Σε χριστουγεννιάτικο κλίμα ολοκληρώθηκε το 5ο Critical Mass.

Η βροχή δεν κατάφερε να μας πτοήσει!

Παρά τη συννεφιά και τη σιγανή βροχή, η προσέλευση του κόσμου στη ποδηλατοπορεία ήταν αρκετά ικανοποιητική και το Critical mass ολοκληρώθηκε κανονικά.

Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, άγγιξε κάποιος το πονεμένο θέμα του παλιού ποδηλατόδρομου της Καλαμάτας. Μάλιστα, αυτή η προσέγγιση έγινε με μία κριτική(όχι επικριτική) ματιά, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις για τη καλύτερη δυνατή επαναλειτουργία του συγκεκριμένου ποδηλατόδρομου.

ΥΓ: Μας άρεσε που ξαναέσμιξαν παλιές παρέες φίλων από την Καλαμάτα, όπου λόγο εορτών είχαν επιστρέψει στην πόλη τους.








Ανοιχτή συνέλευση το Σάββατο, στις 4.00.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!...να μαστε χαρούμενοι και δυνατοί και να κάνουμε πολλές και μεγαλύτερες ποδηλατοβόλτες!!!

Αλλά επειδή το critical mass δεν είναι μόνο η ποδηλατοβόλτα αλλά είναι και οι ιδέες και τα όνειρα που προκύπτουν από αυτήν την συλλόγική κατάσταση, καλούμε όποιον θέλει να μας γνωρίσει, να γνωριστεί, να πεί και να προτείνει κάτι στην ανοιχτή συνέλευση-άτυπη μάζωξη, το Σάββατο 26-12, στις 4.00 μ.μ, στο Κέντρο Νέων, (κουτσομητοπούλου 15) στο ιστορικό κέντρο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η προετοιμασία του critical που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα (διαδρομή, θέματα ασφάλειας, ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά τη βόλτα, κλπ) Επιπλέον όπως και στις προηγούμενες συνελέυσεις , συζητώνται και ευρύτερες θέσεις για τα θέματα που βγαίνουν μέσα απο αυτήν την κίνηση, όπως εναλλακτική μετακίνηση, επανιχρηση δημοσίων χώρων κ.α

Σε γενικές γραμμές; Πώς μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας και το περιβάλλον μας πιο ευχάριστο και δημιουργικό , μέσα από μια κοινή συμμετοχή...!Σας περιμένουμε, φέρτε τις ιδέες σας για αυτό και τα επόμενα critical...!

Christmas Critical Mass

Το χριστουγεννιάτικο critical mass έρχεται… στα χνάρια του ποδηλατόδρομου που ξέβαψε!
Ως διαδρομή επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τις ξεθωριασμένες γραμμές του παλιού ποδηλατόδρομου. Αρχικά μέσω της οδού Νέδοντος και ύστερα περνώντας από τις ταβέρνες της Μαρίνας, θα κατεβαίνουμε στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου και έπειτα θα ανεβαίνουμε προς το κέντρο της πόλης μέσω της Ηρώων και ύστερα από την Βασ. Γεωργίου.
Στόχος μας είναι να προτείνουμε μία βιώσιμη λύση μέσο της ανακατασκευής του παλιού ποδηλατόδρομου και όχι να αποδώσουμε ευθύνες στους αρμόδιους φορείς που στο βωμό του κέρδους δεν υπολόγισαν την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών.
Διεκδικούμε να γίνει συντήρηση στο ζωτικό μέρος του παλιού ποδηλατοδρόμου, (δηλαδή στο τμήμα που είναι παράλληλα στο ποτάμι-οδός Νέδοντος-) και να συνδεθεί με τον νέο ποδηλατόδρομο στο ύψος του τελωνείου, διαμέσου της μαρίνας.
Το τμήμα αυτό του παλιού ποδηλατόδρομου είναι το μόνο που μπορεί, με πολύ μικρό κόστος, να καταστεί λειτουργικό με την υπάρχουσα χάραξη. Για να συντηρηθεί χρειάζεται μόνο καθαρισμό, διαχωριστικές γραμμές και κολονάκια, όπου μπορεί να παραβιαστεί από τα αυτοκίνητα. Όλο το υπόλοιπο τμήμα του υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου δυστυχώς έχει καταπατηθεί από τα αυτοκίνητα λόγο της ανεπαρκούς κατασκευής του και δε μπορεί να ξαναγίνει λειτουργικός με την υπάρχουσα χάραξη του.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλάι στην οδό Νέδοντος βρίσκονται γηπεδάκια μπάσκετ και τένις, τα οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες παιδιά και νέοι της πόλης μας, και κατά μήκος της μαρίνας βρίσκονται πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Έτσι η περιοχή θα μπορούσε να αναδειχτεί καλύτερα με αυτή την ανακατασκευή-χρήση του ποδηλατόδρομου που προαναφέραμε και με μια παράλληλη προέκταση του πεζοδρομίου για τη μετατροπή του οδικού άξονα, σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
Επιπλέων στη μαρίνα, οι ευρωπαίοι τουρίστες που μας επισκέπτονται με τα σκάφη τους, φέρνουν μαζί τους τα σπαστά ποδήλατα τους. Φανταστείτε πόσο οικεία θα νιώσουν όταν έχουμε προβλέψει για αυτούς την άμεση και ασφαλή μετακίνησή τους προς την ανατολική παραλία και την κεντρική πλατεία. Δε γίνεται να αναπτυχθούμε τουριστικά, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες αυτών που μας επισκέπτονται και τη ποιότητα διαβίωσης τους.
Σχετικά με το υπόλοιπο τμήμα του παλιού ποδηλατόδρομου η θέση μας είναι ότι πρέπει να ξανακατασκευαστεί, αλλά με νέα χάραξη για να προσαρτηθεί καλύτερα στον νέο ποδηλατόδρομο. Θα πρέπει να διέρχεται από την οδός Ηρώων, που ξεκινά από την παραλία και φτάνει μέχρι το πανεπιστήμιο και την οδό Β. Γεωργίου, η οποία διέρχεται κυρίως από περιοχές κατοικιών(κηπούπολη) και καταλήγει στην Αριστομένους. Έτσι πετυχαίνουμε την ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση του πανεπιστημίου και του συγκροτήματος σχολείων της Βας. Γεωργίου με το κέντρο και τη παραλία.
Αξίζει, λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους να γίνει μια προσπάθεια ώστε να συντηρηθεί ο παλιός ποδηλατόδρομος και να συνδεθεί με τον καινούργιο. Εμείς, ως ενεργοί πολίτες στηρίζουμε το έργο του νέου ποδηλατόδρομου και την τελειοποίησή-ολοκλήρωσή του, καθώς και οποιαδήποτε επέκτασή του βάση ολοκληρωμένου σχεδίου. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο και με όλη μας την ενέργεια ώστε να διεκπεραιωθούν όσα προαναφέρθηκαν.

Ποδήλατο και Χριστούγεννα.


Εντύπωση προκαλούν στους περαστικούς δύο πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα δέντρα, που εκτίθενται σε διάφορους δρόμους στην Αγγλία. Έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα ποδήλατα, δηλαδή παλιά και αχρησιμοποίητα ποδήλατα, δίνοντας τους έτσι και πάλι αξία.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κοπεγχάγης ηλεκτροδοτείται από την ενέργεια που παράγουν τα ποδήλατα που έχουν τοποθετηθεί γύρο από αυτό. Οπότε, αν οι περαστικοί θέλουν να δουν το δέντρο φωτισμένο, πρέπει να κάνουν ποδήλατο!

και στην ισπανία επίσης...



Ανοικτές Συνελεύσεις

Όποιος επιθυμεί να ενημερώνετε προσωπικά για τις συνελεύσεις μέσω email, μπορεί να μας στείλει ένα κενό email στο podilateskalamatas@gmail.com με τίτλο: εγγραφή στο newsletter συνελεύσεων.
Αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθούν δύο συνελεύσεις.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ!


Aν θέλουμε να ξαναπάρουμε την ζωή στα χέρια μας.....
Αν θέλουμε να ξαναδούμε το βουνό που αφήσαν να καεί , και πάλι πράσινο....
Αν θέλουμε και τα παιδιά μας να παίξουν στον Ταύγετο, όπως και εμείς κάποτε.....
Αν θέλουμε να ξαναδούμε την παραπάνω εικόνα, όχι όμως ως εικόνα αλλά ως πραγματικότητα.......
...είναι καθαρά δική μας υπόθεση να την διεκδικήσουμε και να το πράξουμε...


Ελάτε όλοι στην αναδάσωση που διοργανώνουν οι ¨ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ¨, με σκοπό να φυτευτούν 12.000 μικρά δένδρα Μαύρης Πεύκης! Η αναδάσωση στις καμένες περιοχές γίνεται με δαπάνες (προμήθεια φυτευτικού υλικού και διάνοξη λάκκων) του ιδρύματος «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα» που έχει έδρα στην Αμερική καθώς και με την βοήθεια και συμπαράσταση του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Τοπικών Διαμερισμάτων Αλαγονίας, όπως , επισης με την συμπαράσταση και ενεργό υποστήριξη και επικοινωνία, όλων εμάς που δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο...και αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας....

Υ.Σ 1. ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Υ.Σ 2. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ , ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΖΕΣΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΚΗ!!!!

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ, 13/12/2009 και 20/12/2009

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
6978030105, 6972755079, 6994432822



Σας περιμένουμε......
ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.....

(fotos by Mirto Fifa&Paparoutsis)

δεκεμβριανα , και οχι απαραίτητα ποδηλατικά.....

Πὀσο ελεὐθεροι μπορούμε να παραμείνουμε στη ζωή μας; Πόσο μπορούμε να σεβαστούμε τον χώρο του άλλου;
Πόσο μπορούμε να μάθουμε να ζούμε χωρίς παιχνίδια εξουσίας, μέσα στις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας;
Πώς επιτέλους μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;
Μπορούμε;


Ερωτήματα που μπαίνουν κάθε φορά που ῾θυμόμαστε῾ ή μνημονεύουμε , με επετειακό τρόπο τον θάνατο ή τους θανάτους ατόμων, που πέθαιναν, (άθελά τους ή μή) στο όνομα μιας κοινωνικής ή πολιτικής σύγκρουσης.
Ο λόγος του θανάτου τους;
Πολύ απλά κάποιος ή κάποιοι δεν ανέχτηκαν ή δεν σεβάστηκαν το δικαίωμά τους να υπάρχουν, δεν άφησαν στην άκρη το γεγονός ότι ιδεολογικά ήταν διαφορετικοί!!!
Αυτήν  την τουλάχιστον ‘μη έξυπνη’ συμπεριφορά των ανθρώπων, δεν χρειάζεται να πάμε σε ακραίες περιπτώσεις για να την διαπιστώσουμε...
Στον δρόμο της δουλειάς μας την βλέπουμε καθημερινά!...Είμαι με το ποδήλατο , και είναι ο άλλος με το αμάξι , είναι πιο δυνατός και κατέχει περισσότερο χώρο στο δρόμο και όμως θέλει να εκτοπίσει ακόμα και μένα! Θέλει να εισβάλει στον χώρο μου με την βία....
Η βία είναι μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο διάσπαρτη με διάφορους τρόπους....
Και δεν ζητάμε  να επικεντρωθούμε μόνο στην βία που ασκεί ένα σύστημα, όπως είναι μια κυβέρνηση ή μια αστυνομία στους πολίτες της , αυθαίρετα γιατί ακριβώς διαθέτει την δύναμη να το κάνει....(παραδείγματα έχουμε πολλά, ξαφνικοί φόροι, και κατανομή των χρημάτων , σίγουρα όχι υπέρ του κοινού ωφέλους , μαζικές προσαγωγές ατόμων σε τμήματα, χωρίς σαφής δικαιολόγηση, απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικών-πολιτικών, ευρύτερα απαράδεκτη συμπεριφορά αυτών που νομίζουν ότι κατέχουν την δύναμη....Αλλά τίθεται εδώ ένα ερώτημα...῾ποιά δύναμη νομίζουν ότι κατέχουν;῾

Η βία δυστυχώς υπάρχει μέσα μας, την αναπαράγουμε εμείς οι ίδιοι στις σχέσεις μας , στην οικογένεια μας, στους φίλους μας.....
Ας αναλογιστούμε πόσες φόρες έχουμε τσακωθεί με τον φίλο ή την φίλη μας, γιατί ακριβώς δεν θέλουμε να δεχτούμε ένα λάθος μας ή μια διαφορετική προσέγγιση
Ας αναλογιστούμε πόσες φορές έχουμε προσπαθήσει να επιβάλουμε την γνώμη σας , ακόμα και με βίαιο τρόπο, π.χ φωνές κ.α
Ας αναλογιστούμε πόσες φορές έχουμε τσακωθεί ή βριστεί με άλλον οδηγό στον δρόμο, επειδή έκανε κάτι που δεν μας ἀρεσε, .....
Ας αναλογιστούμε πόσες φορές , στην διάρκεια μιας μέρας θυμώνουμε, έχοντας η όχι δίκιο.....
Ας αναλογιστούμε στην τελική πόσο εθισμένοι είμαστε στην εικόνα της βίας, που μας βομβαρδίζει από παντού.....
Δυστυχώς η βία υπάρχει μέσα μας....(δεν είναι ιστορικά σαφές το πώς ρίζωσε...) και αν δεν την βγάλουμε εμείς από μέσα μας, δεν θα βγεί ποτέ από το σύστημα που αυτήν την στιγμή, ελέγχει την καθημερινότητά μας.......