύρω από την υπαίθρια διαφήμιση παρακολουθούν απαθείς αυτή την προκλητική και προσβλητική για την μνήμη τόσων χαμένων ζωών καμπάνια. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα: να γίνει το αίσχος δημόσιο.
Από την μεριά μας θέλουμε απλά να δηλώσουμε πως: το πάρτι θα τελειώσει.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:
1. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ, 2. YOU ARE WHAT U DO - Κώστας Κουβίδης, Αθήνα, 3. ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων)–ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 4. Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. ( Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων)- Ηράκλειο, 5. Πρωτοβουλία Πολιτών Ρεθύμνου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, 6. Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.)- Χανιά, 7. Κίνηση «Αναπηρία Σήμερα», 8. Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, Θεσσαλονίκη, 9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ... ... ... 66. Ποδηλάτες και πεζοί Καλαμάτας (Για να δέιτε ολόκληρη τη λίστα με τους υπογράφοντες κάντε κλίκ εδώ)

Ξηλώνονται οι διαφημιστικές πινακίδες

ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Τη ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας έχουν κοστίσει οι παντός είδους διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται εντός πόλεων αλλά και σε εθνικές οδούς. Επρεπε να υπάρξει καταγγελία δικηγόρου, ο γιος του οποίου έχει σκοτωθεί μετά από πρόσκρουση με αυτοκίνητο σε πινακίδα στην Κατεχάκη για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Με απόφαση λοιπόν του Αρείου Πάγου έχει κριθεί παράνομη η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων παραπλεύρως των δρόμων και σε σημεία που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των οδηγών. Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται η σχετική απόφαση, ενώ κάλεσε τους λειτουργούς των ΟΤΑ να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Η Καλαμάτα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού ο δήμος έχει προχωρήσει ήδη σε ενέργειες για την καταγραφή και απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται στα όριά του. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε κάθετος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου επισημαίνοντας ότι ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες με πρώτη τη Δημοτική Αστυνομία έχουν ξεκινήσει διαδικασίες, αλλά το έργο είναι αρκετά δύσκολο. Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Πετρόπουλος μας ενημέρωσε ότι η υπηρεσία του έχει ξεκινήσει την καταγραφή αυτών των πινακίδων με έμφαση σε αυτές που βρίσκονται κοντά σε σηματοδότες και σε σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης οδηγικής προσοχής. “Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή, αλλά θα μας πάρει πολύ χρόνο. Μιλάμε για χιλιάδες πινακίδες σε όλα τα σημεία της πόλης” τονίζει ο κ. Πετρόπουλος

πηγή: ελευθερία εφημερίδα

Αποδεκτή η πρόταση μας για συνοικιακή κομποστοποίηση.

Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκαν τη πρόταση μας.

Κατά τη προηγούμενη συνάντηση μας με το δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα, τον κ. Κουτσογιαννόπουλο καταφέραμε, σε φορτισμένο κλίμα, να πείσουμε τη δημοτική αρχή να στραφεί στη λύση των συνοικιακών κομποστοποιητών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους πρασίνου στη πόλη μας. Πιστεύουμε ότι η κομποστοποίηση, σε συνδυασμό με την διευρυμένη ανακύκλωση, είναι η καλύτερη λύση που διαθέτουμε άμεσα, για να μειώσουμε το ποσοστό των σύμμεικτων σκουπιδιών που παράγουμε. Δυστυχώς, η ανάγκη για συνοικιακή κομποστοποίηση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική με τη προοπτική ότι θα τεθούν σε λειτουργία αγνώστου ικανοτήτων μπαλοποιητές, που θα λειτουργούν ως μια πιο trendy χωματερή...

Σίγουρα η πρόταση μας δεν είναι απλή, ούτε εύκολη ούτε απλή στη πράξη. Χρειάζεται καλό σχεδιασμό από το δήμο, ώστε να τοποθετηθούν οι κάδοι στα σωστά σημεία, αλλά και ευαισθητοποίηση του κόσμου, γιατί η υψηλή συμμετοχή των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη. Περιμένουμε ότι, όλοι οι κάτοικοι της Καλαμάτας να αγκαλιάσουν αυτή τη προσπάθεια. Πλέον, δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Πηγή: tharrosnews
Διαβάστε εδώ και τη πρόταση της οικολογικής κίνησης Καλαμάτας.

6ο Video Art Festival Μηδέν

Πρόσκληση συμμετοχής 2010
Το Video Art Festival Μηδέν καλεί όλους τους βιντεοκαλλιτέχνες και δημιουργούς βίντεο να στείλουν εγκαίρως τις συμμετοχές τους για το φετινό πρόγραμμα προβολών, το οποίο θα φιλοξενηθεί, όπως και τις 5 προηγούμενες χρονιές, σε δημόσιους χώρους και πλατείες στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2010. Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους τους δημιουργούς (άτομα, ομάδες ή οργανισμούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από το βασικό πρόγραμμα προτείνονται και τις εξής θεματικές ενότητες:
* “Sound & vision, music & video”
* “Land/e/scape”
* “Money”
Διαβάστε περισσότερα

Βόλτα σε μονοπάτι

Απο τον ορειβατικό σύλλογο

Την Κυριακή 7-3-10 ο ΕΟΣ Καλαμάτας πραγματοποιεί πεζοπορία από το παλιό μονοπάτι που συνδέει το Σταυροπήγιο με την Καρδαμύλη.Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί από τα γραφεία του συλλόγου στο Ανατολικό Πάρκο. Η πορεία συνιστάται γιά όλες τις ηλικίες και είναι τετράωρη. Γιά συμμετοχές και πληροφορίες τηλεφωνείστε στο 6944574797.

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Στο καλλιτεχνικό στέκι έως τη Κυριακή 7 Μαρτίου

Ο καλαματιανός καλλιτέχνης Δ. Γιαννακόπουλος, σπουδάζει στη σχολή καλών τεχνών. Όνειρο του είναι να καταφέρει, μετά τις σπουδές του, να γυρίσει στην επαρχεία και να δημιουργεί μέσα από αυτήν. Στην έκθεση μας παρουσιάζει τοπία, νεκρή φύση, γυμνά και πορτρέτα, σε αποχρώσεις του μπλε.

Πηγή: eleftherianews

what is critical mass?


Ενα όμορφο και περιεκτικό βιντεάκι, με μαρτυρίες , όσον αφορά τι είναι στις μέρες μας το critical mass! Δεν είναι μια απλή ποδηλατοβόλτα.... είναι η προβολή του δικαιώματός μας να υπάρχουμε, να ζούμε όπως εμείς θέλουμε και όχι όπως η "ανάπτυξη" μας επιβάλει να "θέλουμε"
(δυστυχώς στα αμερικάνικα....)

Athens photo festival

Πολλά έργα με θεματική το ποδήλατο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκεκριμένη έκθεση για όλους τους ποδηλάτες. Αυτή τη φορά, πάνω από έξι καλλιτέχνες αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση των κατοίκων με την πόλη, με γνώμονα το ποδήλατο. Μέσα από τα έργα, παρατηρείς μία διαφορετική Αθήνα, με ευαισθησίες, με χιούμορ, με μικρές απρόοπτες γωνίες, με στιγμιότυπα αληθινής ζωής από αυτά που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν σε αυτή την πόλη…

"Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας"

Παράσταση από τη θεατρική διαδρομή, στο πνευματικό κέντρο(έως 14 Μαρ 2010)

Η μικρή πόλη του Γκίλεν βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Οι κάτοικοι αναμένουν την άφιξη της πάλαι ποτέ κατοίκου του Γκίλεν και νυν δισεκατομμυριούχου Κλαιρ Τσαχανασιάν ως τη μοναδική ελπίδα τους για να βγουν απ' το αδιέξοδο. Η εκκεντρική γυναίκα φτάνει με τη συνοδε...ί...α της και αποδέχεται την έκκληση των άλλοτε συμπολιτών της να τους παράσχει οικονομική βοήθεια, αλλά με τον όρο να εξαγοράσει τη Δικαιοσύνη.
Περισσότερα: θεατρική διαδρομή.

Ποδήλατο στη πόλη, για να χωράμε όλοι...

Ανταπόκριση από το 7 critical mass ride

Κυριακή. Λιακάδα. Η πλατεία γεμάτη ποδήλατα… Όλα είναι έτοιμα και ξεκινάει το 7ο critical mass ride. Στα πρώτα μέτρα, φωνάζει κάποιος ένα αυτοσχέδιο στιχάκι:

Ήμασταν δυο, ήμασταν τρείς
Γίναμε χίλιοι δέκα τρείς
Πάμε από δώ, παμε από κεί
Γεμάτοι πάθος για ζωή…





Νέοι και ηλικιωμένοι μαζί, μία ρευστή μάζα, πορεύονται για ένα σκοπό. Προηγουμένως, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για τα δικαιώματα των πεζών. Ένα πιτσιρίκι ρωτάει αφοπλιστικά: ¨εμείς και να τα μάθουμε, θα το καταλάβουν οι υπεύθυνοι?

Διασχίζουμε τη Ναβαρίνου, όπου παρατηρούμε όλες τις διαβάσεις πεζών να έχουν ξεβάψει. Ανεβήκαμε την Ηρώων, ψάχνοντας να βρούμε το πεζοδρόμιο θαμμένο στα χορτάρια. Το απόλυτο αλαλούμ στην Αριστομένους, στο ύψος της νομαρχίας μερικά ουζερί(όχι όλα) καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του πεζοδρομίου, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος ελάχιστος χώρος για τους πεζούς(1, 5 μ. βάση άρθρου 2 ΦΕΚ 18Β/2001). Ταυτόχρονα, δε λείπουν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, βάση απόφασης Άρειου πάγου, όπου αποσπούν τη προσοχή των οδηγών και δημιουργούνται ατυχήματα…

Προφανώς στο βωμό του κέρδους, η πολιτεία αδιαφορεί για τους πεζούς. Τουλάχιστον ας προστατέψουμε τη πόλη μας. Με μία ολοκληρωμένη αντίληψη για τα δικαιώματα των πεζών, μπορούμε να αγωνιστούμε για ένα διαφορετικό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, για μία πόλη φιλική προς τον πεζό και τον ποδηλάτη. Ας λογαριάσουμε ως κέρδος την ποιότητα και τη βελτίωσης της ζωής μας, όχι μόνο ότι αποφαίνονται οι οικονομικοί προϋπολογισμοί.

Η βόλτα φτάνει στο τέλος της με μία ευχάριστη έκπληξη. Στη λαϊκή αγορά, όπου καταλήξαμε, διαδραματίζονταν ένα εναλλακτικό φεστιβάλ από το κέντρο νέων. Τα πατίνια άρχισαν να ρολάρουν, δυνατή μουσική, χορός, σύγχρονη τέχνη με γκραφίτι, και ποδήλατα που σε κάθε κόλπο τολμούσαν να αγγίξουν τον ουρανό. Κοινωνικοποίηση εκτός facebook...!

Τέλος να ευχαριστήσουμε την ομάδα παιδιών ήρθαν από την Αθήνα, ειδικά για αυτό το γεγονός, χαρίζοντας μας μια εντυπωσιακή επίδειξη με roller, skate και ποδήλατα, αλλά και τους εθελοντές σαμαρείτες του ερυθρού σταυρού, διότι η πολύτιμη βοήθειά τους εξασφάλισε την ασφάλεια της ποδηλατοβόλτας.. Αυτή τη φορά βιώσαμε κάτι ξεχωριστό: μετατρέψαμε τα μέσα εναλλακτικής μετακίνησης σε μέσα εναλλακτικής διασκέδασης. Ραντεβού τη τελευταία Κυριακή κάθε μήνα!

Σημαντική συμμετοχή νέων στο 2ο Φεστιβάλ Δρόμου

Με τη στίριξη των ποδηλατών Καλαμάτας

Η σημαντική συμμετοχή νέων το κέφι, η ζωντάνια και η δημιουργικότητα αποτέλεσαν για μία ακόμα φορά τα χαρακτηριστικά του 2ου Φεστιβάλ Δρόμου που διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Αγορά το Κέντρο Νέων. Ένα διαπολιτισμικό πάρτι, που διαδραματίστηκε στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με μουσική από DJ’s, ομηρικές μάχες με σκέιτ-μπορντς, διαγωνισμός γκράφιτι, επίδειξη ζογκλερικών ικανοτήτων, εργαστήριο χειροτεχνίας, χαριστικό παζάρι και face painting…


πηγή: ελευθερία , foto: J. Kokorogianis, S. Kritikakis